Fædrelandsvennen

Redaktør går i protest

- ROALD ANKERSEN

Budstikka, Lindesnes og Lister 24 får felles sjefredakt­ør. Samtidig trekker den tidligere redaktøren i Lister seg i protest mot omorganise­ringen.

– Jeg synes det blir feil å ha en felles publisher for tre aviser på Sørlandet. Jeg frykter at de taper sin uavhengigh­et og identitet, som igjen vil svekke troverdigh­eten mot lesere, sier Sveinung W. Jensen.

Han har i ni år vaert redaktør og daglig leder i Lister 24, lokalavise­n som tidligere het Farsunds Avis. Torsdag ble han avløst av Fridtjof Borø Nygaard fra Mandal.

Nygaard har i fem år vaert redaktør i Lindesnes og siden april også i Søgne og Songdalen Budstikke.

DÅRLIG FORHOLD

Jensen sier han ikke har noen problemer med at det er Nygaard som får jobben med å lede de tre Schibsted-eide avisene. Det er selve organiseri­ngen og veien dit han er kritisk til.

– Med konkurrans­esituasjon­en vi har mot sosiale medier mener jeg det er enda viktigere å satse på det lokale. Da mener jeg ikke bare lokalt innhold, men en lokal strategi, sier Jensen.

Han har vaert kritisk til fellesreda­ktøren lenge før det ble klart hvem som fikk jobben.

Et stadig mer anstrengt forhold til avisens styreleder og dyp uenighet om den strategisk­e veien videre, gjør at jeg nå velger å slutte i avisen, skriver han i en egen kommentara­rtikkel.

– Til slutt ble samarbeids­klimaet for vanskelig, i alle fall sett fra min side. Etter en lang prosess med stor uenighet om fremtidig strategi, velger jeg tre av, skriver Jensen.

Jensen ble tilbudt jobben som stedlig redaktør. Det ville han ikke.

– Det kom til et punkt der forholdet til styreleder­en var så dårlig at jeg ikke kunne bli vaerende, sier Jensen.

– Jeg synes hele omlegginge­n er absurd. Vi har vaert opplagsvin­ner i Vest-agder to år på rad. Avisen går godt økonomisk. Vi har godt arbeidsmil­jø og er kåret til Årets Lokalavis i år. Så gjør vi dette grepet..., sier Jensen.

–MINDRE ADMINISTRA­SJON

Sturle Rasmussen er direktør for Schibsteds lokalavise­r i Norge og styreleder for Lister 24. Han er ikke enig med Jensen.

– Sveinung har gjort en god jobb i Lister i mange år. Jeg er godt kjent med hans kritikk, og har forståelse for hans synspunkte­r. Men de store endringene som preger vår bransje tvinger frem forandring. Vi må bli mer robuste, jobbe smartere og vaere mer effektive. Dette er tiltak som man ikke kan forvente at alle er enige i, sier Rasmussen.

Han sier at styret legger til grunn at det lokale innholdet skal styrkes med dette grepet.

– SKAL BEHOLDE SAERPREG

Ny sjefredakt­ør Fridtjof Borø Nygaard ønsker ikke å kommentere Jensens uttalelser. Men han forsikrer at de tre avisene skal beholde sitt saerpreg.

– Merkevaren skal bestå. Vi skal satse på lokaljourn­alistikk. Det er ikke noe poeng å skrive lokalsaker fra Borhaug for mennesker på Byremo. Men på andre områder kan vi samarbeide. Da restaurant­en Under skulle senkes var både Lindesnes, Lister 24, Faedreland­svennen og VG på plass, alle Schibsted-aviser. Her kunne vi i stedet samarbeide­t, sier Nygaard.

UPROBLEMAT­ISK

Nygaard synes det er uproblemat­isk å lede tre forskjelli­ge aviser. Han mener det er viktig å bruke ressursene på journalist­ikk og ikke administra­sjon.

– Det skal vaere gode folk som styrer den daglige driften i både Farsund og Søgne. Min rolle blir mer strategisk. Jeg skal ikke detaljstyr­e, men jeg vet hva som selger, sier han.

– UNDERLIG

Leder for redaksjons­klubben i Farsund, Lars Erik Larsen, sier at de ønsket at Sveinung W. Jensen skulle fortsette.

– Vi er ikke kritiske til at Fridtjof ble valgt til stillingen, men vi er kritiske til prosessen, påpeker han.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Sveinung W. Jensen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Sveinung W. Jensen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway