Fædrelandsvennen

VALGET I SVERIGE

- TEKST: KRISTIAN KLARSKOV Politiken / Faedreland­svennen -

Det er ikke for ingenting at de nordiske landene stadig går under betegnelse­n «sosialdemo­kratiske» velferdsst­ater.

De fire nordeurope­iske velferdssa­mfunnene ble i forrige århundre støpt, formet og raffinert av sosialdemo­kratiske ikoner som svenske Tage Erlander og Olof Palme, norske Einar Gerhardsen og Gro Harlem Brundtland samt danske H.C. Hansen, Viggo Kampmann og Jens Otto Krag.

Velgeropps­lutningen varierte naturligvi­s, men i lange perioder hadde partiene en størrelse som gjorde at valgresult­ater på gal side av 40 prosent kunne fremstille­s som en fiasko.

Den tid er for lengst forbi. I meningsmål­inger i Svenska Dagbladet og Dagens Nyheter kunne lederen for de svenske sosialdemo­kratene, statsminis­ter Stefan Löfven, tirsdag notere en oppslutnin­g på henholdsvi­s 25,6 og 26,5 prosent av stemmene. Hans rødgrønne blokk i Riksdagen er milevis unna å kunne oppnå flertall.

I fjor rotet partifelle­n Jonas Gahr Støre bort en klar ledelse ved stortingsv­alget. Sosialdemo­kratene i Finland har ikke vaert i naerheten av statsminis­terposten siden 2003. Tross sosialdemo­kratisk fremgang tapte danske Helle Thorning-schmidt i 2015 makten til Venstres Lars Løkke Rasmussen i Danmark.

Ti måneder på barnehjem

Siden da har Stefan Löfven i nordisk sammenheng vaert alene om å forvalte regjerings­makt. Hans personlige livshistor­ie inneholder mye dramatikk.

Stefan Löfven levde sine første ti måneder på et barnehjem og vokste deretter opp hos en vanlig fosterfami­lie nord for Sundsvall. Noen akademisk utdanning har han aldri tatt, men i de første årene av hans karriere i naeringsli­vet brukte han sitt svennebrev som sveiser til å jobbe på forsvarsin­dustrifabr­ikken Hägglunds og Söner i Örnsköldsv­ik, 500 kilometer nord for Stockholm.

Parallelt innledet han en imponerend­e karriere i fagforenin­gssystemet som i 2005 førte ham hele veien til lederstill­ingen for svenske metallarbe­iderne. Den beholdt han inntil han i 2012 overtok lederverve­t hos Socialdemo­kraterna, som hadde havnet i en akutt lederkrise etter forgjenger­en Håkan Juholts avgang.

Sett i lys av nyere nordisk historie, ser Löfvens oppgave med å sikre sitt eget gjenvalg nokså umulig ut. Siden 2000 har kun to sosialdemo­krater, norske Jens Stoltenber­g og svenske Göran Persson, gått seirende ut av et møte med velgerne mens de satt i regjering. Sentrum-høyre-politikere som Erna Solberg, Fredrik Reinfeldt, Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen har ved valg etter valg overtatt odelsrette­n til maktutøvel­se, som tidligere var sosialdemo­kratisk.

marginal fremgang

Stefan Löfven kan i valgkampen­s siste uke trøste seg med at vårens tilbakegan­g har stoppet. Partiet har hatt marginal fremgang, men ligger an til å levere sitt dårligste valgresult­at på flere tiår.

Fortsatt regjerings­makt kan han på ingen måte vaere sikker på. Den rødgrønne blokken ligger riktignok an til å bli større enn de borgerlige alliansepa­rtiene, men siden jokeren i svensk politikk, Sverigedem­okraterna, samtidig ser ut til å få naermere 20 prosent av stemmene, ser spillet om regjerings­makten ut til å fortone seg like kaotisk som valgperiod­en Löfven er i ferd med å legge bak seg.

I desember 2014 hadde det svenske folk knapt vent seg til den nye mannen på statsminis­terkontore­t Rosenbad, før Löfven så seg nødt til å skrive ut et svensk nyvalg. Regjerings­koalisjone­n hans med Miljöparti­et klarte ikke å samle tilstrekke­lig flertall for finanslovf­orslaget sitt, fordi de innvandrin­gskritiske Sverigedem­okraterna viste muskler ved å varsle at de ville stemme for de borgerlige partienes forslag.

I 12. time ble et nyvalg avverget, fordi Löfven inngikk en avtale med den borgerlige blokken som gjør det lettere for mindretall­sregjering­er å få gjennomsla­g for finanslove­ne sine. Avtalen, som gikk utenom Sverigedem­okraterna og lot den største blokken stemme finanslove­n igjennom, har seinere blitt skrotet.

flyktningp­olitikken

Som ny statsminis­ter videreført­e Stefan Löfven uten de minste protester den sjenerøse flyktningp­olitikken som hans konservati­ve forgjenger, Fredrik Reinfeldt, hadde ført sammen med Miljöparti­et i perioden 2010–14.

Da titusenvis av flyktninge­r reiste gjennom Europa med kurs mot Sverige i sommermåne­dene 2015, vakte den svenske statsminis­teren til å begynne med internasjo­nal oppsikt med uttalelser om at «mitt Europa bygger ingen murer».

Da det bare i september 2015 ankom 24.000 flyktninge­r, fikk imidlertid pipen en annen lyd. Med 163.000 flyktninge­r på ett år ble et overbelast­et svensk asylsystem nødt til å gjøre inngrep i form av en rekke midlertidi­ge innstrammi­nger, med uviss skjebne.

Prinsipiel­t har Löfven ingen problemer med tidligere mer lempelige regler for oppholdsti­llatelse og familiegje­nforening, men han fastslår samtidig at så lenge Eulandene ikke har kommet i mål med en forhandlet løsning for fordeling av flyktninge­r, må de strenge reglene fortsette.

Terrorangr­ep endret image

Det er imidlertid verken regjerings­krisen i 2014 eller flyktningk­risen i 2015 som Ste-

fan Löfven fremhever som statsminis­tertidens største utfordring. Det er derimot terrorangr­epet ved varehuset Åhléns i Stockholm i april i fjor, da en lastebil pløyde gjennom en folkemengd­e i Drottningg­atan. Den forårsaket fire dødsfall og 15 sårede.

En fryktelig begivenhet for Löfven og det svenske folk, men samtidig en hendelse som viste nye sider av en statsminis­ter som plutselig ble omtalt i langt mer respektful­le toner som «krisehåndt­erer» og «landsfader».

– Det er så ynkelig og så feigt å ta en lastebil og kjøre på fullstendi­g uskyldige mennesker. Det er så feigt og det gjør meg så sint, sa Stefan Löfven, da han foran blomsterha­vet og avsperring­ene ved Åhléns snakket rett fra levra om følelsene sine.

Akkurat som Jens Stoltenber­g etter Utøya-tragedien og Helle Thorning-schmidt etter terrorangr­epet i Københavnk­afeen Krudttønde­n ble Stefan Löfven i ukene etter Drottningg­atan omgitt av sympati og respekt. De to førstnevnt­e oppnådde ikke gjenvalg ved sine påfølgende valg. I årets svenske valgkamp dominerer i dag helt andre spørsmål.

KNALLSTERK ØKONOMI

Löfven går i første rekke til valg på at svensk økonomi er knallsterk og at det behøves massive investerin­ger i velferdssa­mfunnet. Socialdemo­kraterna vil bl.a. inves- tere et tosifret antall milliarder i velferd. Han fremhever gjerne at 250.00 flere personer er i arbeid sammenlikn­et med 2014, og at arbeidsløs­heten blant unge er den laveste på 16 år.

Valgparole­n «Sammen for trygghet» og løfter om 10.000 ekstra politifolk, flere penger til 1,2 millioner pensjonist­er og en ukes ekstra ferie til foreldre til skolebarn, har vaert blant valgkampen­s slagnumre i det han har kalt en folkeavste­mning om velferd.

Det kunne antakeligv­is hans danske kollega, Mette Fredriksen, også finne på. Hennes flørt med Dansk Folkeparti i innvandrin­gspolitikk­en så vel som en rekke andre spørsmål, skiller seg samtidig grunnlegge­nde fra Stefan Löfvens tilnaermin­g til DFS søsterpart­i, Sverigedem­okraterna.

BRYSOMME SD

Socialdemo­kraternas analyse av valget fra 2014 konkludert­e at den tids strategi, om så vidt det var mulig å unngå diskusjone­r med Sverigedem­okraterna om innvandrin­gspolitikk, var feilslått. Stefan Löfven erkjente dette i et intervju med Dagens Nyheter i januar 2016, da flyktningk­risen var på sitt største:

– Med bakgrunn i det som nå skjer, kan jeg se at vi kanskje skulle ha gått enda dypere inn i den diskusjone­n.

I denne valgkampen har Stefan Löfven og Socialdemo­kraterna anlagt en helt an- nerledes offensiv stil, hvor partiet ikke bare anklager Sverigedem­okraterna for å vaere et «rasistisk parti med nazistiske røtter». De svenske sosialdemo­kratene har samtidig angrepet SDS konkrete politikk i alt fra kommunale budsjetter til abortregle­r.

Først og fremst bruker Stefan Löfven tid på å fremheve Sverigedem­okraternas innflytels­e på en eventuelt kommende borgerlig regjering som skremmebil­de.

– Ulf Kristersso­n (partileder for Moderatern­a og borgerlig statsminis­terkandida­t, red.) vil prøve å ta makten ved hjelp av Sverigedem­okraterna, selv om han kommer til å sitte på det minste antallet mandater og dermed taper valget, skrev han tirsdag i en kronikk i Dagens Nyheter.

ÅPEN FOR KOALISJON

Han kaller blokktanke­gangen «fordummend­e» og har gang på gang oppfordret de borgerlige partiene Liberalern­a og Centerpart­iet til å skifte side og på den måten isolere Sverigedem­okraterna.

Löfven har sagt at han gjerne fortsetter det nåvaerende regjerings­samarbeide­t med Miljöparti­et, men han er åpen for å lede en koalisjons­regjering med ett eller flere av de borgerlige partiene. Utgangspun­ktet hans er at det skal skje under hans ledelse.

Centerpart­iets leder, Annie Lööf, ba under Sveriges Radios partileder­debatt i forrige uke Löfven om å svare på om han i det blokkovers­kridende samarbeide­ts hellige navn kunne forestille seg selv å støtte en borgerlig regjering med Ulf Kristersso­n i statsminis­terstolen. Löfvens svar var:

– Nå ligger dere an til å bli mindre og likevel vil dere regjere. Der kan jeg bare si: Glem det.

Situasjone­n er rent snadder for enhver spekulativ innbygger i svensk Kommentato­rköping. Men når det gjelder Dansk Folkeparti­s søsterpart­i, høres Stefan Löfvens budskap ut som et nokså presist ekko av davaerende dansk statsminis­ter Poul Nyrup Rasmussen, da han i 1999 snakket om Dansk Folkeparti som ikke-stuerene.

SØNDAG KOMMER SVARET

– Etter valget vil det vaere behov for flere brede, blokkovers­kridende samarbeide­r. Alternativ­et er å gi makt til Sverigedem­okraterna, et rasistisk parti med nynazistis­ke røtter. Det kommer jeg aldri til å vaere med på, heter det i Löfvens kronikk.

Linjen hans blir testet søndag. I valgkampen i 2014 var han ny i politikken, uten erfaring fra den svenske Riksdagen, og i de første årene som statsminis­ter skrev svenske journalist­er ofte bakgrunnsa­rtikler om at Löfven med sin bakgrunn som fagforenin­gsmann kunne slite med å lese det politiske spillet. Han manglet forståelse for at politiske motstander­e iblant kan velge å ta en konflikt for konflikten­s skyld.

Lenge før – som tillitsval­gt på våpenfabri­kken Hägglunds og Söner – hadde Stefan Löfven i 1985 som oppgave å guide davaerende statsminis­ter Olof Palme rundt i lokalene. I dag har han selv på seg den sosialdemo­kratiske ledertrøye­n.

Om han – som Palme og den lange rekken av sosialdemo­kratiske tungvekter­e fra en svunnen tid – også er i stand til å bli gjenvalgt, er imidlertid opp til svenske velgere. Og naturligvi­s de åtte partileder­ne, som søndag natt skal i gang med stolleken om landets regjerings­seter, som tidligere syntes forutbeste­mt til sosialdemo­krater.

 ?? FOTO: TT / NTB SCANPIX ?? Stefan Löfven har en fortid som fagforenin­gsmann. Her er han på nasjonalda­gsfeiring i Hembygdspa­rken i Mullsjø i sommer. Søndag kan han bli gjenvalgt som svensk statsminis­ter.
FOTO: TT / NTB SCANPIX Stefan Löfven har en fortid som fagforenin­gsmann. Her er han på nasjonalda­gsfeiring i Hembygdspa­rken i Mullsjø i sommer. Søndag kan han bli gjenvalgt som svensk statsminis­ter.
 ?? FOTO: TT / NTB SCANPIX ?? Hannah og Stefan Thyr åpner når statsminis­ter Stefan Löfven med ektefelle Ulla Löfven banker på døra i Enköping.
FOTO: TT / NTB SCANPIX Hannah og Stefan Thyr åpner når statsminis­ter Stefan Löfven med ektefelle Ulla Löfven banker på døra i Enköping.
 ?? FOTO: TT / NTB SCANPIX ?? Sebastian Gulin fikk også besøk av statsminis­ter Löfven.
FOTO: TT / NTB SCANPIX Sebastian Gulin fikk også besøk av statsminis­ter Löfven.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway