Fædrelandsvennen

Optimismen fester grep

Sparebank 1 Srbanks ferske konjunktur­barometer viser sterk optimisme. Saerlig gjelder det oljenaerin­gen, bygg og anlegg samt industri.

-

– Vi har nesten ikke sett en sånn optimisme før. Faktisk er det vanskelig å skjønne det raske omslaget etter en periode med turbulens og mye usikkerhet, sier Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 Sr-bank.

H anstår i Klubben i Kristiansa­nd og presentere­r bankens ferske konjunktur­barometer, i samarbeid med Na e ring s foreningen i Kristiansa­nds regionen. Inn eide aerverdige lokalene sitter 60–70 mennesker. Utenfor er det gråvaer, men temperatur­en er mild og oljeprisen 77,50 dollar fatet.

GLOBALE KREFTER

Hovedinnho­ldet i Knudsens presentasj­on gis allerede på lysark nummer to, hvor overskrift­en er «Brytninger (Brexit og Trump) vs økonomisk oppsving». Slik er underpunkt­ene:

●●Ingen hard landing i Kina

●●Olje fra (100 til) 30 til over 70

●●Olje fra ned- til oppgang, solid laksepris

●●Svak kronekurs øker konkurrans­ekraft

●●Veksten i verden har tatt seg opp

●●Lave renter (og dempet inflasjon)

●●Optimisme i aksje- og finansmark­eder

●●Bedring i norsk økonomi og boligmarke­d

– Vi påvirkes enormt av globale krefter. Den gryende handelskri­gen er ennå håndterbar, men represente­rer farlig risiko. Om Brexit vil jeg si at det er første gang siden Andre verdenskri­g at vi ser sprekker i det europeiske samarbeide­t, sier sjeføkonom­en.

800 BEDRIFTER

Bak konklusjon­ene i konjunktur­barometere­t (se faktaramme) ligger opplysning­er fra 200 bedrifter i hvert av fylkene Hordaland, Rogaland og Agder, pluss StorOslo.

– Et stykke på vei ser vi en tur tilbake til hvordan det var før oljeprisfa­llet: Veksten er sterkere i oljesektor­en enn i resten av naeringsli­vet. Når det er sagt, viser både industri og varehandel økt optimisme, og ikke minst bygg og anlegg. Jeg får tanker av typen «Vi som bygger landet» når jeg ser alle infrastruk­turprosjek­tene som holder på rundt forbi, bemerker Kyrre M. Knudsen.

BOREUTSTYR

Så overtar Torstein Bringa podiet. Han er administre­rende direktør i oljeservic­ebedriften Future Production og kjenner Sørlandets leverandør­industri godt.

– Equinor er allerede kommet til et punkt hvor de tjener penger som gress. Så der i huset er det fest. Noen, typisk fra seismikkog subsea-bransjene, står utenfor og banker på døra, mens andre har et godt stykke igjen før de når fram, sier han, og fortsetter:

–Slike r det for bore utstyrsbra­nsjen på Sørlandet; riktignok er 30 prosent av boreskipen­e og de halvt nedsenkbar­e boreriggen­e skrotet, og 15 prosent av de oppjekkbar­e riggene, men fortsatt er overkapasi­teten stor. Han legger til:

– Vi skal nok se bestilling­er av enkelte nisjerigge­r fremover, men slett ikke noen ny boom. Da heller økt innsats for å digitalise­re og automatise­re eksisteren­de rigger videre.

Bringa utøver også et stykke matematikk omkring el-bilenes utbredelse på kloden i årene som kommer. De forbrenner mye raffinert råolje, som kjent. Selv når han tar godt i, er konklusjon­en:

– Oljeetters­pørselen og -forbruket kommer bare til å stige de neste årene.

ENDA ET BAROMETER

Anita S. Dietrichso­n i Nae ringsforen­ingen har sitt eget, blodferske konjunktur­barometer å vise til. Også det er basert på svar fra 200 bedrifter, naermere bestemt medlemsbed­rifter.

Konklusjon­ene støtter fullt opp om Kyrre M. Knudsens optimismeb­udskap. Men Nae ringsforen­ingen har foretatt en supplerend­e eksersis, nemlig å spørre om hva som sterkest kjennetegn­er situasjone­n bedriftene står oppi.

Her er svarene i rangert rekkefølge:

●●Tøffe marginer på oppdrag

●●Problemer med å rekruttere kvalifiser­t arbeidskra­ft

●●Kapasite tsutfordri­nger på grunn av mange oppdrag

●●Tilgang på kapital

●●Marginene øker igjen

●●Manglende oppdrag

●●Fortsatt preget av svikt i oljebransj­en

●●Underlever­andører som svikter

eller ikke betaler

– Så vil jeg legge til en ting: Varebilsal­get er på sitt høyeste nivå siden 2007. Det sier også litt om fremtidstr­o og aktivitets­nivå, sier Anita S. Dietrichso­n.

OPTIMISME

Odd Bremseth,

økonomisje­f hos PK Entreprenø­r AS i Søgne med 80 ansatte, er blanttilhø­rerne når konjunktur­barometere­t presentere­s. F a ed re landsvenne­n huker ham i forlengels­en av møtet.

– Vi opplever sterk konkurrans­e om jobbene, men tror samtidig at de store veiprosjek­tene i regionen vil komme både PK Entreprenø­r og resten av bransjen til gode, sier Bremseth.

Han fortsetter:

– Utbygginge­r og utvidelser av E 39 og E 18 gir høy aktivitet på Sørlandet. I perioden fra 2014 til 2023 er det snakk om veiprosjek­ter for i overkant av 17 milliarder kroner. Dermed øker totalbehov­et for entreprenø­rtjenester i regionen.

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen er opptatt av sysselsett­ings aspektet.

–Arbeidsled­igheten e ralle re-

 ??  ??
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? F.v. Kyrre M. Knudsen, som er sjeføkonom i Sparebank 1 Sr-bank, administre­rende direktør Anita S. Dietrichso­n i Naeringsfo­reningen i Kristiansa­ndsregione­n og Torstein Bringa, som er administre­rende direktør i Future Production AS.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN F.v. Kyrre M. Knudsen, som er sjeføkonom i Sparebank 1 Sr-bank, administre­rende direktør Anita S. Dietrichso­n i Naeringsfo­reningen i Kristiansa­ndsregione­n og Torstein Bringa, som er administre­rende direktør i Future Production AS.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway