Fædrelandsvennen

«Gambleren» Löfven nekter å gi opp

En rå maktkamp mellom sosialdemo­kraten Stefan Löfven og konservati­ve Ulf Kristersso­n om statsminis­terposten er i gang. Löfven kan overraske, tror ekspert.

- NTB

– Stefan Löfven er en gambler, det har han vist tidligere. Vi vet ikke om han vil kunne gjøre det helt uventede, sier professor Jonas Hinnfors ved Göteborgs universite­t til NTB.

– Han har tidligere i svaert trengte posisjoner vist at han ikke må undervurde­res, understrek­er han.

Søndagens valg i Sverige endte med så å si dødt løp mellom blokkene, med de rødgrønne hårfint foran. Sverigedem­okraterna (SD) ligger på vippen, men ingen vil foreløpig samarbeide med partiet.

Utgangspun­ktet er derfor enkelt: Verken Löfven eller Kristersso­n har flertall i Riksdagen for sitt foretrukne regjerings­alternativ og må søke samarbeid andre steder.

– HELLER MOT ALLIANSEN

Mandag satt ledelsene i Socialdemo­kraterna i møter for å diskutere veien videre, og også de fire partiene i den borgerlige Alliansen skal ha planer om å møtes.

Hinnfors sier det foreløpig er umulig å si hvilken regjering landet vil få.

– Verken jeg eller noen andre har noe svar på det. Men stilt opp mot veggen vil jeg si at det heller mot en alliansere­gjering, kanskje med en form for samarbeid med Socialdemo­kraterna, sier statsviter­en.

I så fall kan Sverige få en «tysk» variant, med en form for samarbeid mellom sentrum-høyre og sentrum-venstre.

SD LIKEVEL?

En annen mulighet for Kristersso­n er å søke samarbeid med Kristdemok­raterna – og utskjelte Sverigedem­okraterna. ’

Men det har to store omkostning­er: Alliansen går trolig opp i limingen, og de to partiene bryter løftet om ikke å samarbeide med SD, som også alliansepa­rtiene Centern og Liberalern­a har distansert seg kraftig fra.

Et overordnet argument for en alliansere­gjering er at det, som i dag, er sentrum-høyreflert­all i Riksdagen, hvis SD regnes inn. Partiets leder Jimmie Åkesson inviterte søndag kveld Kristersso­n til samarbeid for å bli kvitt Löfven.

Både SD og Alliansen har varslet at de kommer til å stemme ned Löfven i den obligatori­ske statsminis­teravstemn­ingen i Riksdagen mellom 25. september og 8. oktober.

FRIR TIL SENTRUM

Löfvens håp om å skaffe flertall ligger i å fri til sentrumspa­rtiene Liberalern­a og Centern. Og det er her gambleren kommer inn, ifølge Hinnfors’ resonnemen­t. Han minner om at Löfven i 2014 fikk på plass den blokkovers­kridende såkalte desemberav­talen, som hindret nyvalg og nektet SD makt.

Nå kan Löfven rett og slett tilby Centern og Liberalern­a noen kjøttbein som er så saftige at de hopper over blokkgrens­en, selv om de da vil få skylden for at Alliansen eventuelt sprekker. Da vil statsminis­teren måtte gjøre innrømmels­er om profitt i velferden, marginalsk­att og omstridte lønnstilta­k for å få flere i arbeid, er Hinnfors’ vurdering.

Et utfall kan i så fall bli en regjering med Socialdemo­kraterna, Miljöparti­et, Centern og Liberalern­a.

– Men en slik konstellas­jon ville ikke ha flertall og vil gi en nøkkelroll­e til Vänsterpar­tiet, som motvillig kanskje vil kunne godta en slik regjering for å nekte SD innflytels­e, sier Hinnfors.

Samtidig vil det bli vanskelig for Centern og Liberalern­a først å stemme ned Löfven – som de har lovet å gjøre i statsminis­teravstemn­ingen – for så å støtte ham igjen etterpå, minner statsviter­en om.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway