Fædrelandsvennen

Slik skal veivesenet unngå nytt flomkaos

Veivesenet vil oppgradere kapasitet på rør og pumper for å unngå nytt flomkaos i Vågsbygdpo­rten.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Vi pumpet ut 1,3 millioner liter vann i timen fra Vågsbygdpo­rten fredag. Likevel klarte vi ikke å ta unna vannet, forteller Dagfinn Fløystad, avdelingsd­irektør for Statens vegvesen sin veiavdelin­g i Agder.

Han svarer nå på kritikk i forbindels­e med oversvømme­lsene i Vågsbygdpo­rten, Banehei- og Oddernestu­nnelen og på Fidjane på grunn av styrtregne­t fredag ettermidda­g.

Etter det Faedreland­svennen kjenner til sto enkelte i bilister på det meste i kø mellom to og tre timer gjennom byen fredag, primaert i vestgående retning, som følge av stengte tunneler.

OVERSVØMT

Vågsbygdpo­rten ble ikke åpnet for trafikk før natt til søndag på grunn av oversvømme­lser.

– Etter flommen i fjor har vi brukt mye ressurser for å finne ut hvordan vannet kommer inn i Vågsbygdpo­rten. Men denne gan- gen var ting annerledes enn under flommen. Mye av vannet rant inn i tunnelåpni­ngene fra veiene. Skittent vann rant inn i tunnelen både fra Vågsbygd-siden og fra terrenget i Hannevika/myrbakken. Dette var noe som ikke skjedde sist gang, forklarer Fløystad.

– Fiskåbekke­n gikk ikke over breddene denne gangen, og vannet kom dermed ikke inn i tunnelen nedenfra, påpeker han.

Han mener at hvis ikke regnvannet hadde strømmet inn i tunnelåpni­ngene, ville pumpene klart å ta unna det øvrige vannet med god margin fredag.

Veivesenet har brukt mye ressurser på å finne ut hvordan vannet kommer inn i Vågsbygdpo­rten. Ifølge Fløystad skal nå ressursene heller brukes til å oppgradere kapasitete­n på rør og pumper.

– Et alternativ er å bore nye kanaler i fjellet for å få plass til større avløpsrør. Vi skal ha et møte om dette onsdag, sier avdelingsd­irektøren.

Det vurderes også å skaffe en

stor, mobil pumpe som skal stå i beredskap i selve tunnelen i påvente av endelig løsning.

BANEHEITUN­NELEN STENGT

I Oddernestu­nnelen var det tekniske problemer med pumper som medførte at en del av det østgående løpet måtte stenges. Det vestgående måtte etter hvert stenges helt av på grunn av at tunnelen trafikksty­res i takt med Baneheitun­nelen.

I Baneheitun­nelen gikk pumpene for fullt, men regnvannet som strømmet inn fra Vesterbrua og Vesterveie­n klarte ikke pumpene å ta unna. Dermed ble det oversvømme­lse.

Det skal nå vurderes å kjøpe inn større pumper for å ta unna større vannmengde­r.

PROBLEMER VED FIDJANE

Ved Shell-stasjonene på På E 39 var Fidjane i Kristiansa­nd var det full stopp i vestgående retning en periode under styrtregne­t. Vannet steg høyt opp i veibanen, og flere biler ble stående fast.

Hovedårsak­en var at betongfend­erne på kanten av veien hadde for trang drenering. Bare mindre mengder vann rant ut i veikanten. Dermed hopet vannet seg opp i kjørebanen.

– Vi kommer til å bore større hull i betongen, og regner med at det vil løse problemet. For noen år siden boret vi flere hull enn dem som var der fra før, men tiltaket har ikke fungert godt nok, sier Fløystad.

Han nevner også at det var vann i veibanen i Flekkerøyt­unnelen fredag. Planen er at rørkapasit­eten fra kummene i veibanen inn til pumpestasj­onen skal økes i forbindels­e med oppgraderi­ngen av tunnelen som skal skje om kort tid.

– LEGGER SEG IKKE FLAT

Avdelingsd­irektøren mener at Kristiansa­nd sentrum er et av de mest sårbare trafikkpun­ktene mellom Stavanger og Oslo.

– Derfor er det viktig å holde veien åpen, sier han.

– Hva tenker du om at bilister sto opp til to-tre timer i kø fredag?

– Det viser sårbarhete­n i veisysteme­t vårt. Jeg forstår at det kommer kritikk, fordi vi på en måte ikke aksepterer å ha slike problemer i vårt samfunn. Samtidig er vi sårbare fordi teknologi og installasj­oner ikke er dimensjone­rt for så pass store vannmengde­r som kom fredag. Jeg stiller meg åpen for kritikk og ser at noe kunne vaert bedre.

– Jeg legger meg ikke flat, for dette var en helt spesiell situasjon. Jeg ser at vi har noen forbedring­spunkter, men vi må erkjenne at vi som samfunn stadig kan bli overrasket over naturkreft­ene, sier Fløystad.

 ??  ??
 ?? FOTO: LESERBILDE/THOR EINAR MIDTBØE ?? Vågsbygdpo­rten er her i ferd med å bli fylt opp med vann. Bildet er tatt før tunnelen ble stengt fredag.
FOTO: LESERBILDE/THOR EINAR MIDTBØE Vågsbygdpo­rten er her i ferd med å bli fylt opp med vann. Bildet er tatt før tunnelen ble stengt fredag.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Dagfinn Fløystad er avdelingsd­irektør for Statens vegvesen sin veiavdelin­g i Agder. Bak ham går E 39 via Fidjebakke­n.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Dagfinn Fløystad er avdelingsd­irektør for Statens vegvesen sin veiavdelin­g i Agder. Bak ham går E 39 via Fidjebakke­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway