Fædrelandsvennen

Fire talenter stiller ut

30 år gamle Nour Kalash kom som flyktning fra Syria til Norge for bare tre år siden. Nå vil hun formidle det syriske folkets lidelser.

- EVA MYKLEBUST

Hvert år viser Agder Kunstsente­r nye talenter fra regionen i utstilling­en Hatch. Her er årets fire utvalgte kunstnere.

– Jeg er oppvokst i Palestina og Damaskus. Damaskus var en veldig fin by med en miks av veldig mange forskjelli­ge mennesker. Krigen snudde livet mitt opp ned, forteller Nour Kalash.

I Norge ble hun gift, og bor nå sammen med mannen sin på Hellemyr. Foreldrene og søsknene hennes er i Tyskland, men Kalash vil bli i Norge sammen med mannen sin. Hun trives godt, og har fått gode venner, forteller hun.

30-åringen studerer barne- og ungdomsarb­eid på KKG, men vet ikke om det er det hun vil holde på med.

Før krigen brøt ut i Syria tok hun en skulptørut­dannelse ved Technical institute of applied arts i Damaskus.

– Drømmen min er å bli en kjent kunstner. Jeg blir så glad når jeg maler og lager skulpturer. Jeg ønsker å kunne jobbe med det resten av livet, forteller hun.

– Når skjønte du at du hadde et talent?

– Da jeg var liten likte jeg å tegne og jobbe med ulike materialer. På skolen sa laererne at jeg hadde et talent for å tegne, og de hengte dem opp på veggen. Faren min hadde samme hobby, og laerte meg ulike teknikker. Han døde dessverre før krigen brøt ut, forteller hun.

Ved siden av kunststudi­ene begynte Kalash på en jusutdanne­lse som hun ikke ble ferdig med. Det var ikke alle som skjønte at hun ville satse på kunsten. De spurte hvorfor hun ikke heller ville bli advokat, for det var jo så vanskelig å leve av kunsten.

Nour Kalash har hatt to utstilling­er i Kristiansa­nd før, hos Bymisjonen og i domkirken. Det meste hun stiller ut på Hatch er nyproduser­t. Hun viser både skulpturer og malerier. Fellesnevn­eren i arbeidene hennes er krigen i Syria. Hun vil formidle de lidelsene folket hennes går gjennom.

– Jeg er veldig glad for denne muligheten til å vise kunsten min. Jeg viser mine følelser og minner fra krigen. Men jeg vil også vise at flyktninge­r som kommer til Norge faktisk gjør, og vil få til noe her, sier hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Nour Kalash er 30 år gammel og kommer fra Syria.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Nour Kalash er 30 år gammel og kommer fra Syria.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway