Fædrelandsvennen

Tok sitt tredje Vm-gull

- METTE BUGGE ØYSTEIN JOREM

Knuste sin gamle verdensrek­ord med over ti sekunder.

Birgit Skarstein tok sitt tredje Vm-gull, og det andre på rad etter 2000 meter med roing i Bulgaria søndag morgen. Med forloveden Martin Sletten på tribunen var hun fullstendi­g overlegen i løypen i Plovdiv.

Trønderen gikk knallhardt ut fra start, og ledet allerede med over båtlengde før de hadde rodd 200 meter. Ved første passering ledet Skarstein med 6,45 sekunder foran sin argeste rival, israelske Moran Samuel.

Og avstanden bare økte. Distansen i årets VM er dobbelt så langt som fjorårets VM, og Skarstein med sin gode utholdenhe­t hadde god nytte av den lange distansen.

Ved halvrodd løp hadde ledelsen økt til over 17 sekunder. Da var det ikke lenger en kamp om å vinne Vm-gullet, men en kamp om å ta en ny verdensrek­ord. Den gamle rekorden var hennes egen, 10.24,48 tatt i Linz tidligere i år.

Etter 1500 meter hadde ledelsen økt til over et halvt minutt. Og i mål var tiden så bra at hun også knuste sin gamle verdensrek­ord med over ti sekunder.

Tiden ble til slutt 10.13,62, en forbedring av verdensrek­orden med ti sekunder og 84 hundredele­r.

Israelske Moran Samuel tok andreplass­en, over 48 sekunder bak Skarstein. Amerikansk­e Hallie Smith tok tredjeplas­sen.

Birgit Skarstein er og blir en ener. For etter å ha avsluttet VM med gull, har hun en overlegen statistikk. Denne sesongen har hun ikke tapt et eneste løp. Hun har vunnet verdenscup­en sammenlagt, og satt verdensrek­ord. I Bulgaria toppet hun det hele med sitt tredje Vm-gull. (2014,2017,2018).

Skarstein har opparbeide­t seg et ry som legende og motivator i pararoing, som det heter når roerne ikke fullt ut kan bruke noen av sine kroppsdele­r fullt ut.

Skarstein kan ikke bruke bena, da hun ble lammet etter en operasjon som gikk galt i 2010. Men i overkropp og armer er hun sterk som en okse.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Birgit Skarstein var suveren i VM søndag.
FOTO: NTB SCANPIX Birgit Skarstein var suveren i VM søndag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway