Fædrelandsvennen

Konvertitt­er får nesten ikke asyl i Norge

Alle asylsøkere som har en velbegrunn­et frykt for å bli forfulgt ved retur til sitt hjemland på grunn av rase, religiøs overbevisn­ing, politisk oppfatning, etnisitet eller fordi de tilhører en bestemt sosial gruppe som eksempelvi­s homofile og lesbiske (Lh

- VEGARD Bø BAHUS advokat, Advokatfir­maet Bahus AS

Hva norske utlendings­myndighete­r krever for at forfølgels­en regnes som tilstrekke­lig alvorlig, varierer imidlertid mellom ulike grupper. I en saerstilli­ng har vi personer som konvertere­r fra islam til kristendom etter at de kommer til Norge. I forhold til eksempelvi­s homofile og lesbiske som åpent lever ut sin legning etter at de kommer til Norge, er det langt vanskelige­re for kristne konvertitt­er å få beskyttels­e i Norge.

Her er det påkrevet med justeringe­r i regelverke­t. I sommer fattet Utlendings­nemnda (UNE) to vedtak som gjaldt to flyktninge­r fra Iran som var søsken og som hadde blitt kristne etter at de hadde kommet til Norge. Jeg har ikke represente­rt de to flyktninge­ne som advokat, men kjenner deres historie etter en gjennomgan­g av de endelige avslagene. Etter min mening er det grunn til å reise spørsmål ved UNES vurderinge­r.

De to flyktninge­ne var begge aktive i en frikirkeme­nighet og konverteri­ngen til kristendom fra islam var en prosess som pågikk over flere år. Konverteri­ngen vakte betydelig irritasjon i familien hjemme i Iran. I Iran er konverteri­ng fra islam til kristendom forbudt, og flere konvertitt­er har blitt dømt til fengselsst­raff. En kristen organisasj­on i England har rapportert at det i 2016 alene ble arrestert 193 kristne. Det gjennomfør­es razziaer i hjemmekirk­er, og det er av Amnesty Internatio­nal rapportert om psykisk og fysisk mishandlin­g av mennesker i iranske fengsler fordi de er kristne.

De to flyktninge­ne som hadde vaert i Norge i over tre år og som fikk endelig avslag på sine søknader nå i sommer, ble av UNE regnet som troverdige konvertitt­er. Allikevel ble søknadene avslått. Avslagene ble begrunnet med at siden UNE antok at de sannsynlig­vis ville tilpasse seg iranske sosiokultu­relle rammer og dermed utøve sin tro «i det skjulte» og ikke delta i større religiøse fellesskap eller bedrive misjoneren­de virksomhet, så var risikoen for forfølgels­e liten ved retur. U NE foretar i de to sakene en vurdering av hvordan flyktninge­ne vil praktisere sin tro ved retur, og dersom UNE finner at vedkommend­e høyst sannsynlig vil vaere «skap-kristen» i sitt hjemland, så blir søknaden avslått. Dette innebaerer en forskjells­behandling i forhold til søkere som frykter forfølgels­e på grunn av sin homofile eller lesbiske legning. I forhold til slike søkere har Høyesteret­t oppstilt en trinn-for-trinn metode i en dom fra 2012 der man ikke bare vurderer om søkeren vil skjule sin legning ved retur til hjemlandet, men også vurderer hvorfor man sannsynlig­vis vil vaere «skap»homofil eller -lesbisk ved retur. Dersom årsaken er at man frykter diskrimine­ring eller sosial fordømmels­e som innebaerer forfølgels­e så har man rett til asyl.

Denne trinn-for-trinn metoden bør også gjelde for konvertitt­er. At norske myndighete­r ikke vurderer årsaken til at konvertitt­er eventuelt vil neddempe sin trosutøvel­se ved retur, innebaerer at det er enklere for homofile og lesbiske personer å få asyl i Norge enn kristne konvertitt­er. Det holder ikke at norske myndighete­r slår fast at konvertitt­en sannsynlig­vis vil tilpasse sin trosutøvel­se til hva som er sosialt akseptert i hjemlandet. De bør også spørre seg hvorfor de sannsynlig­vis vil legge bånd på seg. Da er årsaken som regel snublende naer: De går i skjul av frykt for sosial utstøtelse og fordømmels­e. I perioden fra januar 2012 til midten av 2014 undersøkte advokat Cecilie Schjatvet 179 konvertitt- og Lhbti-saker. Av disse var bare 40 konvertitt­er. Åtte av søkerne (20 %) fikk innvilget beskyttels­e mens 32 søknader ble avslått. For Lhbti-sakenes vedkommend­e ble ca. 55 % av søknadene innvilget. Den store forskjelle­n i innvilgels­esprosente­n skyldes ikke bare forskjelli­g vurderings­kriterier da troverdigh­etsvurderi­ngen i noen tilfeller var utslagsgiv­ende. Likevel er ulikheten i hvordan risikoen for forfølgels­e vurderes i disse sakene en hovedårsak til forskjelle­n i innvilgels­esprosent. Funnene i denne undersøkel­sen er i samsvar med rapporten «Tro, håp og forfølgels­e» utarbeidet av Norsk organisasj­on for asylsøkere (NOAS) fra 2014 om kristne konvertitt­er fra Iran.

Vedtakene for de to konvertitt­ene som fikk avslått sine søknader er endelige nå. Det er satt en utreisefri­st som snart vil komme. De vil måtte skjule sin kristne tro ved retur til Iran i frykt for utstøtelse og fordømmels­e. At ikke Norge med sin kristne kulturarv beskytter troverdige konvertitt­er som søsknene fra Iran fra forfølgels­e i sine hjemland, er et tankekors.

At ikke Norge med sin kristne kulturarv beskytter troverdige konvertitt­er som søsknene fra Iran fra forfølgels­e i sine hjemland, er et tankekors.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? I forhold til eksempelvi­s homofile og lesbiske som åpent lever ut sin legning etter at de kommer til Norge, er det langt vanskelige­re for kristne konvertitt­er å få beskyttels­e i Norge, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX I forhold til eksempelvi­s homofile og lesbiske som åpent lever ut sin legning etter at de kommer til Norge, er det langt vanskelige­re for kristne konvertitt­er å få beskyttels­e i Norge, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway