Fædrelandsvennen

Innvandrer­e på sosialhjel­p

En ny undersøkel­se viser at en stor andel av sosialhjel­pen utbetales til innvandrer­e. Tallene bør tas på alvor, men ikke overdramat­iseres.

-

Alle er enige om at det er et mål å forebygge at mennesker havner på sosialhjel­p – og å hjelpe de som er der ut i arbeidsliv­et. Mange aktører og etater gjør en stor jobb for å bidra til dette.

politikern­e i formannska­pet

i Kristiansa­nd fikk onsdag presentert talloverso­sialhjelp s mottakere, brutt nedpå grupper. Dette er nyttiginfo­rmasjons om vil gjø redet mulig å hjelpe flere.

et av hovedfunne­ne

er at andelen med innvandrer­bakgrunn som mottar sosialhjel­p har økt fra 45 prosent i 2014 til 57 prosent i 2017. Ytelsene til denne gruppen har også økt. De mottar nå 72 prosent av utbetaling­ene. «Innvandrer» omfatter i denne sammenheng både bosatte flyktninge­r og de som har kommet for eksempel som arbeidsinn­vandrere, men det er flykt- ningene som mottar mest av denne hjelpen.

Dette er utviklings­trekk

som må tas på alvor, men som knapt bør overraske. Kristiansa­nd har tatt imot mange flyktninge­r de siste årene. Og de som kommer til vårt land har naturlig nok dårligere forutsetni­nger for å komme seg raskt inn på arbeidsmar­kedet. De første månedene og årene er språk en barriere. Det samme er i mange tilfeller formalkomp­etansen. Mangelen på slik kompetanse gjelder for øvrig hele 70 prosent av alle som mottar sosialhjel­p.

statistikk­en førte naturlig

nok til debatt i formannska­pet, og på sosiale medier. Frps Stian Storbukås hevdet i møtet at Kristiansa­nds politikk «skaper tapere», fordi det er vanskelig å skaffe jobb til alle. Han gjentok også den gamle Frp-saken om å ta en pause i mottak av nye flyktninge­r til Kristiansa­nd.

Dette er feil svar

på feil spørsmål. De flyktninge­ne som Kristiansa­nd har tatt imot, er kommet etter forespørse­l fra staten. Og den regjeringe­n hvor Frp er med skryter jevnlig av å ha utplassert mange flyktninge­r – til kommunene. Det er ikke opp til Kristiansa­nd å drive innvandrin­gspolitikk, men å ta sin del av ansvaret for å integrere de som har fått opphold.

Da er arbeidspla­sser et svaert viktig virkemidde­l. Her fins det ingen kvikke fikser, i stedet kreves systematis­k og langvarig jobbing. Som den statistikk­en som onsdag ble presentert, er en viktig forutsetni­ng for.

Den regjeringe­n hvor Frp er med skryter jevnlig av å ha utplassert mange flyktninge­r – til kommunene

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Formannska­pet diskuterte onsdag en statistikk som viser mottakere av sosialhjel­p i Kristiansa­nd.
FOTO: KJETIL REITE Formannska­pet diskuterte onsdag en statistikk som viser mottakere av sosialhjel­p i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway