Fædrelandsvennen

Kristiansa­nder i film om 22. juli

- TEKST: JULIE SØRENSEN MOLVIK julie.molvik@krsby.no

Skuespille­ren tror det norske folks reaksjoner på filmen vil vaere delt, men roser den anerkjente regissøren.

– Mange tenker «er det for tidlig?», og det er det selvfølgel­ig for noen. Likevel er det viktig å ikke glemme det som har skjedd. Det er viktig at vi forteller historien om det som skjedde i Norge og hvordan vi klarte å komme oss gjennom denne krisen.

Det forteller skuespille­r Trim Balaj (30) om filmen «22 july», hvor han har to roller.

SPESIELL STEMNING

Filmen er Netflix-finansiert, og baseres på Åsne Seierstad sin bok «En av oss».

Balaj spiller rollen som Odd Ivar Grøn, en av de totalt fire forsvarsad­vokatene til Breivik. I tillegg har han en liten rolle i beredskaps­troppen.

Hans del av innspillin­gen foregikk i Oslo tinghus, i samme rettssal hvor saken gikk i virkelighe­ten. Det var en spesiell stemning under innspillin­gen.

– Den energien i det rommet, det var mye kjaerlighe­t. Likevel var det litt sårt, for det føltes veldig ekte, forklarer kristiansa­nderen.

Han var selv ikke langt unna Regjerings­kvartalet i Oslo under terrorangr­epet i 2011.

– Smellet og hele bakken som ristet, det er noe man ikke glemmer. Det å vaere der og se det knuste glasset og full panikk på gata, man skjønte ikke helt hva som skjedde. Da jeg plutselig satt der i den rettssalen som skuespille­r, det var en spesiell stemning.

TVILTE IKKE

Han roser den anerkjente regissøren Paul Greengrass, som har regissert blant annet «Captain Phillips» og «United 93», for sin kjaerlighe­t og respekt til hendelsen og menneskene som opplevde det.

– Hver dag før innspillin­g startet han med å si hvor viktig alle våre stemmer er. Det var viktig for ham også.

Castingen består utelukkend­e av norske skuespille­re, noe Balaj tror var viktig.

– Samtlige av oss var norske, og har en slags relasjon til det som skjedde. Det er det verste som har skjedd Norge siden andre verdenskri­g. Da skjer det noe med oss som land. Hadde det vaert utenlandsk­e skuespille­re, kunne nok filmen blitt helt annerledes.

Han var ikke i tvil om han skulle si ja til rollen.

– Jeg ville vaere en del av å fortelle denne historien. Jeg tvilte aldri.

– DELTE REAKSJONER

Filmen hadde verdenspre­miere onsdag kveld under filmfestiv­alen i Venezia.

Reaksjonen­e har ikke latt vente på seg. Etter at traileren ble sluppet dagen før, ble den kritisert for å vaere «actionpreg­et». Aftenposte­ns anmelder, som så filmen på filmfestiv­alen, er uenig:

– Jeg synes filmen er sobert fortalt, og ikke en actionfilm som var kritikken etter traileren. Det er også en dokumentar­isk stil, og det er en respektful­l filmatiser­ing og gjenskapel­se av det tragiske som skjedde, sier May Synnøve Rogne til NRK.

– Selv om du ikke har sett filmen selv, hvordan tror du filmen vil bli mottatt blant det norske folk?

– Jeg har tenkt litt på det. Jeg tror det kommer til å vaere delte reaksjoner, men jeg tror de fleste kommer til å sette pris på at regissøren forteller historien på den måten han gjør. Norge kommer nok til å ha et litt annet syn på det enn resten av verden, fordi det står oss så naert. Det gjenstår å se, sier Balaj.

 ?? SKJERMDUMP FRA TRAILEREN TIL «22 JULY» ?? Innspillin­gen foregikk i Tønsberg, og filmen har premiere på Netflix 10. oktober. Det er foreløpig usikkert om filmen vil bli vist på norsk kino.
SKJERMDUMP FRA TRAILEREN TIL «22 JULY» Innspillin­gen foregikk i Tønsberg, og filmen har premiere på Netflix 10. oktober. Det er foreløpig usikkert om filmen vil bli vist på norsk kino.
 ?? FOTO: ALVIN SANTOS ?? Skuespille­r Trim Balaj har rollen som en av Breivik sine forsvarsad­vokater.
FOTO: ALVIN SANTOS Skuespille­r Trim Balaj har rollen som en av Breivik sine forsvarsad­vokater.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway