Fædrelandsvennen

Den opprinneli­ge Solan

- CORNELIA BOYSEN produsent «Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa», «Solan og Ludvig: Herfra til Flåklypa», «Månelyst i Flåklypa»

«Solan Gundersen er den personifis­erte morgenfugl, nonchalant utruga i ei osp attme’ Glåma. Han er barnefødt optimist med filttøfler, strikkeskj­erf og lav moral.»

Dette er Kjell Aukrusts egen beskrivels­e av den fiktive karakteren Solan Gundersen som dukker opp i «Solan og je» i 1966 og som senere har dukket opp i flere av hans egne utgivelser, i flere norske filmer og på teaterscen­en.

Filmanmeld­er Cathrine Sordal skriver i Faedreland­svennen 6. september at hun håper «Månelyst i Flåklypa» bringer tilbake den opprinneli­g Solan og ikke den uspiselige karakteren vi har skapt i de nye filmene. Med den opprinneli­ge Solan mener hun den Solan hun kjenner fra «Caprino og Aukrusts karakterun­ivers». Hun henviser til det hun kaller originalfi­lmen og det kan leses som om denne filmen er opphavet til dette fantastisk­e universet. Karakterun­iverset fra Flåklypa er og blir Kjell Aukrust sitt. Filmskaper­ne på 70-tallet fikk, som vi, lov til å forvalte og å leke med dette. De laget, ganske riktig, den første filmen basert på Aukrusts univers. En fantastisk film og en milepael i norsk filmhistor­ie.

Kjell Aukrust selv medvirket til filmene «Flåklypa Grand Prix» (1975) og «Gurin med reverompa» (1998), som begge to er basert på hans åndsverk. Regissør Rasmus A. Sivertsen var så heldig at han som hovedanima­tør på sistnevnte arbeidet direkte med Aukrust. Han fikk innblikk i hvordan Aukrust tenkte rundt karakteren­e han selv hadde skapt, også den sigarrøyke­nde, cognac-drikkende Solan vi møter i den filmen. Denne kunnskapen har han tatt med seg videre inn i arbeidet med Flåklypa-trilogien som vi sammen har skapt.

Karsten Fullu som har skrevet manus til de tre nyeste filmene, har inngående kjennskap til Aukrusts verden. Det hadde han lenge før han startet jobben med det første manuset, og kjennskape­n er nok blitt enda dypere nå.

Vi følte og føler oss godt rustet til å forvalte det universet vi har fått tillatelse til å jobbe med fra Kari og Kjell Aukrusts stiftelse.

Det er fint å lese at anmelderen har et sterkt forhold til universet og at hun bringer det videre til sine barn. Det er det vi filmskaper­e ønsker, at det vi lager gjør inntrykk og blir noe man som foreldre ønsker å gi videre til sine barn. Det er slik vi vil og håper at våre filmer skal virke på den generasjon­en som i dag vokser opp med vår trilogi og tolkning av universet.

Kjell Aukrust skapte ikke et univers fortrinnsv­is for barn da han skapte Flåklypa. Hans finurlige og vakre tegninger var fulgt av satirisk humor og gjenkjennb­are karakterer for voksne. Han kommentert­e nordmannen i sin samtid, og vi har forsøkt å ta med oss dette inn i de nye filmene.

Vår trilogi fra Flåklypa, som startet i 2013 med «Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa» og ender i år med «Månelyst i Flåklypa», er ikke en oppfølger eller en remake av «Flåklypa Grand Prix». Våre filmers opphav er hentet fra Kjell Aukrust sine tekster og tegninger.

Vi håper og tror at vi med våre filmer har bidratt til at Aukrusts Flåklypa-univers fortsatt er aktuelt og at vi har bidratt til økt kjennskap til universet hos barn og deres voksne i dag. Det er en sterk arv denne fantastisk­e kunstneren har etterlatt seg. Nye generasjon­er fortjener å bli kjent med og å utsettes for Kjell Aukrusts levende, humoristis­ke og i dagens klima, kanskje en anelse politiske ukorrekte karakterer.

Vi vil anbefale filmanmeld­eren å ta en titt på boka «Solan og je» fra 1966. Her presentere­s Solan dansende med Løiten-akevitt innabords, med overdreven glede over sine besøk på Theatercaf­een som han sjelden selv kunne betale, og med stadig fravaer fra sin arbeidspla­ss på Rustadsaga. En levemann som ikke var ukjent med å ta snarveier.

Vi kan love en spennende, stor film og et helt nytt eventyr basert på Aukrusts Flåklypa-univers, men vi må skuffe filmanmeld­eren og si at vår tolkning av Solan fortsatt ligger naert vår lesning av Aukrusts Solan enn tolkningen i «Flåklypa Grand Prix».

Vi håper og tror at vi med våre filmer har bidratt til at Aukrusts Flåklypa-univers fortsatt er aktuelt og at vi har bidratt til økt kjennskap til universet hos barn og deres voksne i dag.

 ?? FOTO: JUNGE, HEIKO ?? Regissør Rasmus A. Sivertsen (foran), har fått med seg Kari-ann Grønsund og Trond Høvik som stemmene til Ludvik og Solan i familiefil­men «Månelyst i Flåklypa».
FOTO: JUNGE, HEIKO Regissør Rasmus A. Sivertsen (foran), har fått med seg Kari-ann Grønsund og Trond Høvik som stemmene til Ludvik og Solan i familiefil­men «Månelyst i Flåklypa».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway