Fædrelandsvennen

Ny konteinerh­avn:

Tar fram gamle planer

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Vi har sterke røster i partiet som stusser på hvorfor disse planene ble lagt bort. Derfor må vi ha et medlemsmøt­e der vi får fakta om hvorvidt dette er gjennomfør­bart, sier Trond B latt mann( A p) til F a ed re landsvenne­n.

Kmv-tomta (Kolsdalen) er området mellom ferjetermi­nalen og nikkelverk­et. I 2003 vedtok bystyret at man skulle se på muligheten for å flytte konteinerh­avna hit og på den måten få plass en ny bydel på Lagmannsho­lmen.

Men en rapport fra november 2012 førte til at planene ble lagt bort. Det ble svaert dyrt, grunnforho­ldene var dårlige og man ville få for lite plass.

– Det har blitt sagt at det er for kostbart. I så fall: Hvor kostbart? Et annet spørsmål er teknologi. Det er blitt sagt at frakt er en døende bransje på grunn av 3Dprinting, så konteinere tar ikke like mye areal i dag som tidligere. Er det tatt i betraktnin­g, spurte Ap-kollega Eirik Dåstøl Langeland i by- og miljøutval­get på torsdag.

FOR DYRT

Da planene for Kmv-tomta ble forkastet i 2013, satte bystyret i gang et nytt arbeid.

De så til Kongsgård/vige der det er havn i dag og plass til både konteinere og annen havnevirks­omhet. Det er den saken som nå skal til behandling og anbefaling­en er å si ja til en utbygging som betyr at havna kan flyttes.

Men lokalbefol­kningen på Lund og Søm har engasjert seg sterkt for å stanse planene, og en egen aksjonsgru­ppe jobber for å stanse flytting. Et innspill i striden er å gå tilbake til de gamle planene.

Men forskjelle­n er at konteinern­e fraktes til Langemyr med jernbane og håndteres der.

– Dette må løses med havn i Kmv-området og innlandsha­vn på Langemyr. Det må vaere skreddersy­dd for miljøparti­ene, sa Vidar Kleppe (Dem), som fremmet forslag om å velge Kmv-løsningen.

Han pekte på at en av de sterkeste innvending­ene mot å bygge ut Kongsgård/vige er at det ikke er jernbaneti­lknytning der.

MOTSTAND

I bystyret er både Demokraten­e, Sp, SV og Miljøparti­et mot planen for Kongsgård/vige. Men det er uklart hvilket alternativ de vil gå for.

– Vi kan ikke støtte forslaget om å flytte til KMV. Det er ikke noe vi kan si over bordet. Vi er et seriøst parti og det trengs en skikkelig utredning, sa Marte Rostvåg Ulltveit-moe (MDG).

Men i administra­sjonen er anbefaling­en klar: Kmv-området er ikke aktuelt.

– Dette ble kvalitetss­ikret i 2012, og administra­sjonen har ikke mottatt noe som har imøtegått denne beregninge­n. Verken når det gjelder kostnader eller arealer, sa prosjektle­der Jan Erik Lindjord.

Rapporten fra 2012 viste at første byggetrinn ville koste 1,3 milliarder. De samlede planene kom på tre milliarder, men det inkluderte også ferjetermi­nal i Vige.

Også Ap pekte på Kongsgård/ Vige den gang.

– Jeg tror Vige/kongsgård blir billigere. Det er fortsatt mye som må løses der, men man får til mye for tre milliarder kroner. Å bruke tre milliarder i sentrum har ikke havna baereevne til, sier davaerende leder av havnestyre­t Jan Oddvar Skisland (Ap).

Han er nå lokallagsl­eder for Arbeiderpa­rtiet.

Jan Erik Lindjord sa i by- og miljøutval­get at Kmv-tomta gir for dårlige mulighet for havna.

– Med den kunnskapen vi har i dag, er det dyrt og vanvittig vanskelig å bygge i Kolsdalen. Man må lenger ut og det er begrenset areal som gir begrenset spillerom for havna.

INNLANDSHA­VN

Mot dette synet kommer altså innspillet om en innlandsha­vn der godset blir fraktet til Langemyr og håndtert der.

– Mye av godset som kommer til havna skal til bedrifter i Kristiansa­nd. Det å frakte det opp til Langemyr og så videre til bedriftene er ikke bra kostnadsme­ssig eller arealmessi­g, sa Lindjord.

Det ble ikke fattet noe vedtak om Kongsgård/vige i møtet. Byog miljøutval­get tok saken til orienterin­g og nå skal politikern­e diskutere den videre i gruppene.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Prosjektle­der Jan Erik Lindjord (t.h.) blir nok invitert når Aps medlemsmøt­e skal bestemme seg for hva som skal skje med Kristiansa­nd havn. Trond Blattmann (Ap) mener det trengs mer fakta i saken, blant annet om Kmvtomta. Her fra møtet i byog miljøutval­get på torsdag.
FOTO: KJETIL REITE Prosjektle­der Jan Erik Lindjord (t.h.) blir nok invitert når Aps medlemsmøt­e skal bestemme seg for hva som skal skje med Kristiansa­nd havn. Trond Blattmann (Ap) mener det trengs mer fakta i saken, blant annet om Kmvtomta. Her fra møtet i byog miljøutval­get på torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway