Fædrelandsvennen

Selger matsvinn hver dag

Hos hoteller, kaféer, bakerier, kantiner og butikker får du ved stengetid kjøpt overskudds­mat for en billig penge gjennom en app.

- TEKST: KJETIL NYGAARD kjetil.nygaard@fvn.no

– Dette er knallbra! Det er jo mye bedre enn at de kaster maten, eller fôrer griser med den, sier Lasse Stray.

Det er stengetid hos Drømmeplas­sen, og han er en av flere kristiansa­ndere som nettopp har hentet seg en forundring­spose med fersk mat.

Dette har han betalt 40 kroner for gjennom appen «Too good to go», en app som er laget for å redusere matsvinn kloden rundt.

– Jeg bor 300 meter unna, så jeg pleier å sjekke appen jevnlig. Hvis det er poser tilgjengel­ig på Drømmeplas­sen, kjøper jeg én. Det er trist med all mat som kastes, så dette synes jeg er topp, forteller Stray, mens han viser fram posen som inneholdt både ferske brød og kaker.

LEGGER UT SVINN HVER DAG

Seks poser ble lagt ut for salg onsdag ettermidda­g. Det er de ansatte som selv ser hvor mye mat som blir igjen, og legger ut et visst antall poser.

– Vi prøver å gi folk en belønning for å vaere miljøbevis­ste, forteller kafémedarb­eider Silje Hesthagen hos Drømmeplas­sen.

Hun er selv en ivrig bruker av appen i kampen mot matsvinn.

– I helgene henter jeg meg ofte hotellfrok­ost fra Scandic. Det er jo både veldig godt og miljøvennl­ig.

MATVARER HOS MENY

Fire av Kristiansa­nds Meny-butikker er å finne i appen. De legger ut poser for salg om natten, så man må vaere tidlig ute for å sikre seg billig mat.

– Jeg er opptatt av å redusere matsvinn, og bruker appen et par ganger i uka her på Meny. Man får mye god mat for pengene, både brød, rundstykke­r, middagsmat, pålegg og ikke minst noe fra varmdisken, forteller Kristofer Spangen til Faedreland­svennen.

Klokken 20.30 onsdag kveld var han på Meny Torvet og sikret seg en forundring­spose med mat. Posene til Meny koster 49 kroner, og inneholder mat for over en hundrelapp. Som oftest mye mer enn det.

HOTELLFROK­OST

I Kristiansa­nd er i overkant av 20 bedrifter registrert i appen og selger matsvinn hver eneste dag til ulike tider på døgnet. Du kan for eksempel kjøpe frokost hos Scandic Bystranda klokka 10 for 25 kroner, mat fra sykehuskan­tina for 35 kroner klokka 15.15, eller søte bakevarer hos Starbucks klokka 20.45.

– Appen har hatt en oppgang i Kristiansa­nd de siste månedene, men jeg håper enda flere bedrifter blir med på dette, og selger unna varer som ikke kan serveres dagen etter for en billig penge, forklarer Hesthagen.

DELER UT TIL HJEMLØSE

Samtidig med at forundring­sposene hos Drømmeplas­sen blir hentet, kommer Elisabeth Thorsen fra organisasj­onen Hjelp oss å hjelpe Vest-agder inn døra. Hun skal hente mat som deles ut til byens trengende.

– Hver onsdag får vi mat fra bakerier og butikker som deles ut til hjemløse, rusmisbruk­ere og andre som trenger mat. Vi er veldig glade for at vi kan få maten og dele den ut i stedet for at den går i søpla, sier Thorsen.

– KJEMPEGØY

Miljørådgi­ver Solvor B. Stølevik fra Kristiansa­nd kommune, som vil bli landets beste på å redusere matsvinn, kjenner godt til appen. Hun er glad for at den er blitt populaer.

– Det er kjempegøy å se at sta- dig flere bedrifter blir med. Jeg håper at det fortsetter å vokse, og at innbyggern­e benytter seg av tilbudet. Hvis alle gjør litt, monner det veldig mye til sammen, sier hun.

Politikern­e har tidligere vedtatt at kommunen skal bli landets beste på matsvinn. Det har Stølevik sammen med resten av administra­sjonen ansvar for å klare.

– Vi har laget en handlingsp­lan som ble vedtatt i vår, og nå jobber vi med å følge opp den. Vi undersøker også gode idéer og tips til hvordan vi kan redusere matsvinnet, sier hun.

 ?? FOTO: KJETIL NYGAARD ?? Silje Hesthagen (t.v.) og Johanne Bergmann med en av resteposen­e som de solgte onsdag ettermidda­g.
FOTO: KJETIL NYGAARD Silje Hesthagen (t.v.) og Johanne Bergmann med en av resteposen­e som de solgte onsdag ettermidda­g.
 ?? FOTO: KJETIL NYGAARD ?? Elisabeth Thorsen fra Hjelp oss å hjelpe Vest-agder hentet ei kasse med brød og rundstykke­r som skal deles ut til hjemløse og rusmisbruk­ere.
FOTO: KJETIL NYGAARD Elisabeth Thorsen fra Hjelp oss å hjelpe Vest-agder hentet ei kasse med brød og rundstykke­r som skal deles ut til hjemløse og rusmisbruk­ere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway