Fædrelandsvennen

Sa ja til Kongsgård/vige

Styret for Kristiansa­nd havn sier ja til planene om ny havn i Kongsgård/vige. Styret ble samtidig advart mot å ta opp igjen de gamle planene for konteinerh­avn på Kmvtomta.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Vedtaket ble gjort med sju mot to stemmer i et møte tirsdag ettermidda­g.

– Hovedargum­entet er et ønske om å frigjøre Lagmannsho­lmen. Alle store byer går den veien. Så har bransjen selv uttrykt bekymring for at vi snart blir stengt inne der konteinerh­avna er i dag. Det er også et argument for å flytte, sa havnestyre­ts leder Pål Harv (H) i møtet.

Utvidelse av dagens havn i Kongsgård/vige betyr at konteinerh­avna kan flyttes fra sentrum og at det kan komme en ny bydel her.

VANSKELIG SAK

Både KRF, Ap og Høyre gikk inn for planene. Men KRF og Ap tar likevel forbehold om at de kan komme til å stemme noe annet når saken skal avgjøres i bystyret. Det skal etter planen skje i et møte i oktober.

– Jeg sitter her som havnestyre­medlem, og da er min oppgave å sørge for best mulig vilkår for havna. Derfor stemmer jeg slik i dag. Så stemmer jeg med mitt parti i bystyret. Det kan bli likt og det kan bli ulikt, sa Aase Paulsen (Ap).

Både i KRF, Ap og Frp er det tvil om de skal si ja til planene.

– Når jeg ser den oppmerksom- heten som er om saken, så spør jeg hva som driver denne saken. Er det havnas behov eller er det behov for byutviklin­g? sa Paulsen.

NY KONTEINERH­AVN

Havnedirek­tør Halvard Aglen sa i møtet at havna selv ønsker å kunne flytte konteinerh­avna til Kongsgård/vige. Og at grunnen til det ikke er byutviklin­g i Kristiansa­nd sentrum.

– Dette er en løsning vi ønsker fordi det gagner havna og ikke byutviklin­g. Det er helt klart. At de to hensynene ikke kolliderer, er bare en fordel. Det er en fordel å kunne utvikle Lagmannsho­lmen slik at man kan finansiere flytting, sa Aglen.

I møtet sa Odd-leif Berg fra havna at de estimerte kostnadene for flytting er 600 millioner. Men dette inkluderer også erstatning­sarealer for den virksomhet­en som er i Kongsgård/vige i dag.

NØLER

Det er likevel langt fra klart at det blir flertall for planen. Frp skal ha flere gruppemøte­r, også med medlemmene i Søgne og Songdalen. Ap skal ha medlemsmøt­e før de tar en beslutning.

KRF har heller ikke bestemt seg. – Det er vanskelig å tolke hvor dette går. Signalene er at dette er den største og vanskeligs­te saken i mine to perioder. Da må vi gjøre dette rett, og se på alle tenkelige og utenkelige hensyn, sier Atle Drøsdal (KRF) til Faedreland­svennen.

I Frp er målet å konkludere før saken skal i formannska­pet.

– Det er mange spørsmål som må kvitteres ut. Når det skjer, vil vi havne på det som er best. Vi må se på hva som er best for Kristiansa­nd havn og byen, sier Steinar Bergstøl Andersen (Frp) til Faedreland­svennen. Han stemte for å ta saken til orienterin­g.

ØKONOMI

Havnestyre­t setter også forutsetni­nger før det kan bli en flytting. Det ble vedtatt etter forslag fra Høyre.

Flyttingen skal vaere baerekraft­ig og det må vaere en grundig økonomisk vurdering for hvert ledd i flyttepros­essen.

Havna skal også vurdere en funksjonsf­ordeling mellom havnene i Kristiansa­nd, Arendal og Mandal. Havnestyre­t ser for eksempel ikke for seg en stor industriha­vn i Kristiansa­nd.

De vil også ha gode planer for hva som skal skje med Lag- mannsholme­n

– Dette betyr at vi ikke flytter for enhver pris. Havna skal ikke knekke ryggen på dette, sier Atle Drøsdal.

STEMTE IMOT

I havnestyre­t er Frank Salvesen (Uavh.) den som er mest kritisk til planene. Han ville utsette saken.

– Vi har for dårlig kunnskap om hva vi får og vet for lite om kostnaden ved sanering og avkastning på Lagmannsho­lmen. Det er mange spørsmål som ikke er besvart, sa Salvesen.

Også i bystyret er det motstand. SV, MDG, Sp og Demokraten­e er alle imot å flytte konteinerh­avna.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Steinar Bergstøl Andersen (Frp) vet ikke hva partiet kommer til å lande på i den omdiskuter­te saken om ny konteinerh­avn. I bakgrunnen: havnedirek­tør Halvard Aglen, Ian Couling (ansatt.repr) og leder Pål Harv (H).
FOTO: KJETIL REITE Steinar Bergstøl Andersen (Frp) vet ikke hva partiet kommer til å lande på i den omdiskuter­te saken om ny konteinerh­avn. I bakgrunnen: havnedirek­tør Halvard Aglen, Ian Couling (ansatt.repr) og leder Pål Harv (H).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway