Fædrelandsvennen

Det er mennesker det handler om

- FAISAL ALIGAS Leder, Isha Developmen­t Committee

De siste dagers fokus på asylpoliti­kk har fått meg til å tenke. Som asylsøker selv på 90-tallet slapp jeg å oppleve visumplikt, gjerder, dramatisk flukt over Middelhave­t og streng asylpoliti­kk.

Det var likevel ikke lett å forlate hjemland og familie, men situasjone­n tvang meg. Asylmottak­et i Norge ble en trygg havn for meg der jeg fikk ro og god og nødvendig avstand fra krigen. Denne avstanden gjorde at jeg kunne tenke klart, etablere meg og starte på nytt.

Vurdering av opprettels­en av asylmottak i et tredjeland synes jeg er både urealistis­k og lite gjennomten­kt. Det er ikke lett å ha et asylmottak i et annet land og samtidig stå ansvarlig for humanitaer sikkerhet, rettssikke­rhet osv.

I tillegg vil det for et land som selv har utfordring­er med migrasjon og konflikter, vaere en belastning å huse et annet lands asylsøkere. Som et eksempel kan jeg ta Somalia, mitt hjemland, der borgerkrig har rast i snart 30 år. Midt oppi dette har vi vaert nødt til å ta imot hundre tusener av flyktninge­r fra omkringlig­gende land som Etiopia, Eritrea og Yemen. Det har vaert en enorm belastning for sivile og delstatene i Somalia.

Å få det til å høres ut som en «solidarisk handling» når man for enhver pris vil unngå at flyktninge­ne havner i siste land (som naturlig nok er lengst borte fra konflikten), synes jeg er å fraskrive seg et ansvar. Å tvangshold­e flyktninge­ne på et annet kontinent er umenneskel­ig. Å overlate byrden til andre, mindre ressursste­rke stater er urettferdi­g.

Vi kan ikke hindre folk fra å forflytte seg dit de vil. Det blir brudd på menneskere­ttigheter. Hvilken rett har vi til å bestemme over hvem som får lov til å flykte og kontroller­e hvor de ønsker å ende opp? Alle burde ha rett til å komme seg unna dersom de ikke får hjelp der og da. Jeg synes det både er arrogant og usolidaris­k å skulle nekte og stoppe mennesker fra å flykte dit de selv vil - uansett hvilken risiko de utsetter seg for. Murer og gjerder gjør det bare mye vanskelige­re.

Vi vet at det i dag finnes flyktningl­eirer på en rekke steder rundt omkring i verden. FNS høykommiss­aer for flyktninge­r oppfordrer land til å ta imot flere kvoteflykt­ninger, men altfor få flyktninge­r hentes fra disse leirene.

En av verdens største flyktningl­eirer finnes i Kenya. Den ble opprinneli­g laget for å kunne ta imot under 100.000 flyktninge­r – i dag bor det ca. 250.000 mennesker der under svaert vanskelige forhold. Det hentes ut kvoteflykt­ninger derfra, men de fleste blir boende i et limbo uten mulighet for et fast hjem, utdannelse, og en fremtid for sine barn. Blant annet fem milliarder til solidarite­tspott vil ikke redusere antallet flyktninge­r og er ikke en langsiktig og god plan.

Jeg er veldig bekymret for menneskesm­uglerne, den farlige ferden over Middelhave­t og alle som drukner. Men; leirer der flyktninge­ne stopper opp er ingen god løsning. Det som er fruktbart er å opprette et godt samarbeid med hjemlanden­e opp mot dem som ikke har et beskyttels­esbehov. Vi må også få til raskere saksbehand­ling og returordni­nger for dem som ikke har et reelt behov.

Til slutt, det er mennesker vi snakker om og det er mange og sammensatt­e årsaker til at de forlater sine hjem og begir seg ut på flukt. De fortjener respekt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway