Fædrelandsvennen

Her scores det flest mål

På Sparebanke­n Sør Arena scores det oftere mål enn noen annet stadion på øverste nivå i norsk fotball.

- TEKST: ØYSTEIN JOREM oystein.jorem@adresseavi­sen.no STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no

For å ta begrepsbru­ken først. For at fotballfan­s skal mene at en kamp har vaert morsom, er det som regel på grunn av at deres eget lag har scoret mange mål.

Men om man skal ta den nøytrale fotballidi­otens ståsted, er det antall mål uansett lag, som gjelder. Da er det morsommere at en kamp ender 4–3 enn 2–0 til hjemmelage­t.

Så med den definisjon­en i bakhodet tar vi oss et dypdykk i statistikk­en for norsk fotball de siste ti sesongene for å finne Norges morsomste og kjedeligst­e fotballsta­dion.

MORSOMST I SØR

– Det er vel Lerkendal, vel?

Start-trener Kjetil Rekdal svarer kjapt nå vi spør han om på hvilken arena han tror det har vaert flest scoringer i snitt per kamp de siste ti årene. Men han svarer galt.

Det kunne vaert Lerkendal. Om man elsker å se ballen gå i mål, må det ha vaert en drøm å ha sesongkort på Lerkendal i 2011. Da scoret Jan Jönsson sine menn hele 42 mål, og slapp inn 21. Til sammen måtte speakeren trø til hele 63 ganger for å annonsere målscorer i løpet av sesongen. Det er et snitt på 4,2 mål pr. kamp.

Men for å finne den morsomste arenaen sett over tid, la oss si de siste ti årene, må vi se mye lenger sør. Faktisk til den sørligste arenaen i norsk eliteserie­fotball.

For i Kristiansa­nd, der scores det jevnt og trutt, i både det ene og det andre målet. Stadion har vaert i eliten sju av de siste ti sesongene, og har levert i alt 356 mål.

Det gir et snitt på 50,86 mål pr. sesong, eller 3,39 mål pr. kamp over sju sesonger.

I de fleste av de sesongene har Start kjempet i bunnen av Eliteserie­n, men laget har alltid scoret ofte på sin egen hjemmebane. På sju sesonger har de scoret 175 mål, og sluppet inn 181 mål.

ZZZZZ I SOGNDAL OG TROMSØ

– Det har jo vaert et Start-lag som har slitt de siste årene, og da er det jo ikke overrasken­de at det blir litt baklengs. Det ligger jo litt i historien til Start at vi skal vaere et lag som underholde­r også, så det ligger nok der, sier Kjetil Rekdal.

Aller kjedeligst har det vaert å vaere på Fosshaugan­e og i Tromsø. I dag er Sogndal i 1. divisjon, men på de seks sesongene de har vaert i Eliteserie­n siden 2007 har det blitt scoret 35,8 mål pr. sesong, eller 2,39 mål pr. kamp. Tromsøs tall for samme periode er 2,59 mål pr. kamp.

At Sogndal havner nederst er kanskje ikke en så stor overraskel­se. Det er mye på grunn av den kjedeligst­e sesongen på de ti siste sesongene. Mens målene rant inn i alle retninger på Lerkendal i 2011, kom det fattige 24 mål inn i nettmasken­e på Fosshaugan­e.

LAVMÅL På LERKENDAL

Men trøndere som klapper seg på brystet med mange mål og rock n’ roll på Lerkendal, bør unngå å lete seg tilbake til den legendaris­ke 1970-sesongen. Riktignok havnet Rosenborg på annenplass den sesongen, men Lerkendal-publikumet må ha kjedet seg i hjel. På årets ni hjemmekamp­er i serien scoret laget ti mål på hjemmebane, og slapp bare inn ett.

Med fattige 1,2 mål i snitt pr. kamp leverte Lerkendal den kjedeligst­e sesongen i perioden 1963 til dags dato. Zzzzz .....

Men om du synes 1,2 mål pr. kamp høres drepende kjedelig ut, bør du holde deg unna repriser fra 1984–85-sesongen av italiensk fotball. Serie A-laget Como var ubeseiret i sine 15 hjemmekamp­er, med ti uavgjorte og fem seiere. Hele ni av kampene endte uten mål, og de scoret bare åtte mål og slapp inn to hele sesongen. Det gir et snitt på 0,67 mål pr. kamp, skriver The Guardian.

?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Start har ikke bøttet inn mål denne sesongen, men Sør Arena er historisk sett en målrik arena.