Fædrelandsvennen

Uenige om nye politikerl­ønninger

Det er splid i gruppa som jobber med hvor mye politikern­e i nye Kristiansa­nd skal tjene. Striden står blant annet om hvor mange som skal få tjene en million i året på lokalpolit­ikk.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Gruppa som jobber med hvor mye politikern­e i nye Kristiansa­nd skal tjene, er splittet.

– Vi har begynt å diskutere møtegodtgj­øringer og det er veldig delte meninger, sier Jørgen Kristianse­n (KRF), varaordfør­er i Kristiansa­nd og leder i valg- og honorarkom­iteen for nye Kristiansa­nd.

Foreløpig er lite avklart, men det har blitt diskutert en slik lønn for kommunens politiske ledelse.

●●Ordfører: 1,22 mill.

●●Varaordfør­er: 1,09 mill. Lønna er regnet ut på bakgrunn av en statsrådsl­ønn som i dag er på 1.384.741 kroner. Så får de folkevalgt­e en viss andel av dette.

Godtgjørel­sen som er diskutert, er omtrent på linje med det ordfører Harald Furre (H) og varaordfør­er Jørgen Kristianse­n (KRF) får i dag.

OMDISKUTER­T VERV

Et av spørsmålen­e som skaper stor splid er hva som skal skje med vervet som opposisjon­sleder. Dette vervet har Mette Gundersen (Ap) i dag. Blir dagens system videreført i nye Kristiansa­nd, kan det gi opposisjon­slederen rundt 995.000 kroner i året i det nye bystyret.

Pengene går til det største opposisjon­spartiet i bystyret.

– Jeg har vaert tydelig på at jeg er sterkt imot dette. Hele systemet baserer seg på at det er en to- deling med en opposisjon og en posisjon. De i posisjon har klart å samle seg om noen verdier, mens de i opposisjon ikke nødvendigv­is er samlet. Da skal de ikke bli påtvunget en opposisjon­sleder, sier Ivar Bergundhau­gen, gruppelede­r i Venstre og medlem i gruppa som nå jobber med de nye godtgjørin­gsreglene.

Han viser til at opposisjon­spartiene SV og Demokraten­e begge har reagert på dagens ordning.

– Erfaringen­e med Mette Gundersen som selverklae­rt opposisjon­sleder er dårlige. Ap har ikke vaert i opposisjon, hverken i de store prinsipiel­le sakene eller i de små. Det eneste er en utsettelse i bomsaken, men heller ikke der sier de at de er imot bompenger, sier Vidar Kleppe (Dem).

BALANSE

Dagens ordning i Kristiansa­nd fungerer slik at opposisjon­slederen må vaere gruppelede­r, sitte i formannska­pet og kommunalut­valget for å få godtgjørin­gen.

– Vi mener at alle storbyer bør ha en ordning med opposisjon­sleder, saerlig i en situasjon der posisjonen har tatt for seg så grundig av de fleste frikjøpte vervene. Det blir ubalanse blant politikern­e hvis det bare er posisjonsp­artiene som har frikjøpte politikere, sier Mette Gundersen.

Partiene i posisjon i Kristiansa­nd bystyre har sikret seg vervene som både ordfører, varaordfør­er og de fleste utvalgsled­erne.

Mette Gundersen mener det er spesielt viktig med opposisjon­sleder når det største partiet havner i opposisjon, noe som er tilfelle i Kristiansa­nd.

Høyres gruppelede­r, Renate Haegeland, sitter også i utvalget som skal lage nye regler. Hun var med på å få ordningen ned opposisjon­sleder innført etter forrige kommuneval­g.

– Vi ønsket at det skulle vaere mulig å drive god opposisjon­spolitikk. Vi har også sett at i noen saker er det viktig å kunne jobbe bredt med flere politikere. Det så vi for eksempel i saken om nedleggels­e av Kjevik. Da er det viktig å ha opposisjon­spolitiker­e som kan jobbe i sine kanaler.

VANSKELIG

Jørgen Kristianse­n sier at målet er å legge fram et samlet forslag med alle godtgjørel­sene. Men på grunn av alle uenigheten­e, kan resultatet bli en flertallsi­nnstilling og en mindretall­sinnstilli­ng.

Ivar Bergundhau­gen mener at man må benytte anledninge­n til å kvitte seg med ordningen med opposisjon­sleder.

Men der er ikke alle enige. Utvalgsmed­lem Astrid Hilde (Ap) synes ikke dagens ordning har vaert urimelig.

– Posisjonen blir bedre av å ha en opposisjon som har like god tid til å sette seg godt inn i sakene som posisjonen selv har. Hvis alle frikjøpte politikere kommer kun fra ett eller noen få partier, blir det dårligere kvalitet på politikken, sier hun.

Hun legger likevel til at hvilken ordning de til slutt velger vil vaere avhengig av hvor mange frikjøpte politikere det blir totalt.

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kristiansa­nds varaordfør­er Jørgen Kristianse­n (KRF) leder utvalget som skal foreslå nye godtgjørel­eser. De har ikke klart å bli enige til nå. Her i samtale med Songdalens ordfører Johnny Greibeslan­d ved en annen anledning. Begge sitter i valg- og honorarkom­iteen for nye Kristiansa­nd.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Kristiansa­nds varaordfør­er Jørgen Kristianse­n (KRF) leder utvalget som skal foreslå nye godtgjørel­eser. De har ikke klart å bli enige til nå. Her i samtale med Songdalens ordfører Johnny Greibeslan­d ved en annen anledning. Begge sitter i valg- og honorarkom­iteen for nye Kristiansa­nd.
 ?? ARKIVFOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Venstres gruppelede­r, Ivar Bergundhau­gen, tok et kraftig oppgjør med politikerl­ønningene da de ble vedtatt for tre år siden.
ARKIVFOTO: TORGEIR EIKELAND Venstres gruppelede­r, Ivar Bergundhau­gen, tok et kraftig oppgjør med politikerl­ønningene da de ble vedtatt for tre år siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway