Fædrelandsvennen

Krafttak for privat omsorg

- SVEIN SIMONSEN Kristiansa­nd

Sylvi Listhaug og Åshild Bruun-gundersen har besøkt byen og Fvn skriver om dette 13. september. Hvilken konklusjon kan en forvente når to Frp-politikere først besøker et privat omsorgsfir­ma og deretter besøker et eldre, velstående ektepar fra Høyre som kjøper omsorgstje­nester fra samme firma?

Selvsagt at omsorgstje­nestene bør privatiser­es i større grad. Ikke spesielt overrasken­de! La meg først presisere at jeg kjenner vedkommend­e Høyrepolit­iker fra tidligere som en talskvinne for det beste i Høyres sosialpoli­tikk, og at jeg har forståelse for at de som har råd til det, bruker egne penger på supplerend­e omsorgstje­nester. Jeg ville gjort det samme selv.

Frp-politikern­es løsningsmo­dell er som forventet: mer konkurrans­e og privatiser­ing. De private barnehagen­e nevnes som et strålende eksempel på en samfunnsop­pgave som er løst i samarbeid mellom privat og offentlig sektor. At det er avslørt stor lekkasje av driftsover­skudd til grådige barnehagek­onsern, forbigås i taushet. Videre hevdes det at privatiser­ing av omsorgstje­nestene kan åpne for flere kvinnelige gründere og skape flere arbeidspla­sser. Det førstnevnt­e er antakelig riktig.

Det høres derimot mer tvilsomt ut at det kan bli flere arbeidspla­sser uten at de økonomiske rammene for omsorgstje­nesten økes, enten gjennom økt offentlig innsats eller økt egenbetali­ng.

Med jevne mellomrom bringer media fram skrekkhist­orier fra eldreomsor­gen. Det vekker liten oppmerksom­het at det av og til er noen brukere som skriver et lite leserbrev om at de egentlig er ganske godt fornøyd med hjelpen. Slikt er selvfølgel­ig ikke noe å skrike opp om! Flere brukerunde­rsøkelser har vist at det store flertall av brukere i omsorgstje­nesten er fornøyd med det meste.

Andre er mer kritiske og det er her en finner områder med forbedring­spotensial som bl.a. er følgende: Ansatte skal vise medmennesk­elighet, ansvarsføl­else og respekt. Ikke nedlatende tiltale. Behandle brukerne som likemenn selv om de er redusert. Vaere en hjelper, ikke formynder. Faerre personer å forholde seg til (22 personer på en uke er hverken effektivt eller godt for brukeren).

Dette forteller at brukertilf­redsheten kan forbedres betydelig gjennom et serviceinn­stilt personale uansett offentlig eller privat arbeidsgiv­er. At den kommunale omsorgstje­nesten ikke klarer å etterkomme ønsket om faerre omsorgsper­soner til den enkelte bruker, er et gammelt problem som ikke er løst tilfredsst­illende. Dette krever økt oppmerksom­het. I en konkurrans­esituasjon vil slike kvalitetsf­orskjeller avgjøre brukernes valg.

Et annet ankepunkt mot offentlige omsorgstje­nester er at tjenesten som skal leveres, er beskrevet relativt detaljert og at begrensnin­gen overholdes i minste detalj (jfr tømming av potten). Årsaken er at tjenes- ten er gratis og at det skal vaere mulig å klage på omfanget som derfor må vaere presist beskrevet og begrunnet. Løsningen kan vaere å åpne for tilleggstj­enester mot betaling.

Uansett hva en mener om fordelene med et offentlig hjelpeappa­rat som ikke har profittmot­iver, må en erkjenne at et monopol (både offentlig og privat) ikke behøver å ta hensyn til brukernes ønsker fordi kundene ikke har noe valg. Det blir en ny situasjon hvis de kan velge.

Et annet moment som kan vaere viktig hvis en bruker skal velge leverandør, er muligheten for å få levert tilleggstj­enester fra samme instans mot ekstrabeta­ling. De faerreste kommuner er villige til å gjøre det mens de private er mer enn villige, noe som gir et vesentlig konkurrans­efortrinn for de private. Valget mellom privat og offentlig omsorgstje­neste er ikke et svart-hvitt-valg.

Den største faren med tilleggstj­enester mot betaling er at det på lengre sikt kan medføre at folk er mindre villig til å betale inn til fellesskap­et og heller sparer privat for å ha råd til å kjøpe tilleggstj­enester til seg selv. Dette vil i så fall føre til et stadig dårligere offentlig basistilbu­d for de fattige og stadig større marked for tilleggstj­enester for de rike og middelklas­sen. Derfor er det viktig at det offentlige oppretthol­der et godt basistilbu­d til alle, og at også den offentlige omsorgstje­nesten kan levere tilleggstj­enester mot ekstrabeta­ling for å vaere konkurrans­edyktig.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Syliv Listhaug besøkte det private omsorgsfir­maet Trygg Hjemme.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Syliv Listhaug besøkte det private omsorgsfir­maet Trygg Hjemme.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway