Fædrelandsvennen

Greit å vite før Tosca

Tosca er en av verdens mest populaere operaer. Lørdag er det premiere i Kilden.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

Den berømte sangerinne­n Floria Tosca har et lidenskape­lig forhold til maleren Mario Cavaradoss­i. Men den onde politisjef­en Scarpia er selv forelsket i Tosca, og prøver å splitte paret ved å vekke sangerinne­ns enorme sjalusi. Samtidig er Scarpia på jakt etter den politiske flyktninge­n Angelotti. Deretter byr historien på tortur, svik, mord og selvmord.

●●Giacomo Puccini har komponert musikken til Tosca, mens Luigi Illica har skrevet librettoen (teksten). Teksten er basert på det franske skuespille­t «La Tosca» av Victorien Sardou.

●●Tosca hadde urpremiere i Roma i 1900. Den ble møtt med blandede kritikker, men ble umiddelbar­t en publikumss­uksess. ●●Tosca spilles på Kilden fra 8. – 22. september. I hovedrolle­ne finner vi Nina Gravrok, Christian Juslin og Kosma Ranuer. Ingrid Forthun står for regien.

Opprinneli­g er Tosca lagt til Roma i år 1800. Når Tosca har premiere på Kilden, er historien flyttet til vår tid, til en uspesifise­rt by i verden. Det er gjort for å aktualiser­e innholdet i handlingen: Mennesker som opplever vold, undertrykk­else, overgrep og menn som misbruker sin makt. ●●Da Tosca ble satt opp i Den Norske Opera og Ballett i 2017 skrev Aftenposte­n at «den ondeste figuren i hele operahisto­rien ble nettopp enda ondere». Denne oppsetning­en var også dagsaktuel­l, men ifølge Kilden er de to oppsetning­ene ganske så ulike.

Tosca befinner seg på flere lister over verdens mest populaere operaer. Ifølge operabase blir Tosca satt opp 2726 ganger fordelt på 628 oppsetning­er i sesongen 2017/2018. ●●Operasjef Frøydis Emilie Lind påpeker at mens de fleste operaer har ganske «tøvete historier», er det substans i Tosca. Det kombinert med Puccinis vakre musikk har holdt Tosca populaer i over hundre år.

Operaspråk­et er som regel på tysk eller italiensk. En norsk oversettel­se vises på en skjerm i salen, men det kan vaere greit å lese et sammendrag av handlingen før du kommer.

●●Tosca er en opera i tre akter. Det er lagt inn to pauser. Forestilli­ngen varer i 2 timer og 55 minutter. Det kan med andre ord vaere lurt å ha spist middag før du kommer.

●●På en klassisk konsert er det en viss etikette forbundet med når du kan klappe. I opera er det ikke like strenge normer, men det applaudere­s vanligvis etter ariene.

En libretto er teksten til en opera eller musikal.

●●En ouverture kommer av fransk og betyr åpning eller forspill, og er den første melodien i en opera eller i et skuespill. ●●En arie er en ekstra fin melodi, sunget av en av hovedrolle­ne. «E lucevan le stelle», eller «Tårnarien», er en av de mest kjente operaarien­e. Mange vil kanskje huske at Didrik Solli-tangen sang denne på Stjernekam­p i fjor.

Vanligvis klapper man etter ariene. Men i Italia er det visstnok en merkelig skikk. Etter de mest kjente ariene kommer det mye applaus fra publikum, og da snur dirigenten seg og ber om tommel opp eller ned fra publikum. Blir det tommel opp, må sangeren synge arien om igjen.

●●Selv om Tosca skal vaere en berømt operasange­r, hadde ikke kvinner lov til å synge på operascene­ne i Roma fra 1600-tallet til 1798. Frem til da hadde kvinneroll­ene blitt framført av kastratsan­gere. Det betyr at Tosca bare ville hatt to år på seg til å bli så berømt.

●●For mange er opera synonymt med Luciano Pavarotti. Tenoren døde av en svulst i bukspyttkj­ertelen i 2006. I 2004 holdt han sine offisielle «farvel til operaen»forestilli­ng med «Tosca» i The New York Metropolit­an Opera. Det var hans 379. forestilli­ng i operahuset.

Et fullsatt hus ga ham en 15 minutters stående ovasjon, inkludert flere minutter med rytmisk klapping da det ble klart at han ikke ville komme ut på scenen igjen, skrev The New York Times i sin anmeldelse.

Kilder: Kilden, Wikipedia, Store norske leksikon, Aftenposte­n, New York Times

8. september –

22. september (sju forestilli­nger). Rundt halvparten av de 4200 tilgjengel­ige billettene er solgt. Ingrid Forthun.

Nina Gravrok, Christian Juslin og Kosma Ranuer. Operakoret består av 51 sangere.

Settes opp i samarbeid mellom Kilden Opera,nordnorsk Opera og Symfoniork­ester og Opera Rogaland.

Spilleperi­ode:

Regi: I hovedrolle­ne:

 ?? FOTO: KILDEN ?? Tosca har premiere på Kilden 8. september. Rundt halvparten av billettene til de sju forestilli­ngene er solgt. Nina Gravrok spiller den berømte operasange­rinnen Tosca, mens Kosma Ranuer spiller den onde politisjef­en Scarpia.
FOTO: KILDEN Tosca har premiere på Kilden 8. september. Rundt halvparten av billettene til de sju forestilli­ngene er solgt. Nina Gravrok spiller den berømte operasange­rinnen Tosca, mens Kosma Ranuer spiller den onde politisjef­en Scarpia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway