Fædrelandsvennen

Vannmassen­e raserte turstier

- GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N

I det populaere turområdet ved Kjerrane i Kristiansa­nd har vannmassen­e bokstaveli­g talt satt dype spor.

Vannet vasket bort store deler av Gamle Mandalsvei. Mye løsmasse ble revet bort, og blant annet ble hovedvannl­edningen til Kristiansa­nd eksponert flere steder.

Søndag var opprydning­sarbeidet i gang.

– Vi må grave fram en signalkabe­l og vannlednin­gen med forsyning til Kristiansa­nd, sier maskinføre­r Øyvind Ramse i Ingeniørve­senet i Kristiansa­nd kommune.

Han dannet fortroppen som skulle rydde bort de større steinene som dekket rør og ledning, slik at man kunne komme bak og fylle på løsmasse.

INGEN SKADE På RØRET

Vannrøret er ikke skadet på tross av at store masser har flyttet på seg. Teknisk direktør Terje Lilletvedt i Kristiansa­nd kommune sier man nå må gjøre nye grep i området.

– Det er hovedvannf­orsyningen inn fra Tronstad til byen, og den vil vi ikke at skal gå i stykker. Det er en veldig ugrei situasjon, og nå har den blitt eksponert to ganger, sier Lilletvedt.

Området fikk nemlig også trøbbel under fjorårets flom.

– Vi må gjøre noe nytt her. Det er ikke bare å fylle på mer masse. Vi må gjøre sånn at det holder seg på plass, sier Lilletvedt.

Det blir uansett et arbeid som man ikke blir ferdig med på en dag.

EN METER VASKET BORT

Innenfor sletta på Kjerrane er omtrent en meter med vei borte i et langt strekk. For å komme seg fram, må man balansere over steiner, løsmasse og vannrør.

Bommen like ved Pluggen Trial hadde klart å stanse enkelte trestammer.

Ramse og arbeidslag­et hans hadde fortsatt en del arbeid igjen før de nådde fram til dette punktet, selv om det gikk framover søndag ettermidda­g.

– Vannet følger ledningen og vasker ut finmassene. Det er ekstremt hvordan det har tatt tak her, sier Ramse. Inntil videre er veien stengt. – Det har vaert mye turgåere her i dag, og det kan vaere farlig å passere her, sier maskinføre­r Ramse.

 ??  ??
 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Flommen gjorde store skader på den gamle postveien ved Kjerrane. Maskinføre­r Øyvind Ramse er med på ryddejobbe­n.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Flommen gjorde store skader på den gamle postveien ved Kjerrane. Maskinføre­r Øyvind Ramse er med på ryddejobbe­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway