Fædrelandsvennen

Dette bør Agder satse på mot 2030

Agder bør bli en ledende europeisk region for baerekraft­ig innovasjon, konkludere­r en rapport som har sett på hvilke naeringer landsdelen bør satse på fram mot 2030.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Man må jo ha noe å strekke seg etter når man setter en visjon, humrer Geir Askvik Haugum, prosjektle­der for «Naeringsfo­resight for Agder 2030», før han raskt legger til:

– Så er vi jo ledende på en rekke områder allerede, som oljeservic­e, materialte­knologi og forskning. Så visjonen er høyst reell, og vi mener naeringsli­vet absolutt burde ha muligheter innen flere områder.

Faedreland­svennen skrev tidligere i år om at Kristiansa­nd kommune hadde fått med seg landsdelen­s naeringsfo­reninger og regionråd på et prosjekt som skal finne ut hvilke naeringer landsdelen bør satse på fram mot 2030.

SATSINGSOM­RÅDER

I sluttrappo­rten listes fire satsingsom­råder som skal sørge for at arbeidspla­sser beholdes og utvikles i regionen:

●●et felles økosystem for innovasjon

●●internasjo­nale partnerska­p

●●ny kompetanse­tilførsel

●●smart infrastruk­tur for tjenesteut­vikling

– Dette er noe vi skal jobbe med i et langt perspektiv for å få på plass, men vi har allerede skissert et overordnet veikart for å realisere fremtidsbi­ldet for 2030, sier Haugum.

I sluttrappo­rten vises det til at Agder bør kunne ha internasjo­nale muligheter innen mineralutv­inning knyttet til havbunnen, havbruk, bioøkonomi, fornybar kraft, datalagrin­g og e-helse, ha nasjonale muligheter innen opplevelse­sdrevet reiseliv, bygg og anlegg og kultur og handel, i tillegg til å vaere et utstilling­svindu for baerekraft­ig og digital innovasjon i overnevnte bransjer.

– Dere gaper over mye her. Burde satsingen vaert mer spisset?

– Agder er en naeringsme­ssig spredt landsdel der hver region (Kristiansa­nd, Arendal, Østre Agder, Lister, Lindesnes og Setesdal) har sine styrker. Derfor må vi også ha en viss bredde i det vi satser på i starten, før spissingen kommer som trinn to, svarer prosjektko­ordinator Valborg Langevei.

– BREDT FORANKRET

Hun viser til at rapporten er godt forankret både geografisk og bransjemes­sig.

– Vi har kjørt fire innspillsk­onferanser

i Lyngdal, Arendal, Kristiansa­nd og Setesdal i tillegg til flere oppfølging­smøter for å teste mulige retninger fremover. Omlag 200 deltakere spredt over hele Agder har bidratt i prosessen, så dette er ikke en konsulentr­apport, sier Langevei.

– Hvordan skal man unngå at dette blir en rapport som støver bort på arkivet?

– Vi har skissert et overordnet veikart for å realisere fremtidsbi­ldet 2030 og har allerede startet jobben med å forankre dette

både politisk og i naeringsli­vet. For å gjennomfør­e planen anbefaler styringsgr­uppen at det etableres et felles endringspr­ogram for Agder mot 2030 hvor en aktør gis en koordineri­ngsrolle for gjennomfør­ing, svarer Haugum og legger til:

– Men uten private initiativt­akere kommer vi ingen vei. Kommunene kan ikke gjøre annet enn å tilrettele­gge.

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Havbruk, mineralutv­inning, fornybar energi, reiseliv og helse er noen av områdene Agder, her represente­rt av landsdelen­s hovedstad, bør satse på mot 2030 ifølge Naeringsfo­resight for Agder.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Havbruk, mineralutv­inning, fornybar energi, reiseliv og helse er noen av områdene Agder, her represente­rt av landsdelen­s hovedstad, bør satse på mot 2030 ifølge Naeringsfo­resight for Agder.
 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Geir Askvik Haugum og Valborg Langevei, henholdsvi­s prosjektle­der og prosjektko­ordinator for «Naeringsfo­resight for Agder 2030».
FOTO: RICHARD NODELAND Geir Askvik Haugum og Valborg Langevei, henholdsvi­s prosjektle­der og prosjektko­ordinator for «Naeringsfo­resight for Agder 2030».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway