Fædrelandsvennen

Håper å slåss om alle tre titler i Norge

Foran helgas seriestart mot Fredriksta­d har trener Ole Gustav Gjekstad store forventnin­ger til Vipers.

-

Vipers-trener Ole Gustav Gjekstad mener potensiale­t bør vaere større i Kristiansa­nd enn i Larvik. I helga er det seriestart.

– Jeg håper at vi kommer til å slåss om alle tre titler i Norge samtidig som vi tar et steg i Champions League. Målet var lenge å ta igjen Larvik. Det har klubben klart. Nå håper jeg at vi kan se utover dem, og ta en posisjon som kan bety noe i Europa etter hvert, sier Ole Gustav Gjekstad.

Tre år etter at den suksessful­le treneren ga seg i Larvik, har 50-åringen tatt over Vipers, og søndag leder han klubben for første gang i en seriekamp når Fredriksta­d kommer til Aquarama.

Vestfoldin­gen ledet Larvik til en rekke serie-, cup- og sluttspill­titler og to andreplass­er i Champions League. Som sportssjef var han med på å vinne Champions League i Larvik. Nå er målet å utvikle sist sesongs trippelmes­ter ytterliger­e, og potensiale­t her mener han bør vaere enda større enn det var i Larvik.

– Som by er Kristiansa­nd større enn Larvik, slik sett bør potensiale­t her vaere større. Samtidig krever det mye å skape en vinnermask­in, og ting tar tid – med mindre man har penger til å kjøpe alle de beste spillerne i verden. Det har vi ikke i Vipers, så vi får ta en annen vei, sier Gjekstad.

– BARRIERER Må BRYTES

– Du har snakket om at «Final Four» – topp fire i Champions League – som et mål i løpet av de tre årene du har signert kontrakt for. Er dere i rute til det?

– Jeg har ikke sagt at Final Four er et mål i løpet av tre år, men at det er naturlig å se den veien. Så er ikke det bare opp til oss selv. Vi ser en veldig høy konsentras­jon av gode spillere i noen få klubber, som Györ, Brest og Rostov. For oss handler det om å bli bedre, og er vi gode nok til Final Four, må vi sikte den veien. Men vi vet det blir vanskelig å konkurrere med de klubbene som soper med seg de beste spillerne i verden.

– Trenger dere lenger tid enn tre år?

– Det trenger vi ikke nødvendigv­is. Men i Larvik satte vi oss et mål om å bli verdens beste, og det tok noen år før vi klarte. Det betyr at man må vaere proff nok i alle ledd, noe som igjen krever økonomi og evnen til å ta steg for steg. Vi er godt i gang på mye, men vi skal ikke undervurde­re nivået opp til de 12 klubbene som presterte bedre enn Vipers i Champions League i fjor. Det er noen barrierer som må brytes, sier den tidligere Sandefjord-spilleren. – Hvor langt kan dere nå i år? – Jeg har ikke peiling. Vi har ennå ikke spilt noen tellende kamper bortsett fra mot dårlig motstand i cupen. Men vi har en del nye spillere og en god del å gjøre for å skape stabilitet. Men jeg tror vi kan slå de fleste på en veldig god dag. Men jeg tror det fortsatt er slik at vi taper ni av ti kamper mot Györ.

NYE NØKKELSPIL­LERE

Siden laget som vant serie, cup og sluttspill sist sesong og spilte finale i Ehf-cupen, har Kristine Lunde-borgersen lagt opp og Kari Brattset gått til Györ. I tillegg har andremålva­kt Sakura Hauge gått til dansk håndball, høyrekant Pernille Wang Skaug til Oppsal mens høyreback Kristin Nørstebø skal spille for Tertnes.

Inn har kommet høyreback Silje Waade, strekspill­er Hanna Yttereng, venstrekan­t Sunniva Andersen samt de to bakspiller­ne, Henny Reistad og Josefine Intelhus (korsbåndsk­adet). I tillegg er Marta Tomac tilbake for fullt etter sin korsbåndsk­ade.

– Hvordan vil du vurdere årets spillersta­ll mot laget som i fjor vant alle tre titler?

– Det er vanskelig å vurdere når jeg ikke så den stallen på trening. Men det har vaert mye snakk om Kari Brattset som leverte en stor sesong på streken. Samtidig laget ikke Vipers mer enn 4,5 mål i snitt per kamp fra streken, og det tror jeg vi kan få til i år også. Og når spillere forsvinner, kommer det nye til som spiller på sin måte. Jeg tror stallen er bra, men det vil ta litt tid å erstatte de to midtforsva­rerne som forsvant (Lunde-borgersen og Brattset, red. anm.). Men med de nye spillerne på plass tror jeg det offensive potensiale­t er større enn i fjor.

– Hvem ser du på som nøkkelspil­lere?

– Det er alltid slik at uten gode målvakter så blir det vanskelig, så Katrine Lunde blir viktig. Det samme blir dem som kan vinne kamper for oss i forsvar, som Silje Waade og Hanna Yttereng. Samtidig tror jeg Henny Reistad kommer til å ta noen skikkelige steg, og bli en internasjo­nal spiller.

HATER å TAPE

– Hvordan rangerer du stallen sammenlign­et med de beste år- gangene i Larvik?

– Jeg vil si at det fysiske potensiale­t er like stort her. Men det er ingen tvil om at de beste årgangene i Larvik var bedre taktisk til å ta gode valg.

– Hva har vaert viktigst å endre på i Vipers?

– Vipers har vaert kjent for å løpe fort. Nå ønsker jeg at vi også skal tenke mens vi løper. Vi må vaere gode til å løpe begge veier samtidig som det er en plan over det.

I fjor tapte Vipers kun to seriekampe­r, borte mot henholdsvi­s Tertnes og Sola. På sitt beste gikk Larvik i flere sesonger uten å tape for norsk motstand.

– Kan Vipers gå ubeseiret gjennom årets sesong?

– Det er vanskelig å si, men jeg skal ikke utelukke det. Men det er egentlig ikke så interessan­t. I håndball kan du tape noen kamper, men du må vinne de riktige kampene. Men jeg håper vi skal tape få kamper, for jeg hater å tape.

– TOPPLAG I CA ET KVARTER

Tre av de fire siste sesongene har Vipers vaert laget som har trukket flest tilskuere på sine hjemmekamp­er. Og ved enkelte storkamper har Aquarama vaert fullsatt. Det er over halvannet år siden sist hjemmetap, og publikum har nesten blitt vant til at det ikke er for mye spenning knyttet til de fleste hjemmekamp­ene. Det reagerer Gjekstad på.

– Jeg er ikke enig i forutsetni­ngen om at folk er leie og at Vipers har vunnet så mange kamper. Det blir for jålete å si. Vipers har vaert et topplag i cirka et kvarter, og hvis vi er lei allerede er det noe rart. Her må det slåss mye for å vinne mange kamper mot norske lag fortsatt. Vi er overhodet ikke

 ??  ??
 ?? FOTO: KJETIL SAMUELSEN ?? Ole Gustav Gjekstad følger med under en Vipers-trening i Sukkevanns­hallen noen dager før seriepremi­eren mot Fredriksta­d.
FOTO: KJETIL SAMUELSEN Ole Gustav Gjekstad følger med under en Vipers-trening i Sukkevanns­hallen noen dager før seriepremi­eren mot Fredriksta­d.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway