Fædrelandsvennen

Det kunne fort ha gått liv her.

Da vannet tørket opp etter flommen, kom det fram at vannmassen­e hadde løftet bort et stort betongelem­ent over Møllevanns­kanalen.

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no TEKST: connie.bentzrud@fvn.no

Like under det store betongelem­entet, går strømmen stri i Møllevanns­kanalen, som leder vannet til fjorden.

Under fredagens kraftige regnskyll ble sykkelstie­r til vannveier og gater til innsjøer. Noen valgte å trosse vannmassen­e og gå gjennom, andre kjørte bil med mer eller mindre hell.

På Kjerrane lekte barn i vannet, og noen tok seg fram i gummibåt.

– Jeg er veldig glad for at det gikk godt. Det kunne fort ha gått liv her. Jeg var ikke klar over at det var en luke her, sier Bjarne Lindblom Severinsen, styreleder i Øvre Grim Vel.

VANN I HØY FART

Han bor like i naerheten av stedet hvor vannmassen­e viste sine enorme krefter og flyttet det store betongelem­entet. Tanken på at barn lekte på stedet hvor det var åpning til den underjordi­ske vannveien er skremmende.

– Vi har ikke råd til at et eneste liv går tapt. Havner du i kanalen er du i vann med høy fart, sier Severinsen.

Vi står på lekeplasse­n på søndag, og fra kumlokkene hører man vannet som fosser under gang- og sykkelstie­n. Sandkassen på lekeplasse­n har beveget seg flere meter av gårde, og det er dype spor etter vannet som herjet på fredag.

OVERSVØMME­S

Møllevanns­kanalen er laget slik at bekken renner under gang- og sykkelstie­n. Når vannføring­en blir for stor, fylles stien også med vann.

– Den skal oversvømme­s når det kommer mye regn for at ikke det skal gå til bebyggelse­n. Dette er klimatilpa­sning i et nøtteskall, sier teknisk direktør Terje Lilletvedt i Kristiansa­nd kommune.

Lilletvedt sier derimot at så langt han kan forstå, er det ikke meningen at betongelem­entet skulle kunne flytte på seg.

– Jeg tror i utgangspun­ktet ikke den skal kunne flytte på seg. Den ble laget før min tid, og det kan tenkes at det var tenkt som en slags sikkerhets­ventil for at ikke hele systemet skulle bli ødelagt. Vi skal gå over systemet i morgen, sier han søndag kveld.

KUMLOKK VIL LØFTE SEG

Oppsynsman­n Håvard Moen i Ingeniørve­senet sier at kanalen er konstruert slik at kumlokk skal løfte seg.

– Kummene skal løfte seg opp når det er mye vann, sier Moen.

Oppsynsman­n Moen oppfordrer folk til å tenke seg om når de går i flomvann.

– Også andre steder vil kummer komme opp når trykket blir stort nok, sier Moen.

Han får støtte fra sin direktør. – Det å gå ut i flomvann uten å se bunnen er en risiko. Kumlokk kan ha løftet seg, og det kan vaere hull i bakken på grunn av vannmassen­e. Jeg blir bekymret når jeg sett at folk gjør det uten å se hvor de går, sier Lilletvedt.

OPPFORDRER TIL VARSOMHET

Teknisk direktør oppfordrer folk til å vaere mer forsiktige dersom det skulle komme en lignende flom.

– I utgangspun­ktet er det ikke greit å leke i en flomvei. Det er skumle greier. Det er ikke risikofrit­t å gå ut i vannmassen­e, sier Lilletvedt.

Han forteller at rør kan sprekke under jorda, som kan føre til større hull i bakken. Lilletvedt poengterer at de grumsete vannmassen­e også kan inneholde kloakk under en flom.

– Folk skal tenke seg om før man beveger seg ut i flomvann, sier Lilletvedt.

Beredskaps­sjef i Kristiansa­nd kommune, Sigurd Paulsen vil nå vurdere om det skal settes opp mer permanente advarsler i form av skilt for å advare folk om hva som kan skje i området ved kraftig regnskyll eller flom.

– Dette er noe vi må se på, sier Sigurd Paulsen.

 ?? FOTO: TIPSER ?? Her leker barna under flommen. Dagen etter kom det til syne at en stor blokk hadde løftet seg og åpnet opp til den underjordi­ske bekken.
FOTO: TIPSER Her leker barna under flommen. Dagen etter kom det til syne at en stor blokk hadde løftet seg og åpnet opp til den underjordi­ske bekken.
 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Bjarne Lindblom Severinsen, styreleder i Øvre Grim Vel, studerer bildene av barna som leker.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Bjarne Lindblom Severinsen, styreleder i Øvre Grim Vel, studerer bildene av barna som leker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway