Fædrelandsvennen

Rettssikke­rhet for konvertitt­er

- KETIL LARSEN avdelingsd­irektør i Utlendings­nemnda

I Faedreland­svennen 11. september er advokat Vegard Bø Bahus kritisk til Utlendings­nemndas (UNES) saksbehand­ling overfor asylsøkere som har konvertert.

●●Advokatens innvending­er fortjener en kommentar fra UNE.

Som klageorgan for dem som får avslag av Utlendings­direktorat­et, er UNES viktigste oppgave å ivareta rettssikke­rheten og å gi beskyttels­e til dem som trenger det. Det gjelder også konvertitt­er fra Iran. Dersom en konvertitt fra Iran risikerer forfølgels­e, vil vi gi asyl!

UNE er på det rene med at konvertitt­er i Iran ikke har tilgang til kirker, men må praktisere sin tro privat og i husmenighe­ter. Konvertitt­er som er åpne om sin tro, kan også få problemer i arbeidsliv­et, med myndighete­ne eller sosialt. Denne type restriksjo­ner er et brudd på religionsf­riheten, men ikke nødvendigv­is forfølgels­e.

Begrepet «forfølgels­e» sikter på de mer alvorlige reaksjonen­e, som fengsling eller fysisk avstraffel­se. Slike tiltak kan blant annet ramme noen av dem som har en aktiv eller organisere­nde rolle i en privat menighet eller misjonerer åpenlyst overfor muslimer. En så aktiv profil er det imidlertid ikke alle iranske konvertitt­er som viser.

Iranere har ikke den samme friheten i det offentlige rom som vi er vant med i Norge. Mange iranere, også konvertitt­er, tilpasser sine liv til de sosiokultu­relle normene i hjemlandet. Dermed unngår de forfølgels­e.

Det er altså noen konvertitt­er, men ikke alle, som blir forfulgt i Iran. Derfor vurderer vi konkret fra person til person om en iransk konvertitt trenger beskyttels­e. Om det er sannsynlig at konvertitt­en vil ta del i aktivitete­r som kan føre til forfølgels­e, gir vi asyl. Og vi lar eventuell tvil komme asylsøkere­n til gode.

UNES oppgave er å skille mellom dem som trenger og ikke trenger beskyttels­e. Det er riktig som Bø Bahus skriver at Høyesteret­t har oppstilt at homofile, lesbiske og transepers­oner kan ha rett til asyl dersom de skjuler sin legning av frykt for forfølgels­e. Når det gjelder andre asylgrunnl­ag, har både UDI, UNE og norske domstoler den praksis at det må foreligge en reell og aktuell risiko for forfølgels­e.

Tilnaermin­gen overfor konvertitt­er er her den samme som for dem som søker asyl på et politisk grunnlag. En asylsøker vil ikke få asyl kun ved sin politiske overbevisn­ing. Om en politisk opposisjon­ell eller konvertitt i Iran ikke vil vekke myndighete­nes eller andre forfølgere­s interesse, har personen heller ikke en velbegrunn­et frykt for forfølgels­e.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway