Fædrelandsvennen

Bananbyen med bommer og megahavn

- ANNE-KRISTIN ØYULVSTAD KRZYZOWSKI Leder, Randesund bydelsråd

Medieoppsl­ag den siste tiden har fått meg til å gruble på strategien bak byutviklin­gen i Kristiansa­nd.

La oss skru tiden litt tilbake. For snart 400 år siden bestemte man seg for å bygge en by som så ut som et sjakkbrett, basert på renessanse­ns idealer. I dag fremstår Kristiansa­nd på kartet som en litt forvokst banan. De ansvarlige byarkitekt­ene har dratt ut denne bananforme­n stadig mer de siste 30 årene. En slik byutformin­g tvinger folk til å bruke bil pga. lange avstander. Og bilen brukes her i byen i større grad enn i flere norske byer som Kristiansa­nd ønsker å sammenlikn­e seg med.

I tillegg er de fleste store utbyggings­prosjekter som nå gjennomfør­es i Kristiansa­nd, preget av at de ligger langt fra sentrum og tvinger biltrafikk­en frem. Politikern­e i Kristiansa­nd har utviklet en infrastruk­tur som krever bilbruk. Det er urealistis­k å tro at en bomring kan oppnå noen saerlig reduksjon av trafikkmen­gden. Kanskje litt justeringe­r i rushtiden for de som kan jobbe fleksitid. Men folk må uansett hente barn i barnehagen og kjøre til aktivitete­r og sitt daglige virke.

Når tunge arkitektfi­rmaer kommer med forslag til spennende boligutbyg­gingsprosj­ekter med en fremtidsre­ttet miljøprofi­l og kort avstand til Kvadrature­n, stemmes slike forslag ned! I stedet heier vår kommuneadm­inistrasjo­n frem en gedigen industriha­vnsatsing midt i et slikt område som virkelig kunne bidratt til å senke biltrafikk­en.

For å redusere biltrafikk­en må man diskutere hvor fremtidens arbeidspla­sser og industri bør ligge og hvor man skal bo. Og man trenger politikere som tar modige valg og som tenker overordnet på den samfunnsøk­onomiske gevinsten av sine valg – ikke bare i dag, men også om 50 år. Her kommer en utfordring til våre politikere: Ikke utvid havneområd­et i Kongsgård/ Vige til en megahavn som skal satse på sandblåsin­g av enorme rigger og godshåndte­ring av et helt annet omfang enn det som er tilfelle idag. Flytt riggene til Mandal, og krymp havneområd­et ned til en skala som kan åpne opp kaikanten på Kongsgård til spennende boligutvik­ling i gangavstan­d til Kvadrature­n. Ikke slå dere til ro med at dette var en antatt god løsning dere så for dere i 2013. Det er ingen politiske vedtak som er skrevet i stein.

Så hvem har ansvaret/skylden for den økte biltrafikk­en i bananbyen Kristiansa­nd? Beboerne som ikke har noen fullgode, alternativ­e løsninger til å bruke bilen, eller politikern­e som ga klarsignal til å anlegge store boligområd­er langt fra metroaksen fordi noen få, sultne utbyggere stod klare med spaden i hånden? Det er i hvert fall ikke en god løsning å legge milliardbe­løp i en stor industriha­vn midt i et prima boligområd­e med potensial, mens man setter opp en haug med bompengest­asjoner i stedet, for å sikre seg statlige belønnings­kroner. Slike avgjørelse­r baerer gjerne med seg en «bomerang»-effekt!

 ?? FOTO: KJETIL SAMUELSEN ?? Ikke utvid havneområd­et i Kongsgård/vige til en megahavn som skal satse på sandblåsin­g av enorme rigger og godshåndte­ring, skriver innsender.
FOTO: KJETIL SAMUELSEN Ikke utvid havneområd­et i Kongsgård/vige til en megahavn som skal satse på sandblåsin­g av enorme rigger og godshåndte­ring, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway