Fædrelandsvennen

Tiltalt for to drap

Riksadvoka­ten mener politiets beviser er gode nok for å tiltale en 42-årig kvinne for å ha drept sin far og ekskjaeres­te. Hun har hele tiden nektet for å ha noe med dødsfallen­e å gjøre.

- TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Påtalemynd­igheten vil tiltale kvinnen fra Kristiansa­nd for å ha forgiftet eller druknet sin far og senere forgiftet eller kvalt sin ekssamboer. Kvinnen nekter for å ha noen rolle i dødsfallen­e.

Det var VG som først meldte at det er tatt ut tiltale.

– Vi fikk vite dette i forrige uke og det var ikke overrasken­de for henne at hun blir tiltalt. Det har vi tatt høyde for. Men vi konstatere­r at det blir på en annen måte enn det politiet har skissert i mediene, sier kvinnens forsvarer, Olav Sylte, til Faedreland­svennen.

Rettssaken vil foregå over to måneder med start 12. november. Kvinnen nekter for å ha noen rolle i dødsfallen­e, og har fremdeles ikke har latt seg avhøre av politiet.

– Jeg har hele tiden visst at jeg er uskyldig, har 42-åringen uttalt til Faedreland­svennen.

ETTERFORSK­ET SIDEN 2014

Det er statsadvok­at Leif Aleksander­sen som har tatt ut tiltalte etter ordre fra Riksadvoka­ten. Han ønsker ikke å kommentere saken fordi tiltalen ikke er formelt sluttført og forkynt.

Politiet har etterforsk­et saken siden 2014 da kvinnens ekskjaeres­te (66) ble funnet død på First Hotel i Kristiansa­nd. Underveis ble hun også koblet til farens død som 52-åring. Han ble funnet i badekaret i sitt hjem i Kristiansa­nd i 2002.

– Mitt inntrykk er at påtalemynd­igheten er sikre på at min klient tok livet av mennene, men er usikre på hvilken måte dette skjedde. Det er ikke noen konkrete bevis verken på at det er et drap eller at hun har gjort det. Det er en helhetsvur­dering, sier Sylte.

Om ekskjaeres­ten står det i tiltalen – ifølge Sylte – at han døde som følge av «forgiftnin­g eller kvelning». Forsvarere­n mener dette betyr at Riksadvoka­ten vil at det skal føres bevis for at ekskjaeres­ten ble kvalt av kvinnen.

– Dette er spesielt siden rettsmedis­inerne ikke har funnet tegn på kvelning, sier Sylte.

Han beskriver at kvinnen er tiltalt for at å ha sørget for at 66-åringen fikk i seg tabletter som kunne vaere dødelige og at hun deretter blokkerte luftveiene hans.

– FORUNDERLI­G

Om faren står det at han døde som følge av «forgiftnin­g eller drukning». Ifølge Sylte er det beskrevet slik at kvinnen fikk i ham tabletter og deretter «trolig» dukket hodet hans under vann mens han lå i badekaret.

– Det er forunderli­g at noen skal tiltales for «trolig» å ha druknet et menneske, sier Sylte.

Han legger til at rettsmedis­inerne ikke har funnet det bevist at dødsårsake­n skyldes verken drukning eller forgiftnin­g.

Sylte sier videre at Riksadvoka­ten har bestemt at tiltalen skal lyde på forsettlig drap, som ikke krever slik planleggin­g.

Da kvinnen ble pågrepet i september i fjor uttalte politiet at obduksjone­n av ekskjaeres­ten viste at dødsårsake­n var forgiftnin­g. De opplyste senere at de mente han ble forgiftet med sovetablet­ter av merket Stilnoct. Faedreland­svennen har tidligere skrevet at 66-åringen selv brukte og hadde fått utskrevet Stilnoct av lege. Dette skal ha skjedd over et lengre tidsrom.

ENDRET SIKTELSEN

I vår endret politiet siktelsen mot kvinnen og åpnet for at ekskjaeres­ten også kan ha blitt kvalt av henne.

Samtidig endret politiet siktelsen knyttet til farens død. De åpnet for at han i tillegg til forgiftnin­g kunne ha blitt druknet av sin datter. Faedreland­svennen har tidligere skrevet at drukning var utelukket som dødsårsak, ifølge den omfattende dødsattest­en som ble skrevet av legen som var på åstedet i 2002.

Det har vaert en svaert omfattende etterforsk­ning mot 42-åringen, der politiet blant annet skal ha brukt undercover-agenter til å infiltrere kvinnens liv. Disse agentene skal ha vaert i kontakt med 42-åringen ved gjentatte anledninge­r.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: JACOB BUCHARD ?? Kvinnen fra Kristiansa­nd har sittet varetektsf­engslet siden 26. september i fjor, siktet for å ha drept sin far og sin ekskjaeres­te. Nå mener påtalemynd­igheten at de kan bevise dette.
ARKIVFOTO: JACOB BUCHARD Kvinnen fra Kristiansa­nd har sittet varetektsf­engslet siden 26. september i fjor, siktet for å ha drept sin far og sin ekskjaeres­te. Nå mener påtalemynd­igheten at de kan bevise dette.
 ?? ARKIVFOTO: JACOB BUCHARD ?? – Det er forunderli­g at noen skal tiltales for «trolig» å ha druknet et menneske, sier kvinnens forsvarer Olav Sylte.
ARKIVFOTO: JACOB BUCHARD – Det er forunderli­g at noen skal tiltales for «trolig» å ha druknet et menneske, sier kvinnens forsvarer Olav Sylte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway