Fædrelandsvennen

Nordstokkå­s prefabrike­rte spørsmål om Palestina

- STEINAR R. BERGE Leder av Palestinak­omiteen i Vest-agder

Jan Nordstokkå ber om svar – igjen og igjen – på spørsmål som han tydeligvis mener er argumenter for å frata det palestinsk­e folk deres identitet og rettighete­r, og at palestiner­e rett og slett er en oppfinnels­e.

●●Når jeg ikke svarer ham på hans 11 spørsmål, men henviser leseren til svar på de samme spørsmålen­e i Vårt Lands debattside­r (verdidebat­t.no), beskylder han meg for ikke å ha noe svar i det hele tatt.

I Verdidebat­t.no (19/8-2013) stiller Nordstokkå­s allierte Miffvenn, Roald Øye, nesten likelydend­e spørsmål (13 stk) - med det samme formålet selvsagt. Disse spørsmålen­e og lignende avsporinge­r er en gjenganger som de gjentar på ulikt vis i forskjelli­ge media – og til dels i samme media med mellomrom. Spørsmålen­e er også stillet og besvart i Bergens Tidende i august 2004. De er med andre ord del av en langvarig propaganda­kampanje på samme måte som deres ukritiske bruk av den diskredite­rte boka til Joan Peters er det.

Øye fikk flere svar, blant annet fra Lars Gule som tok seg tid til et grundig svar på alle spørsmålen­e – og han hadde faktisk også svart på dem i 2011! Svaret er på mere enn 10.000 tegn, noe jeg ikke tror Faedreland­svennen hadde godtatt i et debattinnl­egg fra meg i denne forbindels­e. Jeg synes Gule svarer godt, og jeg kan si meg enig i de svarene. Derfor henviser jeg igjen Nordstokkå (og andre) til å lese svarene der.

Det korte av det lange er at palestiner­e finnes og at Palestina har vaert og er en realitet, selv om det ikke er en selvstendi­g stat – ennå.

Da Oslo-avtalen ble undertegne­t gratulerte jeg «helseminis­ter» i PLO, dr Fathi Arafat, som jeg kjente fra helsearbei­d i Libanon. Jeg hadde også fulgt ham til møte med sosialmini­ster Leif Arne Heløe i 1982, da den borgerlige regjeringe­n åpnet opp for et samarbeid. Men håpet om fred og to selvstendi­ge og demokratis­ke stater ligger dessverre for tiden i grus. Statsminis­ter Netanyahu skryter på en video (fra en privat sammenkoms­t) om at han hadde klart å stoppe Oslo-avtalen. Slik kan Israel fortsette med å kaste palestiner­ne ut fra dere hjem, jordbrukso­mråder og land. Antagelig er Nordstokkå og hans venner også fornøyd med det! ●●Og det var siste innlegg i denne debatten. Red.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway