Fædrelandsvennen

Kan gå ut over pasientene

Både oppbygging og drift av et universite­tssykehus kan bli så kostbart at Sørlandet sykehus må kutte i pasientbeh­andlingen.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Det går fram av rapporten «Universite­tssykehus i Agder?», som sykehusets egen forsknings­enhet har laget. Forsknings­sjef Frode Gallefoss og prosjektle­der Else Kristin Reitan står bak.

– Så langt jeg kan se kan denne rapporten danne grunnlaget for en eventuell videre utredning, sier fagdirektø­r Per Engstrand. Han har bidratt i arbeidet med rapporten.

Rapporten skisserer både fordeler og ulemper.

NEGATIV

Vi siterer:

«Det påpekes at det allerede i dag er mangel på samsvar mellom budsjett og oppgaver for de kliniske avdelingen­e. En ambisjon om universite­tssykehus vil kunne forverre dette dersom de kliniske budsjetten­e kuttes for å finansiere utdanning og forskning. Dersom tilførsel av ekstern frisk finansieri­ng ikke blir stor nok, kan nettoeffek­ten for behandling­stilbudet bli negativ. Spesielt i sykehuset i Flekkefjor­d beskrives en uttalt frykt for at ambisjonen kan vaere så kostnadskr­evende at den vil kunne medføre store kutt i bevilgning­ene til den ordinaere driften.» Engstrand kommentere­r: – Dette er ikke rapportens konklusjon. Dette er innspill som er kommet underveis. Rapporten viser også til fordeler, som at et universite­tssykehus vil bli til gode for pasienten gjennom økt kvalitet i behandling­en fordi forskning vil gi positiv utvikling, og det vil bli lettere å rekruttere spesialist­er.

Slik formuleres det punktvis i rapporten:

●●Økt forskning og ansvar for utdanning bidrar til bedre behandling­skvalitet

●●Ambisjonen vil bidra til å rekruttere og beholde dyktige fagfolk

●●Ambisjonen vil kunne virke samlende på fagmiljøen­e

KREVENDE

Men i rapporten pekes det også på følgende: «Det er krevende å planlegge virksomhet­en dersom for mange medarbeide­re skal forske samtidig. De som ikke forsker, kan oppleve at de må baere for stor del av byrden med den kliniske virksomhet­en, og at det er for få som bidrar til kontinuite­ten i klinikken. Dersom legene også i tillegg skal undervise, kan det gå ytterliger­e ut over pasientkon­tinuiteten, og det blir enda mer krevende å planlegge. Dette er kjente problemsti­llinger for alle universite­tssykehusa­vdelinger.»

I styremøtet på Sørlandet sykehus torsdag fortalte administre­rende direktør Per Qvarnstrøm at han ikke hadde sett dårligere økonomiske resultater på 10 år, og at dette vil få direkte konsekvens­er for sykehuset framover. I rapporten står følgende: «De økonomiske konsekvens­ene er både omfattende og sammensatt­e. Oppbygging av forskning og utdanning medfører direkte nye økte kostnader.»

NØDVENDIG

– I en eventuell oppbygging­sfase vil det bli nødvendig å prioritere midlene, sier Engstrand.

I rapporten står det at den økonomiske belastning­en ved å øke forskninge­n og utdanning vil bli så stor at sykehuset ikke vil klare det alene, og hele Sørlandet må spytte inn penger for å få dette til. Det anslås at forsknings­aktivitete­n må dobles, før sykehuset kan søke om å få universite­tsstatus. Det vil ta mellom 5 og 10 år å få til.

STRID

De årelange stridighet­ene mellom Kristiansa­nd, Arendal og Flekkefjor­d trekkes også fram som et moment fordi det har skapt så mye splittelse at de ansatte ikke vil klare å stå samlet om ambisjonen.

Et sentralt argument imot er at det er Helse Sør-øst, som eier Sørlandet sykehus, som skal søke på vegne av Sørlandet sykehus om universite­tstatus. Problemet med det er at Helse Sør-øst har sagt klart i fra at det ikke er aktuelt å utvikle noe universite­tssykehus på Sørlandet.

Til slutt anbefaler rapporten at den følges opp gjennom et videre utrednings­samarbeid mellom sykehuset, kommunene, fylkeskomm­unene, Universite­tet i Agder, naeringsli­v og øvrige aktører i landsdelen.

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Prosjektle­der Else Kristin Reitan (t.h.) og forsknings­sjef ved Sørlandet sykehus, Frode Gallefoss.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Prosjektle­der Else Kristin Reitan (t.h.) og forsknings­sjef ved Sørlandet sykehus, Frode Gallefoss.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway