Fædrelandsvennen

Fravaer til ettertanke

-

Jeg har en mening jeg ønsker å dele. Det handler om ungdomssko­letrinnet og en forventnin­g det er til elevene.

●●En del av hverdagen til barna er at de skal ha presentasj­on for klassen. Jeg mener at dette kan vaere veldig krevende for mange barn. Kanskje fører dette til unødvendig fravaer fra skolen? Det å stå alene foran en klasse på over tjue elever og få oppmerksom­het, tror jeg kan vaere svaert krevende for mange barn.

Enkelte ganger er det også en gruppe elever som skal ha en presentasj­on sammen. Noen elever mestrer dette uten problem. Andre elever opplever stor engstelse, så stor engstelse at det kanskje går utover ønsket om å møte på skolen.

Karakter skal også vurderes. Elevene vil stort sett gjerne gjøre en god forberedel­se, men kravet om å få så stor oppmerksom­het som fra en hel skoleklass­e, kan for flere elever tror jeg, skape så stor engstelse at helheten av elevens prestasjon vil påvirkes.

Er det også slik at elevene enkelte ganger kan velge hvem de ønsker å vaere på gruppe med? Jeg spør meg selv også om hvor modne elevene i ungdomssko­letrinnet er i forhold til hvordan de respondere­r på andre elevers innlegg, som kommentare­r, blikk, latter. Kan dette også gi grobunn for mobbing?

Barna skal øve seg til forventnin­ger senere i livet, men alle barn skal ikke vaere i sentrum som voksne. Barn har ulike personligh­eter på samme måte som oss voksne. Vi voksne ønsker ikke alle å stå foran en mer eller mindre kjent forsamling og ha oppmerksom­heten rettet mot oss. Vi trives ikke alle med det. Vi voksne kan velge denne type oppmerksom­het bort. Det kan ikke elevene i ungdomssko­len, slik jeg oppfatter det.

Mange av elvene er i en krevende alder. Det handler om opplevelse­n av å mestre hverdagen, bygge opp sin selvfølels­e og å gjøre seg klar til fremtiden. Det er blant annet derfor det er så bra at skolen skal ha tilpasset undervisni­ng i fokus, møte elevene/barna der de er. Alle elever må ikke behandles likt. Spør dem hva de ønsker. Jeg tenker at i en av de mest krevende fasene i livet for barna våre, så må de trygges på at de er gode nok for fremtiden som kommer.

De skal ikke brytes ned av for kjappe og mulig for lite gjennomten­kte krav fra oss voksne. Barns medbestemm­else. MAY LENE REPSTAD SLETTEBØE Kristiansa­nd

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway