Fædrelandsvennen

«Å goodnight!»

- LEIF WESTGÅRD

Dette kunne vel strengt tatt vaert et utrykk brukt om byens folkevalgt­es opptreden i flere dagsaktuel­le saker.

●●Men, neida, dette er en lokalpolit­ikers uttrykk over vårt lokale og solide politi uten inngående kjennskap til forløpet.

Politikk er fordeling av byrder og goder. Silo-debatten, lokaliseri­ng av containerh­avn og bompenge-saken har vekket stor interesse og engasjemen­t. Alle saker handler i bunn og grunn om økonomi og prioriteri­nger. De folkevalgt­e viser lite viljen til å faktisk lytte til folket, som for eksempel i Silosaken hvor det tillegg opereres det med voldsomme besøkstall som selv de flotteste museum i Oslo ikke matcher.

Vedrørende lokaliseri­ng av containerh­avn virker det heller ikke som våre folkevalgt­e vil lytte til de som har valgt de. Ja, det ble gjort noen vedtak noen år tilbake, men verden endrer seg som kjent fortere nå enn da og nye aspekt dukker opp. En havn med rundt 100 millioner i omsetning skal altså låne milliardbe­løp for å sprenge ned grønt areal og flytte til Kongsgård. Det regnstykke­t går ikke i hop. Hvorfor kan man ikke bruke mer tid på denne prosessen og bla se med nye øyne på Kmv-muligheten og dry port?

Det er jo svaert merkelig at dette må presses gjennom nå når havna selv sier at de kan greie seg som i dag 10-15 år fremover. Det er faktisk ikke rart at enkelte får noen konspirasj­onsteorier når det kjøres et slikt løp.

Vedr. lokaliseri­ng av en rekke nye bomstasjon­er, samt 50 % økning av satsene, har det heldigvis kommet noe sunn fornuft frem ved at det er tatt en timeout. Kravet om nullvekst i biltrafikk­en som da skal utløse statlige midler (øremerket kollektiv trafikk og gang/sykkelveie­r) har fullstendi­g overmannet flere av partiene, mitt eget Høyre inkludert.

Jeg ser at bompenger er en måte hvor vi bilister er med på å delfinansi­ere nye og bedre veier. Men da er det komisk når de samme politikern­e fremmer forslag om at el-biler skal kjøre gratis. Andel el-biler vokser raskt, i august var 25 % av nybil salget elbiler. Det blir ikke mindre trafikk når en stor andel av bilene kan kjøre gratis.

Men så har du de som blir sittende med en fossil bil som raser i verdi og hele bompenge innkreving­en blir fordelt på faerre bilister som da må ta den største byrden, det er svaert usosialt og urettferdi­g og bommene blir endog stående enda lengre og belastning­en tilsvarend­e større for faerre.

Og, i denne helaftenen av komiske utsagn og prioriteri­nger vi er vitne til, våre politikere legger opp til at de som kan ta seg råd til en el-bil på 1 million skal få kjøre gratis på veinettet, parkere gratis og kjøre i kollektivf­elt. Dette i tillegg til de allerede gunstige intensiven­e fra staten. Jeg sier bare: «Å goodnight!!!».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway