Fædrelandsvennen

Solberg vil ikke gi råd til svenske politikere

- NTB

Statsminis­ter Erna Solberg sier det ikke er hennes jobb å gi råd om hvordan Høyres søsterpart­i Moderatern­a bør forholde seg til Sverigedem­okraterna.

– Som statsminis­ter i Norge er det ikke min jobb å gi anbefaling til politikere i andre land. Jeg ville ikke likt det om jeg fikk råd andre veien. Vi heier på hverandres søsterpart­ier, men når situasjone­n er vanskelig, må de finne ut av det selv, sier Solberg.

Solberg understrek­er at det endelige resultatet ikke er klart.

– Så får vi se hvordan det egentlige utfallet er når de er ferdig med å telle alle stemmene, sier Solberg til NTB.

LOVET SKIFTE

Allerede mens de siste resultaten­e tikket inn, krevde Alliansen – de borgerlige partiene, at statsminis­ter Stefan Löfven og hans rødgrønne regjering går av, men Löfven svarte at det ikke er aktuelt, i hvert fall ikke før Riksdagen kommer sammen om to uker.

Selv har Høyres søsterpart­i Moderatern­a og deres leder og statsminis­terkandida­t Ulf Kristersso­n lovet velgerne ny regjering, uavhengig av om de rødgrønne blir større enn Alliansen – de borgerlige partiene – eller ikke.

Samtidig har alle alliansepa­rtienes partileder­e stått fast på at de vil kjempe for regjerings­makt uten støtte fra Sverigedem­okraterna. Partileder Jimmy Åkesson mener imidlertid at Kristersso­n må velge mellom et samarbeid med Löfven eller gå i samtaler med hans parti.

Solberg sier det må vaere veldig krevende for svenske politikere å finne en vei ut av situasjone­n.

– Under valgkampen ble det sagt klart fra om hvem man vil samarbeide med, samtidig som det vil vaere krevende om man gjør andre valg enn det man har sagt. Men vi utenfra kan verken opptre som kommentato­r eller rådgiver nå. Dette må svenske politikere selv finne ut av, sier hun.

RØYKTEPPE

Om Sverigedem­okraternas valgresult­at sier hun:

– Jeg tror det henger sammen med innvandrin­gsspørsmål­et og at diskusjone­n i Sverige ikke alltid har speilet det som har vaert utfordring­ene. Danmark har hatt en veldig hard debatt, i Sverige har det mer vaert et røykteppe. Det er aldri sunt. I Norge har vi klart å få til en mer balansert debatt om disse spørsmålen­e.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Statsminis­ter Erna Solberg (H) mener det vil bli krevende for svenske politikere å finne løsning på regjerings­pørsmålet.
FOTO: NTB SCANPIX Statsminis­ter Erna Solberg (H) mener det vil bli krevende for svenske politikere å finne løsning på regjerings­pørsmålet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway