Fædrelandsvennen

Oljeformue­n er vår felles eie

- EVA FIDJELAND, Kristiansa­nd

●●Det hele begynte med at noen hevdet at havna ila få år var for liten. Havn i Kongsgård Vige (K/V) estimert til 4,5 mrd, uten jernbane! Nesten samtidig kom satsning på sjø og bane inn i NTP.

Kanalbyen skulle bygges for å finansiere flytting, planen var naermest genial. Spoler vi tilbake noen år, da denne planen ble «solgt» inn til politikern­e (den gang av styreleder i havna og Høyre-mann, Terje Frikstad), så var det sagt at her var det milliardve­rdier som kunne overføres til ny havn, hva blir resultatet?

Etter som havneflytt­ing saken har rullet og gått, har argumenten­e endret seg fra å vaere for liten plass til ett ønske om ren utbygging. Noen har hevdet et skrikende behov for flere leilighete­r, samt kontorbygg.

La oss begynne med leilighete­ne, det er argumenter­t mot leilighete­r i kornsiloen, da det vill kunne gå på bekostning av verdien til leilighete­ne i Kanalbyen. Påfallende at man i neste runde da vil bygge horder av leilighete­r på Lagmannsho­lmen.

Naeringsfo­reningen mener det er et stort behov for kontorbygn­inger, da kan jeg glede dem med å si at med ett knips i fingeren, og en god kontrakt, så fikser havna det i K/V. Fantastisk, der vil vi gjerne ha flere leietakere på lang leie.

I januar i år var det viktig for styreleder i havna å få en analyse på hvor mye det ville koste å flytte containerh­avna isolert sett. Dette ble bifallet av et enstemmig styre, men tydeligvis ikke videre populaert i byadminist­rasjonen. Styreleder måtte ta den tunge veien til styre i neste møte og bortforkla­re viktighete­n av dette. Argumentet var, at det var unødvendig å kaste bort fire fem hundre tusen på å finne ut av slikt. Saken ble annullert av styret.

Så hva koster det å flytte havna?

Det sies at det til nå er brukt 900 mill, men det sies videre at «kun» 400 av disse er investert i

Jeg reiste ut som 19-åring i Nordsjøen, og siden har jeg blitt en del av dem som forlot fastlandet for å jobbe der ute og tjene mitt land på den måten.

●●Det har hatt sin pris og jeg har mistet mange kamerater der ute som gav sine liv for landet vårt. Det har også vaert mange harde tak opp igjennom og man baerer preg av det. I dag har jeg vaert ute i 40 år og jeg har sett tankskip etter tankskip reise av gårde, søkklastet med olje.

Men når det er sagt, hvor tok denne formuen veien? Jeg ser imidlertid at politikern­e svikter og vi lesses ned av avgifter, og atter avgifter. Og spesielt, veirelater­te avgifter. Oljeformue­n må brukes til å bygge landet til felles glede for oss alle. Jeg mener det må bli et folkekrav om at trygge veier og god infrastruk­tur er et statlig ansvar. Og forvalte oljepengen­e slik at vi alle får glede av oljeinntek­tene. Og fjerne alle bomstasjon­er!

I magasinet Vi Menn, leser jeg innlegg fra «Sløseri-ombudsmann­en» og han beretter om en gedigen sløsing av skattebeta­lerens penger. Siste jeg så var at Abbas, den palestinsk­e presiden- ●●Hun skriver at å betale i bom er som å få regninga før måltidet! Godt sagt. Jeg har i mange år selv sagt at det er som å betale for en vare du ikke har fått – og kanskje aldri får!

Det er lettere å betale når du har fått varen. Kjører du på en ny, fin vei, ja da føles det mer ok å betale, for da har du jo fått varen som du betaler for. Etter min mening kan ikke bompenger kreves inn til prosjekter flere år inn i fremtiden. Kanskje du da betaler i mange år for noe du aldri får.

Les også Frank van der Klei sitt innlegg om bompenger i lørdagsavi­sen 1/9. Hvorfor skal verdens rikeste land ha så mange bommer – som slår så urettferdi­g ut i forhold til betalingse­vne? Hvordan klarer andre land å finansiere veiene sine uten bom og uten oljefond...?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway