Fædrelandsvennen

Frustrert over omlegginge­n av seriesyste­met

For å nå Champions League neste sesong må Vipers vinne sluttspill­et – og ikke serien – til trener Ole Gustav Gjekstads frustrasjo­n.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Jeg ser ikke rettferdig­heten i det, og jeg kan heller ikke se at det lokker flere tilskuere til hallen, sier Ole Gustav Gjekstad.

I seriepremi­eren søndag utklasset Vipers Fredriksta­d 33– 20 – og har med det startet jakten på seriegulle­t. Men der de sist sesong kvalifiser­te seg for høstens Champions League ved å vinne serien, må de denne sesongen vinne sluttspill­et til våren for å nå verdens gjeveste klubbturne­ring. Det er klubbene gjennom medlemsska­pet i Norsk Topphåndba­ll som har foreslått endringen, og styret i Norges Håndballfo­rbund (NHF) som har vedtatt det. Kvinnehånd­ballen følger dermed etter herrehåndb­allen, hvor sluttspill­et i flere år har vaert inngangen til Champions League. Faedreland­svennen omtalte forslaget i vår.

– STOR SUKSESS FOR HERRENE

– Blant herrene har dette vaert en stor suksess, forklarte Hein Barthold, daglig leder i Norsk Topphåndba­ll, da han i vår uttalte seg om forslaget til endring.

Bakgrunnen er ønsket om å legge til rette for stigning i programmet, og at den aller gjeveste gulroten – Champions League-billett – først skal tildeles i sesongens aller siste kamp.

– Det er på ingen måte overrasken­de at klubbene ønsker omlegging all den tid at det øker sjansen for Champions League-spill for ni av 12 eliteserie­klubber, sier Gjekstad.

– Får dette betydning for hvordan dere ser på serien?

– Nei, jeg kan ikke se det. Selv om det er viktig å vinne sluttspill­et, står ikke det i motsetning til å vinne serien. Det kommer ikke til å endre vår inngang til serien. Bare hvis det oppstår skader og vi må gjøre prioriteri­nger inn mot sluttspill­et, så kan det få betydning. Men i utgangspun­ktet ikke, sier Gjekstad.

– Men nå er det vel sluttspill­et som henger høyest?

– For meg skurrer det veldig å si det. Men med tanke på fremtiden har du rett i det, for Champions League-plassen er viktig, sier Gjekstad.

– FLERE INTERESSAN­TE KAMPER

Men Barthold argumenter­te for at fordelene er større enn ulempene.

– Det vi ser er at herreklubb­ene er mer fokuserte på sluttspill­et, men at de samtidig holder god trøkk i serien i og med at seriemeste­ren får europacupp­lass (Ehf-cupen, red. anm.) samtidig som man gjennom gode prestasjon­er i serien skaffer seg et godt utgangspun­kt før sluttspill­et, uttalte Barthold.

ØIF Arendal-trener Marinko Kurtovic liker omlegginge­n, og kalte det «en dundrende suksess» da Faedreland­svennen pratet med ham i juni.

– Vi får mange flere interessan­te kamper i slutten av sesongen, uttalte han.

– BESTE LAGET VINNER SERIEN

I 2015 og 2016 vant austegdene serien mens Eleverum snappet den gjeveste europacupp­lassen fordi de vant sluttspill­et.

– Det beste laget er det som vinner serien, men vi opplevde ikke dét som urettferdi­g. Vi visste hele tiden at det var i sluttspill­et at Champions League-billetten lå, og at det gjaldt å posisjoner­e seg inn mot det, sa Kurtovic.

– Mitt viktigste motargumen­t er at det beste laget er det som vinner serien, og selv om det har fungert bra på herresiden så har ikke de problemati­kken Vipers hadde senest i vår, da de spilte europacupf­inale parallelt med sluttspill­et. Går norske lag til «Final Four» eller europacupf­inale får de 11 kamper på under 30 dager, og i verste fall betyr det at man må velge ut hva man prioritere­r høyest, argumenter­er Gjekstad.

MØTER BIETIGHEIM IGJEN

Søndag ble forøvrig Vipers´tredje motstander i Champions League klar. Bietigheim, som slo Vipers i begge kampene i fjor, kvalifiser­te seg gjennom omspill i helga, og kommer til Aquarama for å spille åpningskam­p lørdag 6. oktober. De andre lagene i gruppa er som tidligere skrevet FTC Rail Cargo fra Ungarn og storlaget Bucuresti fra Romania.

 ??  ??
 ?? FOTO: HERMAN FOLVIK ?? ØIF Arendal-trener Marinko Kurtovic.
FOTO: HERMAN FOLVIK ØIF Arendal-trener Marinko Kurtovic.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway