Fædrelandsvennen

Elendig laksefiske – tross god avslutning

En god avslutning reddet stumpene for årets laksefiske i Otra, som ble det nest dårligste på ti år.

- TEKST: KJETIL NYGAARD kjetil.nygaard@fvn.no

– Det så ut til å bli veldig, veldig dårlig, sier Jostein Mosby, styreleder i Otra laksefiske­lag.

Vaermessig ble det en rekordsomm­er, og det preget fisket. Men lite vann i elva gir vanligvis også mindre laks.

Siste uka i juli, når det normalt pleier å strømme til med mye smålaks, ble det for eksempel landet under 50 kilo laks. I Mandalselv­a ble det til sammenlikn­ing landet 450 kilo laks samme uka.

– Vi har vaert i møte med Fylkesmann­en, og kommer til å ta en skikkelig evaluering av sesongen sammen med ulike fagmiljøer, kommentere­r Mosby.

EKSPLOSJON På SLUTTEN

Men uti august kom laksen plutselig sterkt, og det ble en kraftig økning i fangstene. På de 19 dagene fra 13.-31. august ble det landet hele 1,7 tonn laks.

– Avslutning­en var bra, og vi kunne nok beregnet den samme fangsten dersom vi hadde hatt åpent de to første ukene i september også. Men vi ser at det er lite fisk på gyteplasse­ne i elva, så jeg er overbevist om at det var riktig å stenge tidligere enn før, sier Mosby.

Den totale fangsten kom opp i 3,4 tonn - noe som gir det nest dårligste fangståret de siste ti årene.

– Jeg håper jo Otra har et mye større potensial. Det skulle i alle fall vaert det dobbelte, sier han.

KALKEANLEG­G?

Laksefiske­laget har flere ganger etterlyst kalkeanleg­g i elva. Det har også ordfører Nils Olav Larsen (KRF) ivret for. Han har bedt om at det blir lagt inn i konsesjons­villkårene for Otravassdr­aget, men det kan ta tid før det kommer på plass.

– Kalking må nok til. Vi må kartlegge det virkelige behovet, og så håpe at Miljødirek­toratet vil støtte oss, sier Mosby.

– KUNNE IKKE BLITT VERRE

De andre lakseelven­e på Sørlandet har hatt en variabel sesong. I Audna ble det en laber sesong med 1,2 tonn laks, mens Lygna endte på 1,8 tonn.

I Mandalselv­a har sesongen vaert stabil. Foreløpig er det tatt 8,7 tonn laks, og fisket varer til 15. september.

Dog er det ingen steder det har vaert så dårlig som i Tovdalselv­a. Der har det vaert svaert lite vann, og ble kun tatt 256 kilo, mot 1,9 tonn i fjor. I hele juli ble det kun tatt to laks i elva.

– Det kunne ikke blitt verre. Elva har vaert en liten bekk i hele sommer. Det har vaert så lite vann at det har egentlig ikke gått an å fiske der, sier Jørgen Birkenes i Nedre Tovdal Fiskelag til Faedreland­svennen.

Vannstande­n i Tovdalselv­a har vaert helt nede i 2,3 kubikkmete­r per sekund. Til sammenlikn­ing var den oppe i 1600 kubikk under storflomme­n i fjor.

LUNEFULL NATUR

Den lave vannstande­n førte til en massiv fiskedød i sommer. Flere døde laks ble fotografer­t i kulpene i elva.

– Dette må vi nok bare se på som en del av den lunefulle naturen vi har. Det er nok ene og alene grunnen. Nå er vannføring­a på rundt 50 kubikk, og det strømmer på med laks i elva, sier Birkenes.

Han frykter dog langvarige konsekvens­er av fjorårets flom og årets tørke.

– Vi har nok mistet en del lakseyngel. Derfor må vi regne med at det blir noen år med dårlige generasjon­er av laks nå, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO: JIM RUNE BJORVAND ?? Otra laksefiske­lag vil sette i gang en evaluering og håper å finne ut hvorfor laksen uteble fra elva i sommer.
FOTO: JIM RUNE BJORVAND Otra laksefiske­lag vil sette i gang en evaluering og håper å finne ut hvorfor laksen uteble fra elva i sommer.
 ?? FOTO: OSKAR GÅRDSRUD PAULSRUD ?? Faedreland­svennen ble med Kjetil Pettersen og Brede Flatseth Johnsen på fisketur i Otra i midten av august. Da var det mye laks også helt nede i Kristiansa­nd sentrum.
FOTO: OSKAR GÅRDSRUD PAULSRUD Faedreland­svennen ble med Kjetil Pettersen og Brede Flatseth Johnsen på fisketur i Otra i midten av august. Da var det mye laks også helt nede i Kristiansa­nd sentrum.
 ?? FOTO: JOHNNY LINDTVEIT ?? Det varme vaeret førte til en omfattende fiskedød i sommer. Dette bildet er tatt i Tovdalselv­a tidligere i sommer.
FOTO: JOHNNY LINDTVEIT Det varme vaeret førte til en omfattende fiskedød i sommer. Dette bildet er tatt i Tovdalselv­a tidligere i sommer.
 ?? FOTO: ARKIV ?? Jørgen Birkenes, leder i Nedre Tovdal Fiskelag, er skuffet over lakseseson­gen.
FOTO: ARKIV Jørgen Birkenes, leder i Nedre Tovdal Fiskelag, er skuffet over lakseseson­gen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway