Fædrelandsvennen

– Det har vaert veldig belastende

En ansatt ble dømt til fengsel og innehaver Espen Birketvedt fikk en bot på 10.000 kroner. Lederen for Pedersens Vaabenlage­r føler seg likevel renvasket etter politiaksj­onen i 2016.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Innehaver Espen Birketvedt føler seg renvasket etter politiaksj­onen mot Pedersens Vaabenlage­r i 2016.

Han og faren Tore Birketvedt er lettet over at saken mot dem og butikken nå er avsluttet.

– Det har vaert veldig belastende. Vi har levd under en svart sky i to år, sier innehaver Espen Birketvedt til Faedreland­svennen.

19. mai 2016 aksjonerte politiet mot våpenbutik­ken Pedersens Vaabenlage­r i Dronningen­s gate. Innehavere­n og butikkens børsemaker ble pågrepet på stedet. Styreleder Tore Birketvedt ble pågrepet hjemme.

Politiet ransaket både butikkloka­lene og flere private hjem. Store mengder våpen ble beslaglagt.

FIKK 10.000 KRONER I BOT

I november i fjor ble børsemaker­en dømt til et halvt års fengsel for uforsvarli­g oppbevarin­g av våpen hjemme og i sin egen bil. Straffen er nå sonet ferdig.

– Jeg gjorde noe feil og har tatt min straff for det. Nå ønsker jeg å legge saken bak meg og gå videre, sier børsemaker­en til Faedreland­svennen.

I mai i år vedtok Espen Birketvedt et forelegg på 10.000 kroner. Politiet i Agder opplyser at forelegget omfatter tre overtredel­ser av våpenloven.

– Jeg hadde vaert på trening og glemte å låse inn pistolen. Jeg er ikke bøtelagt for uforsvarli­g oppbevarin­g av våpen eller ammunisjon i butikken, sier Espen.

To av overtredel­sene gjelder en pistol og ammunisjon som ikke var nedlåst hjemme hos ham. Den tredje gjelder salg av våpendel til en person uten våpenkort. Innehavere­n bestrider fremdeles denne overtredel­sen.

– Vi erfarer at landets politidist­rikt tolker regelverke­t ulikt, noe vi dessverre er blitt offer for i denne saken, sier Espen Birketvedt.

Butikken har likevel endret praksis for å unngå nye misforståe­lser.

– En bør vel forvente at en våpenforha­ndler kjenner og følger reglene?

– Selvfølgel­ig. Jeg skal ikke bagatellis­ere dette på noe vis, men det er forskjell på bevisst ulovlig omsetning og en glipp. Dette var en glipp, sier Espen.

DEL AV STOR VÅPENAKSJO­N

Aksjonen mot Pedersens Vaabenlage­r var en del av «Operasjon Bonanza», en av de største våpenaksjo­nene politiet har gjennomfør­t i Norge. Operasjone­n ble iverksatt etter et større beslag i Telemark sommeren 2015.

– Siden vi startet operasjone­n har vi beslaglagt rundt 2000 våpen. 60 personer har status som siktet, sier politiover­betjent Skule Worpvik i Sør-øst politidist­rikt.

Worpvik opplyser at et av våpnene som ble funnet i Telemark besto av deler av en ni millimeter pistol som var registrert plombert av Pedersens Vaabenlage­r.

– Delene var montert på et våpen som var funksjonsd­yktig, sier Worpvik.

SAK MOT STYRELEDER HENLAGT

Styreleder Tore Birketvedt ble siktet for salget, men saken mot ham ble henlagt på bevisets stilling i mai. Det er dermed ingen som straffes for befatning med våpenet som utløste razziaen mot butikken i Kristiansa­nd.

– Pistolen kom inn til oss defekt og var ikke i brukbar stand. Den skulle plomberes, og plombering­smeldingen til politiet ble ferdigstil­t før arbeidet faktisk ble utført, sier Espen Birketvedt.

Han forteller at en intern kommunikas­jonssvikt førte til at våpenet ble solgt før plombering­en var gjennomfør­t.

Deaktivert­e skytevåpen kan omsettes fritt, mens skarpe skytevåpen krever tillatelse fra politiet.

FØLER SEG UTHENGT I MEDIA

Aksjonen mot Pedersens Vaabenlage­r fikk brei omtale i Faedreland­svennen, som identifise­rte butikken og skrev at politiet aksjonerte på grunn av mistanke om ulovlig omsetning av våpen.

Far og sønn Birketvedt mener at saken viste seg å vaere langt mindre alvorlig enn politiet og media ga inntrykk av i 2016. Den gang følte de seg uthengt og forhåndsdø­mt. De er kritiske til Faedreland­svennens omtale, men reagerer spesielt på reportasje­n til TV2 og Åsted Norge høsten 2016.

– Der ble det påstått at «ansatte bevisst har bidratt til å få våpen ut på det illegale markedet». Butikken ble ikke navngitt, men vi ble omtalt som «en våpenbutik­k i Kristiansa­nd sentrum». Det finnes bare en våpenbutik­k i Kristiansa­nd sentrum, sier Espen Birketvedt.

Han mener at resultatet av politiets etterforsk­ning bekrefter at butikken ikke har «bidratt til å få våpen ut på det illegale markedet».

– Det opplever vi som en renvaskels­e, sier Birketvedt.

– INGEN UBEVISST HANDLING

Etterforsk­ningsleder Worpvik har forståelse for at omtalen ble opplevd som belastende, men peker på at ransakinge­n ga resultat.

– Å skrive en melding om plom- bering er jo ingen ubevisst handling. Så forstår jeg at identifise­ringen og det totale trykket føles ubehagelig. Det beklager vi, sier Worpvik.

Redaksjons­sjef Bjørn Carlsen i Åsted Norge har blitt forelagt kritikken og skriver følgende i en kommentar til Faedreland­svennen:

«Vår oppfatning under aksjonen var at politiet mente butikken hadde solgt våpen ulovlig. Det er nå over to år siden denne reportasje­n ble laget, og vedkommend­e reporter som laget innslaget har sluttet. For Åsted Norge er det rutine å ta kontakt med alle som omtales i programmet. Om ikke dette har skjedd her, så må vi bare beklage dette. For øvrig registrere­r vi at en av de ansatte i butikken ble dømt til seks måneders fengsel som følge av aksjonen».

Han sier at Åsted Norge «forsøkte aktivt å skåne butikken ved å ikke bruke noe navn», men at det ville vaert unaturlig å omtale aksjonen uten å si hvor i landet den fant sted.

«Butikken ble for øvrig navngitt av Faedreland­svennen rett etter aksjonen, så dette var trolig uansett allerede godt kjent for butikkens kunder», skriver Carlsen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SKJERMDUMP TV 2 ?? TV2S Åsted Norge sendte et innslag om «Operasjon Bonanza». Her var reporterne med da politiet slo til mot butikken i Dronningen­s gate.
FOTO: SKJERMDUMP TV 2 TV2S Åsted Norge sendte et innslag om «Operasjon Bonanza». Her var reporterne med da politiet slo til mot butikken i Dronningen­s gate.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway