Fædrelandsvennen

❞ Politikere og andre bør avholde seg fra å «felle dom» kun på bakgrunn av medienes dekning og vitneutsag­n.

Mira Svartnes Thorsen skriver den 3. september en kronikk hvor hun som leder i MDG og bystyrepol­itiker reiser noen prinsipiel­le spørsmål vedrørende bevaepning av norsk politi.

-

Kirsten Lindeberg, politimest­er

Thorsen skal ha ros for at hun er opptatt av borgernes trygghet, og Agder politidist­rikt er tilhenger av et kritisk blikk på vår virksomhet. Det gjør oss bedre. For å bidra til en opplyst debatt vil vi kommentere enkelte aspekter ved Thorsen kronikk.

Min kommentar vil ikke dreie seg om kronikkens hovedfokus – generell bevaepning av norsk politi. Der forholder vi oss til gjeldende politiske beslutning­er.

Det Agder politidist­rikt imidlertid opplever som problemati­sk er at Thorsen i kraft av leder for et politisk partis lokallag og bystyrerep­resentant tidvis benytter en retorikk som er egnet til å svekke tilliten og forventnin­gene innbyggern­e kan og skal ha til sitt politi.

Thorsen skriver: «Vi har politifolk som ikke er egnet eller rustet til å bruke våpen. Enten belastning­en ved å bruke dem tynger for mye, eller viljen til å bruke dem er for stor». Agder politidist­rikt kjenner ikke til hvilke referanser Thorsen har som begrunnels­e for dette utsagnet, men vil understrek­e at dette er en beskrivels­e vi ikke kjenner oss igjen i. Vi ser derfor et behov for en kort redegjørel­se for hvorfor vi mener å ha et politi som nettopp er godt egnet til å løse bevaepnede oppdrag.

Norsk politi er blant verdens høyest utdannede, og blant de poli tistyrkerh­vor ordinaere politi tjenesteme­nnog k vinnertren­ermest– og skyter minst.

Alle våpengodkj­ente polititjen­esteperson­er trenerårli­g minimum 48 timer på dialog, situasjons vurderinge­r, forholdsme­ssighet, metodikk, våpenhåndt­ering og andrerelev­ante tema. Spesialenh­etene våre trener enda mer.

I tillegg til trening er det årlige sertifiser­inger hvor personell som ikke tilfredsst­iller høye krav til holdninger, kunnskaper og fer-

❞ Det er etter Agder politidist­rikts oppfatning uheldig at det skapes et feilaktig inntrykk av at innbyggern­e ikke kan vaere trygge på politiets egnethet.

digheter ikke vil bli godkjent for bevaepnet tjeneste. Eventuelle politi tjensteper­soner i den kategorien Thorsen beskriver vil da bli ekskludert for bevaepnet tjeneste.

Det er etter Agder politidist­rikts oppfatning uheldig at det skapes et feilaktig inntrykk av at innbyggern­e ikke kan vaere trygge på politiets egnethet. Dette kan i seg selv medføre en økt utrygghet blant befolkning­en.

Når det gjelder hendelsen ved Rona, minner jeg om at den er under etterforsk­ning av Spesialenh­eten for politisake­r, som er et uavhengig organ – opprettet av Stortinget, nettopp for å sikre at politiet handler innenfor de regler og rammer som er satt for polititjen­esten vår.

Tjenestepe­rsonene som utførte oppdraget var erfarne politimenn.

Politikere og andre bør avholde seg fra å «felle dom» kun på bakgrunn av medienes dekning av hendelsen og vitneutsag­n.

Innbyggern­e i Agder kan vaere trygge på at tjenesteme­nnene- og kvinnene som er på jobb for vår felles trygghet holder et høyt nivå på ferdighete­r, kunnskap og holdninger, også i situasjone­r som krever bevaepnede mannskaper.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: TORBJØRN WITZØE ?? – Når det gjelder hendelsen ved Rona, minner jeg om at den er under etterforsk­ning av Spesialenh­eten for politisake­r, skriver politimest­er i Agder Kirsten Lindeberg.
ARKIVFOTO: TORBJØRN WITZØE – Når det gjelder hendelsen ved Rona, minner jeg om at den er under etterforsk­ning av Spesialenh­eten for politisake­r, skriver politimest­er i Agder Kirsten Lindeberg.
 ??  ?? KIRSTEN LINDEBERG Politimest­er
KIRSTEN LINDEBERG Politimest­er

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway