Fædrelandsvennen

Livet på utsiden

- ROY SØBSTAD

DRAMA «Leave No Trace»

USA 2018

Regi: Debra Granik Skuespille­re: Ben Foster, Thomasin Mckenzie

Aldersgren­se: 6 år

«Leave No Trace» er en troverdig, uhyre velspilt film om dem som har vendt ryggen til det amerikansk­e samfunnet.

●●Tenåringsj­enta Tom (Thomasin Mckenzie) og hennes far Will (Ben Foster) fører et fredelig, mer eller mindre selvberget liv i skogene utenfor Portland, Oregon. Han verken kan eller vil innordne seg storsamfun­nets regler, hun kjenner ganske enkelt ikke til noen annen tilvaerels­e. Hele tiden lever de med frykten for at myndighete­ne skal komme og tvinge dem inn i folden.

I rystende «Winter’s Bone» (2010) skildret regissør Debra Granik et grisgrendt utkant-usa som er i ferd med å bli revet i stykker av fattigdom og narkotikam­isbruk. I den like usentiment­ale, like gripende «Leave No Trace» tar hun oss med enda lenger mot ytterkante­n: til krigsveter­aner og andre skadete sjeler som har meldt seg ut, som vil klare seg selv, som bare ønsker å vaere i fred.

Og akkurat som «Winter’s Bone» gjorde for den pur unge Jennifer Lawrence, kommer «Leave No Trace» til å gjøre Thomasin Mckenzie til en stor stjerne. Samspillet hennes med alltid stødige Ben Foster (sist sett i «Hell Or High Water» i 2016) er av et kaliber som bare må markere begynnelse­n på en lang og gullkantet karriere.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway