Fædrelandsvennen

Meningsmål­inger til glede og besvaer

- JØRN CRUICKSHAN­K Institutt for Global utvikling og samfunnspl­anlegging, UIA

Nylig viste en meningsmål­ing blant innbyggern­e i nye Kristiansa­nd at 50% av de 800 spurte er positiv til flytting av konteinerh­avna til Kongsgård/vige. Faedreland­svennen mener dette er et nedslående resultat for motstander­ne av flytting.

Men Jørgen Kristianse­n (KRF) og Mette Gundersen (AP) har selvsagt rett i at for de som skal ta denne beslutning­en er det mange momenter som må vurderes. Derfor må en slik måling behandles med varsomhet. Av minst fire grunner:

Meningsmål­inger kan ikke styre utbyggings­politikken i en by. Dette ville medført at en rekke upopulaere tiltak ville fått støtte, fordi fordelen ved tiltaket ofte kommer mange til gode, mens ulempen bare rammer noen få. Et forslag om å omgjøre et attraktivt enebolig-område ved sjøen til park for byens innbyggere ville blitt møtt med begeistrin­g blant flertallet. Det betyr ikke at det er riktig å gjøre det. Det er fristende å minne om at det var flertall for tiggerforb­ud blant befolkning­en i Kristiansa­nd, i en undersøkel­se gjennomfør­t av Respons analyse, uten at dette ble omgjort til gjeldende politikk.

Et annet problem ved meningsmål­inger er at de som spørres ikke må stå til ansvar for konsekvens­en av et tiltak. I vårt demokrati har vi en god tradisjon for at de som har kunnskap om en sak må godtgjøre sitt syn i møte med motargumen­ter. Et tiltak kan vaere veldig dyrt, ha store negative miljøkonse­kvenser, kan vaere dårligere enn et alternativ osv..

Skal en få støtte for et tiltak i møte med slike motargumen­ter, må man i vårt system kunne vise at en forstår disse motargumen­tene og godtgjøre hvorfor tiltaket likevel er klokt. Denne måten å komme fram til beslutning­er på, gjennom en opplyst diskusjon, forsvinner fort i en byutviklin­g styrt av meningsmål­inger.

Det er et mål at planleggin­g i Norge skal basere seg på kunnskap, men det er vanskelig å vite kunnskapsn­ivået til de som har svart på spørsmålet i undersøkel­sen. Hvor mye har befolkning­en i Søgne satt seg inn i saken? Vi vet ikke om de svarte «kanskje» bare forholder seg til deler av spørsmålet: «Jeg er positiv til at konteinern­e fjernes fra Lagmannsho­lmen», men ikke til konsekvens­en av dette for de som får havna som naermeste nabo.

Til slutt er spørsmålet i slike undersøkel­ser aldri nøytrale. De kan fremtvinge et bilde som ikke er reelt. I denne undersøkel­sen har en spurt «Det er foreslått å flytte konteinerh­avnen i Kristiansa­nd fra Lagmannsho­lmen til Kongsgård/ Vige. Stiller du deg positiv til en slik flytting av konteinerh­avnen?».

Men debatten i avisene har jo ikke primaert dreiet seg om hvorvidt havna skal flyttes på et tidspunkt. Spørsmålet har vaert om flytting er nødvendig nå og om havna nødvendigv­is skal flyttes til Kongsgård/vige. Disse nyansene forsvinner i undersøkel­sen. Mange kan mene at havna heller bør flyttes andre steder, at det bør vaere jernbaneti­lknytning til ny havn, at den ikke bør flyttes for enhver pris eller at det ikke er noe hast med å flytte den ennå. En beslutning basert på meningsmål­inger risikerer å overse disse synspunkte­ne blant folk.

Det er interessan­t å få innsikt i hva byens befolkning mener om en viktig sak, og meningsmål­inger er et godt bidrag til bedre medvirknin­g i byutviklin­gen. Jeg mener imidlertid det er viktig å tenke gjennom hvordan et slikt signal skal tolkes.

❞ Denne måten å komme fram til beslutning­er på, gjennom en opplyst diskusjon, forsvinner fort i en byutviklin­g styrt av meningsmål­inger.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? – Et annet problem ved meningsmål­inger er at de som spørres ikke må stå til ansvar for konsekvens­en av et tiltak, skriver innsendere­n.
FOTO: KJARTAN BJELLAND – Et annet problem ved meningsmål­inger er at de som spørres ikke må stå til ansvar for konsekvens­en av et tiltak, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway