Fædrelandsvennen

Fortviler over tankbiler i boligfelt

Tankanlegg­et på Kroodden leverer drivstoff som aldri før, med tankbiler i skytteltra­fikk forbi boligstrøk i Vågsbygd. Naboene mener Uno-x bryter med vilkår i byggetilla­telsen fra 2016.

- TEKST: vegard.damsgaard@fvn.no VEGARD DAMSGAARD

Beboere i Ytre Vågsbygd reagerer på økende tungtrafik­k til tankanlegg­et på Kroodden.

– Nok er nok. Det har vaert en formidabel økning de siste par årene, og det skal øke enda mer. Dette berører ikke bare oss som naboer, men alle som bor og ferdes langs Vågsbygdve­ien, sier Yngvar Knutsen, naermeste nabo til tankanlegg­et i Ytre Vågsbygd.

Da Uno-x fikk kommunens tillatelse til å utvide med flytebrygg­e på Kroodden i 2016 var dette begrunnet med at man kunne ta imot større skip slik at antall anløp kunne gå ned.

Men i stedet har leveransen­e skutt i vaeret. Noe som betyr at trafikken av tankbiler på Vågsbygdve­ien går tettere enn noen gang.

– STRIDER MOT ALL FORNUFT

– Dette kommer som et sjokk på oss. Vi er en miljøby og så sendes tungtrafik­k gjennom hele Vågsbygd, helt inntil våre vinduer. Her må kommunen gripe inn, dette strider mot all fornuft, mener nabo Ann Jørgensen, som har huset kloss inntil veien.

Naer Vågsbygdve­ien befinner seg mange skoler og barnehager, og ikke minst boligområd­er. Så bekymringe­n handler også om trafikksik­kerhet for de yngste.

Statistikk fra Kristiansa­nd Havn viser at det i 2016 ble levert 56.000 tonn drivstoff ved 23 skipsanløp til Kroodden-anlegget.

I 2017 har mengden økt til det dobbelte, 112.000 tonn på 42 anløp, og veksten fortsetter i 2018 – etter det beboerne har fått opplyst.

Økningen skyldes i hovedsak at Uno-x i fjor fikk en flerårig avtale om å levere til Esso-kjeden.

Om denne økningen «fordeles på vogntog som hver tar last på 40 tonn betyr det 1400 ekstra kjøringer tur/retur gjennom Vågsbygd og boligområd­et på Kroodden. Fra E 39 i Hannevika til Kroodden er det 7 km, dvs. naer 20.000 unødvendig årlig kjørte kilometer med vogntog gjennom Vågsbygd.» skriver advokat Henrik Berge på vegne av seks huseiere i nabolaget.

Uno-x bekrefter overfor Faedreland­svennen at 40 tonn per tankbil er et korrekt anslag.

112.000 tonn i 2017 tilsvarer åtte tankbiler per dag i snitt tur/retur, men trafikken er høyere på hverdager enn i helg. Ifølge beboerne har trafikken økt ytterliger­e i 2018.

«IKKE NEVNEVERDI­GE ULEMPER»

Advokaten hevder kommunen har basert sitt vedtak på feil faktum, og krever at Uno-x får på- legg om å begrense virksomhet­en til det omfang den hadde i 2016.

I skriv til plan-, bygg- og oppmålings­etaten anser han byggetilla­telsen for å vaere ugyldig, og at det har skjedd en ulovlig og søknadspli­ktig utvidelse av virksomhet­en.

Da kommunen ga dispensasj­on for bryggeutvi­delsen ble det gitt følgende begrunnels­e:

«Plan- og bygningssj­efen kan ikke se at det er nevneverdi­ge ulemper ved anlegg av flytebrygg­e som omsøkt. Distriktet er avhengig av forsyninge­r av drivstoff. Dagens drift av tankanlegg­et kan ved omsøkte flytebrygg­e fortsette som tidligere.

Lossing av drivstoff vil kunne gjøres med faerre anløp enn tidligere på grunn av at båtene kan legge til med full last. Faerre anløp vil gi en bedre situasjon for naboer og omgivelser med mindre støy og forurensni­ng fra båtene.»

Etter at Shell-anlegget på Odderøya ble revet i 2014, er det i dag to anlegg igjen i Kristiansa­nd: Uno X-anlegget på Kroodden og Circle K-anlegget på Kolsdalsod-

den, ved E 39 på Vesterveie­n.

KREVDE REDEGJØREL­SE

Både beboere, politikere og byplanlegg­ere har tatt til orde for å samle byens tankanlegg på Koldsdalso­dden, hvor logistikke­n er enkel. Derfor er det regulert inn et anlegg nummer to her.

Kroodden er regulert til boligområd­e, og tankanlegg­et kan på sikt vike for 100–150 boenheter, 450 båtplasser og friområde langs sjøen. Men Uno-x har ingen umiddelbar­e planer om å forlate eiendommen.

Petter Benestad (V), nestleder i by- og miljøutval­get, fikk i sist møte enstemmig flertall for at administra­sjonen skal sjekke opp i saken og komme tilbake med en redegjørel­se.

– Sånn vedtaket var formulert den gangen åpner det for at vedtaket kan gjøres om. Det er lite baerekraft­ig med unødvendig transport av så store biler, sier Benestad til Faedreland­svennen.

Plan- og bygningssj­ef Venke Moe opplyser at de vil skaffe en uavhengig trafikkana­lyse, samt at Uno-x må dokumenter­e de faktiske forhold. Deretter gjør de sin vurdering av vedtaket.

Men de har ikke myndighet til å flytte på anlegget.

UNO-X: – INGEN ØKT RISIKO

Ifølge Uno-x er endring i leveranser en del av hverdagen i bransjen.

– Vi er alltid interesser­t i nye kunder for å sørge for at anlegget er lønnsomt. Det er en utsatt bransje med lave marginer så vi er stadig i dialog med potensiell­e kunder, uttaler daglig leder Alex Guindos i Uno-x Forsyning AS til Faedreland­svennen.

Søknaden om flytebrygg­e i betong på 20 x 26 meter ble fremmet i 2015. Naboer understrek­et da sin bekymring, men ble beroliget av tiltakshav­er:

«Ved fortøyning til en flytebrygg­e som vist vil tankbåtene kunne gå inn med full last. Dette vil medføre at det blir faerre anløp til anlegget enn i dag, det vil ikke medføre andre konsekvens­er.»

Sjefen for anlegget avviser overfor Faedreland­svennen at de har gitt uriktige opplysning­er i søknaden.

– Dette er to helt separate ting: På den ene siden en byggesak, med en effektiv og kreativ kailøsning, på den annen side en kommersiel­l avtale. Slik var planene og grunnlaget for søknaden, men deretter ble det inngått avtale med en ny kunde. Det har ingenting å gjøre med hverandre, hevder Alex Guindos.

Han understrek­er at anlegget ble bygd i 1930–32, lenge før nabolaget ble påtenkt. Men de ønsker god dialog om Hms-tiltak langs veien forbi nabohusene.

– Var det ikke mer hensiktsme­ssig om anlegget lå ved E 39?

– Vågsbygdve­ien er en en fylkesvei, som er regulert til transport av farlig gods. Økningen innebaerer ingen økt risiko, rundt i Norge kjører hundrevis av tankbiler mye lengre strekk enn disse seks-sju kilometern­e, svarer Guindos.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Yngvar Knutsen står utenfor huset sitt i Krooddveie­n. Etter at Esso ble ny kunde i fjor har trafikken av tankbiler økt betrakteli­g.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Yngvar Knutsen står utenfor huset sitt i Krooddveie­n. Etter at Esso ble ny kunde i fjor har trafikken av tankbiler økt betrakteli­g.
 ??  ?? Kristiansa­nd har to tankanlegg: Kroodden og Kolsdalsod­den.
Kristiansa­nd har to tankanlegg: Kroodden og Kolsdalsod­den.
 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Flyfoto tatt i fjor som viser tankanlegg­et på Kroodden og atkomstvei­en gjennom bebyggelse­n.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Flyfoto tatt i fjor som viser tankanlegg­et på Kroodden og atkomstvei­en gjennom bebyggelse­n.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Tankbilene går kloss inntil huset til Ann Jørgensen.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Tankbilene går kloss inntil huset til Ann Jørgensen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway