Fædrelandsvennen

Sverige fortsatt i spenning

Selv om valget i Sverige er over, er utfallet fortsatt uklart. Det eneste som er klart, er at rystelsene ble betydelig mindre enn mange trodde.

-

Valget i Sverige handlet om konkrete saker, som skatt, omfordelin­g, kriminalit­et og innvandrin­g. Men aller mest handlet det om hvor store Sverigedem­okratene ville bli. Mange meningsmål­inger gjennom sommeren spådde at de ville bli enten neststørst eller til og med størst ved valget.

Det skjedde altså

ikke. Riktignok har partiet vokst voldsomt, men spranget fra 12, 3 prosent fra fire år tilbake, og til 17, 6 prosent nå, var nok ikke helt det resultatet ledelsen hadde håpet på. Partileder Jimmie Åkesson hadde grunn til å utrope seg selv til valgvinner søndag kveld – ingen partier har vokst så mye som dem – men i forhold til forventnin­gen innfridde valget ikke.

et interessan­t funn

i valget i år er at veldig mange svensker har vaert i bevegelse. 41 prosent sier de har byttet parti siden forrige valg. Hele 38 prosent av velgerne sier de bestemte seg i løpet av den siste uken. Men i lys av det er likevel bevegelsen­e mellom partiene relativt små.

Det er også

vanskelig å kåre noen endelig vinner i søndagens valg. De partiene som gikk tilbake, mistet faerre stemmer enn de hadde fryktet. Først og fremst gjelder det Sosialdemo­kratene. Og de som gikk fram, hadde håpet å vinne enda flere nye velgere. Det gjelder altså saerlig Sverigedem­okratene. Og: Regjerings­spørsmålet er fortsatt uklart. Ingen blokk fikk noe klart mandat til å regjere.

Foreløpig sier alle

partileder­e at de ikke vil sitte på Sverigedem­okratenes nåde. Men det er ikke en klok holdning å ignorere og boikotte naermere 18 prosent av velgerne. Svensk offentligh­et burde ha laert nå at dialog, debatt og diskusjon er den enste måten og møte denne populismen på. Og hvis målet er å moderere den politiske kursen til Sverigedem­okratene, er det ikke noe mer effektivt virkemidde­l enn å ansvarligg­jøre partiet.

Demokrati handler om

valg, men også om styring etterpå. Styringen av Sverige ser ut til å forbli vanskelig, inntil de andre partiene finner ut hvordan de skal håndtere Sverigedem­okratene.

Svensk offentligh­et burde ha laert nå at dialog, debatt og diskusjon er den enste måten og møte denne populismen på.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Sverigedem­okratene kåret seg årets valgvinner, men fikk ikke det resultatet mange hadde spådd.
FOTO: NTB SCANPIX Sverigedem­okratene kåret seg årets valgvinner, men fikk ikke det resultatet mange hadde spådd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway