Fædrelandsvennen

Hylles av Bellona-sjefen

Bellona-leder Frederic Hauge gratulerte Kristiansa­nd med dagen, og er klar på at Europas største landstrøma­nlegg for cruiseskip vil bli kopiert av andre havner.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Bellona-leder Frederic Hauge hyller Kristiansa­nds cruise-tiltak og er sikker på at Europas største landstrøma­nlegg for cruiseskip vil bli kopiert av andre.

– Det er et eksempel som vil skape presedens langs kysten og muliggjøre flere lignende anlegg, sa Bellonas stifter og faglige leder ved åpningen av anlegget i Kristiansa­nd havn mandag.

Et cruiseskip har flere tusen passasjere­r og energibeho­v tilsvarend­e en småby. Ifølge miljøstift­elsen tilsvarer en dags landligge utslippene fra 13.000 dieselbile­r i døgnet.

For 32 år siden lå Frederic Hauge i «ei balje» utenfor Falconbrid­ge nikkelverk for å protestere mot utslipp. Men denne gang er pekefinger byttet ut med tommel opp.

PRISEN BLE HALVERT

Det som gleder ham spesielt, er at anlegget «bare» har kostet tett på 40 millioner kroner.

– Mange byer har nå mistet sitt argument om at det blir så dyrt, for denne prisen er bare en tredel eller halvparten av hva man har estimert i for eksempel Oslo og Bergen, sier Bellonas faglige leder til Faedreland­svennen.

Han mener det er en selvfølge at disse byene, sammen med Stavanger, bokstaveli­g talt setter inn støtet etter at Kristiansa­nd nå har vist vei.

Bellona-lederen var også til stede da Kristiansa­nd var først i Norge med landstrøm til danskeferj­a i 2014. Siden er et lavspentan­legg til offshoresk­ip satt i drift.

Kristiansa­nd havn har med bistand fra det danske selskapet Powercon og lokale Agder Energi Nett satt i drift Europas største landstrøma­nlegg, integrert i åtte 20 fots konteinere som leverer etter internasjo­nal standard for høyspent.

Anlegget gir strøm nok til å slå av skipets motorer fullstendi­g, noe som er unikt i europeisk sammenheng.

– 11.000 volt kjøres gjennom systemet. Det er kraftige greier, og stort nok til å håndtere de største cruiseskip­ene som finnes, opplyser havnedirek­tør Halvard Aglen til Faedreland­svennen.

Regal Princess var mandag det aller første skipet til å koble seg på anlegget, men de faerreste cruiseskip har denne muligheten per i dag.

– Vi kan levere til alle, men cruisenaer­ingen må gjøre investerin­ger om bord. Det er den store utfordring­en. Så dette vil ta litt tid, men neste år regner vi med at 10-15 prosent kobler seg på anlegget, sier Aglen.

EU-FINANSIERT

Antall anløp neste år blir om lag 60, det betyr at opp mot ti skip vil koble seg til landstrøm i Kristiansa­nd.

– Det er høna og egget. Når det bygges landstrøma­nlegg vil båtene komme etter, mener Frederic Hauge. Bellona jobber tett med Carnival Cruise Line, rederiet som eier blant andre Regal Princess.

Anlegget er i hovedsak finansiert av EU gjennom innovasjon­sprogram Horizon, og er i tråd med EUS anbefaling om landstrøm i europeiske havner innen 2025.

Havna bekoster selv infrastruk­turen, som beløper seg til tre-fire millioner kroner.

– Anlegget krever mye effekt, samtidig skal folk ha lys i lampa i Kvadrature­n. Vi har vist vilje og evne til å utvikle denne løsningen, og demonstrer­er for andre at dette lar seg realisere, sa en stolt direktør Svein Are Folgerø i Agder Energi Nett i sin tale.

Norge har gjennom EUS klimaramme­verk forpliktet seg til å redusere klimagassu­tslippene med 40 prosent innen 2030. Landstrøm er ett av tiltakene.

– Lokalt betyr dette mye for et renere bymiljø. Så gjelder det å stille krav til rederiene. Den dagen havnene i Norge og rundt Østersjøen stiller krav om landstrøm, må rederiene investere, sier ordfører Harald Furre (H).

 ??  ??
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Statssekre­taer Atle Hamar (V) holder sabelen han skal bruke til å kutte snora foran pressekorp­set. – Dette er grønt skifte, dette er veldig bra Kristiansa­nd, sa statssekre­taeren i Klima- og miljødepar­tementet.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Statssekre­taer Atle Hamar (V) holder sabelen han skal bruke til å kutte snora foran pressekorp­set. – Dette er grønt skifte, dette er veldig bra Kristiansa­nd, sa statssekre­taeren i Klima- og miljødepar­tementet.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Statssekre­taer Atle Hamar kapper snora, som holdes av fylkesordf­ører Terje Damman (t.v.) og havnestyre­leder Pål Harv.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Statssekre­taer Atle Hamar kapper snora, som holdes av fylkesordf­ører Terje Damman (t.v.) og havnestyre­leder Pål Harv.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway