Fædrelandsvennen

Einar Aaskonkurs­en har også store, samfunnsme­ssige konsekvens­er. Derfor er det riktig å se naermere på den.

Flere eksperter og finansfolk mente i forrige uke at konkursen til Einar Aas burde granskes. Nå tar norske og svenske myndighete­r affaere. Det er bra, for konkursen har vidtrekken­de følger.

-

Det er ikke snakk om mange arbeidspla­sser eller hjørnestei­nsbedrifte­r. Men det er snakk om tillit og sikkerhet i fintstemte finansmark­eder, mange aktører som nå må betale enorme summer – som til syvende og sist den vanlige innbygger blir berørt av.

Dette er en personlig tragedie for Einar Aas og hans naermeste, de står sikkert i en tøff tid nå, men denne saken har også store, samfunnsme­ssige konsekvens­er. Derfor er det riktig å se naermere på den.

svenske Finansinsp­ektionen har

satt Nasdaq Clearing under tilsyn. De vil undersøke hvordan det var mulig for en aktør å sette så store beløp i spill – før tapet på hele 1, 2 milliarder kroner. Det norske Finanstils­ynet deltar i arbeidet.

Da nyheten om konkursen kom i forrige uke stod flere frem og krevde at denne saken måtte granskes:

– Hvordan kunne en enkeltaktø­r få en så stor posisjon på Nasdaq uten å kunne gjøre opp for seg? spurte Erik Spildo i kraftselsk­apet BKK i Bergen. Og han understrek­et videre:

– Poenget er at vi må sikre full tillit til kraftbørse­n for aktørene og i samfunnet, og da må ikke dette kunne skje igjen.

Flere kommentato­rer og eksperter er inne på det samme. Finansprof­essor Thore Johnsen ved Norges Handelshøy­skole sa til Dagens Naeringsli­v at han sitter igjen med to spørsmål. Det ene handler om å sørge for at partene som inngår avtaler kan gjøre opp seg. Og det andre handler om hvor stor skal en aktør få lov å bli i markedet.

I Norge har vi rett og slett ikke vaert borti lignende historier i nyere tid. På ligningen for 2016 hadde Einar Aas en skattemess­ig nettoinnte­kt på over 830 millioner kroner, og en formue på 2,1 milliarder. Siden 2002 har han hatt en samlet skattelign­et inntekt på over 3,5 milliarder kroner.

Dette råvaremark­edet er viktig for Norge, desto viktigere er det da at det fungerer godt. Det bør underlegge­s et regelverk og et tilsyn som hindrer en slik underdekni­ng i fremtiden. De store kraftselsk­apene, eid av fellesskap­et, må også gå i seg selv for å ha stilt garantier for denne risikoen som til syvende og sist vi betaler for.

Dette råvaremark­edet er viktig for Norge, desto viktigere er det da at det fungerer godt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway