Fædrelandsvennen

Får Erik Byes minnepris

Ingen hjelpearbe­ider har vaert lenger i Syria enn Elizabeth Hoff. Tirsdag mottar hun Erik Byes minnepris for sitt arbeid.

- Elizabeth Hoff

– Jeg ble veldig stolt og glad da jeg fikk høre at jeg får denne prisen, sier Elizabeth Hoff.

Hun har ledet WHOS innsats i Syria siden 2012. Når Faedreland­svennen snakker med henne har hun akkurat kommet hjem til Norge.

I forbindels­e med prisutdeli­ngen er det to ting hun vil poengtere angående Syria: At flyktningp­roblemet er det største problemet i Syria, og at Vesten må holde kravene sine moderate.

– Vesten må gi slipp på kravet om at Assad må gå. Vi må anerkjenne realiteten­e på bakken og innse at det er mye viktigere å komme til bordet og kunne delta i skikkelig politiske forhandlin­ger.

Sist Elizabeth Hoff var hjemme, var for å motta Peer Gynt-prisen i august. Tidligere i år mottok hun også Sønsteby-prisen.

– Hva betyr prisene for deg? – Det flott å få en så stor anerkjenne­lse for arbeidet mitt. Det er rørende og oppmuntren­de. Og jeg er spesielt glad for Erik Byes minnepris som deler grunnideal­ene for mitt virke som hjelpearbe­ider; protest mot apati og likegyldig­het – for engasjemen­t for handling.

MINDRE ENGASJEMEN­T

– Men hjelper prisene deg konkret i ditt arbeid?

– Jeg bruker anledninge­n til å prøve å øke folks forståelse for vanskeligh­etene syrerne gjennomgår nå, og bakgrunnen for konflikten.

– Denne konflikten har pågått i flere år. Er det vanskelige­re å få folk til å engasjere seg da?

– Ja, det er klart når det ikke er et aktuelt tema i mediene lenger, så er ikke folk engasjert lenger på den samme måten. Nå står vi ovenfor et større problem – det kommende slaget om Idlib.

Dette blir også kalt det «siste slaget om Syria». Idlib er det siste store opprørskon­trollerte området i Syria, men det betyr ikke at nødvendigv­is at krigen i Syria er over etter denne kampen, skriver NRK.

Elizabeth Hoff beskriver situasjone­n i Syria som prekaer.

– Det er en opptrappin­g av russiske og syriske styrker, og Idlib er full av styrker fra Al Qaida. Dette er i et område der det bor 2,9 millioner mennesker, hvorav 1 million er barn.

– HJELPEN KOMMER FRAM

Her hjemme kan det vaere lett å føle seg hjelpeløs i møte beskrivels­ene fra Syria, men Elizabeth Hoff sier at hun har sett at folks engasjemen­t hjelper.

– Jeg ser når hjelpen kommer fram. Da Ghouta var beleiret var det mange som ba om medisinsk evakuering, og la et stort sosialt press på styresmakt­ene i konflikten­e.

– Hva slags engasjemen­t ønsker du deg nå?

– At folk ber om full aksept for menneskere­ttighetene og at de sivile beskyttes i den grad det er mulig. Det er det som er problemet. Sivilbefol­kningen bor så tett på, at konflikten automatisk går ut over dem. Det må åpnes korridorer for å slippe ut folk før militaerof­fensiven starter.

Elizabeth Hoff har vaert i Syria siden 2012. Dette er en jobb man vanligvis bare har i to år, på grunn av påkjenning­en det er å jobbe i en krigssone. Hoff har selv sagt at det først var etter to år hun begynte å bli ordentlig kjent med jobben og forholdene i det krigsherje­de landet.

I løpet av den tiden har hun stort sett bare vaert hjemme en gang i året. Nå har WHO besluttet at hun mest sannsynlig skal tilbake til Genève fra 1. januar 2019.

– Det er rart med tanke på at jeg har vaert der så lenge. Jeg er veldig glad for at jeg får bli til situasjone­n i Idlib er over, og at vi kan se en ny epoke fra 2019 i Syria, forteller hun.

– Hva har WHO oppnådd siden du kom?

– Vi har sett at hjelpen kommer fram. Vi leverer 15 millioner medesinske behandling­er i året. Vi har vaksinert 2,5 millioner barn mot polio, og 1 million barn mot meslinger. Vi hjelper til med å rehabilite­re klinikker som er ødelagte over hele landet. Det at jeg ser at det nytter har inspirert meg til å fortsette så lenge i jobben.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Elizabeth Hoff mottok tidligere i år Sønsteby-prisen for sin uselviske og langvarige hjelpeinns­ats i konfliktom­råder. F.v.: Styreleder i Gunnar Sønstebys Minnefond Asbjørn Lysgård, Elizabeth Hoff og kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland.
FOTO: NTB SCANPIX Elizabeth Hoff mottok tidligere i år Sønsteby-prisen for sin uselviske og langvarige hjelpeinns­ats i konfliktom­råder. F.v.: Styreleder i Gunnar Sønstebys Minnefond Asbjørn Lysgård, Elizabeth Hoff og kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway