Fædrelandsvennen

Nullvekst og bompenger

- KRISTJAN HILMARSSON

Nullvekst i biltrafikk oppnås ikke uten nullvekst i befolkning, naering og kultur, men å redusere veksten i biltrafikk­en er fullt mulig med forskjelli­ge metoder.

●●Det trenger vi ikke å gå langt for å se eksempler på hos våre naboer f.eks., som klarer sine utfordring­er fint uten hverken oljepenger eller bompenger i samme omfang som Norge holder på etter hvert. At vi kan oppnå noe ved å fortette boligmasse­n i sentrum er ikke umulig. Det har sine begrensnin­ger selvsagt, for full effekt ville man da også forutsette at alle de nye innbyggern­e der hadde både sin kulturdelt­akelse og sitt arbeid i sentrum også, er ikke det også utopisk?

En annen ting som igjen ville redusert biltrafikk­en til/fra sentrum vesentlig, er å gi de perifere bydelene, som er f.eks. øst for Varoddbroa, muligheten til å utvikle seg som fullverdig­e bysentra med både arbeidspla­sser, kulturtilb­ud osv. i naerheten av hvor folk bor. Samtidig etablere parkerings­plasser langs kollektivt­raseene slik at folk kan sette fra seg bilen, eventuelt sykkelen, og busse til sentrum og andre bydeler. Kollektivt­ilbudet bør bli så billig, stabilt og behagelig som mulig.

Å legge gjennomgan­gstrafikke­n utenom sentrum er også et både effektivt og fornuftig tiltak for å oppnå mest mulig redusering i biltrafikk­en gjennom byen. Bompenger hjelper ikke på noe av det vi blir forespeilt. Ikke på hverken klima eller miljø som de grønne og venstresid­en påstår, men hjelper derimot høyresiden i å bløffe seg til skattelett­e. Men skattetryk­ket kommer da bakveien på denne samfunnsfi­endtlige måten som bompengene faktisk gjør. Altså – gjør i grunnen ikke annet en å skaffe inntekter til de som har investert i utstyr og drift av bomstasjon­ene, øker klasseskil­lene og rammer de med minst råd hardest.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway