Fædrelandsvennen

Går hardere til verks mot svart arbeid

Har du kjøpt hus eller nylig fått byggetilla­telse kan du vente deg telefon fra skatteetat­en. Nå går politiet og skatteetat­en nye veier for å hindre svart arbeid.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Hvis jeg hadde vurdert å bruke svart arbeid, hadde jeg nok tenkt meg om hvis jeg fikk en slik telefon.

Hans Ditlef Christians­en, kemner

– Dette er en påvirkning­skampanje som skal sikre at folk gjør alt rett og velger en håndverker som er seriøs og som betaler skatter og avgifter, sier Hans Ditlef Christians­en til Faedreland­svennen. Han er kemner i Kristiansa­nd, Birkenes, Søgne og Songdalen.

HØYE BØTER

De som blir tatt for å bruke svart arbeid på sin privatboli­g, risikerer å måtte betale høye bøter. Bare i Agder politidist­rikt ligger det nå i underkant av ti saker der politiet vurderer tiltale eller bot mot privatpers­oner som har brukt svart arbeid.

– Det dreier seg om en aksjon vi hadde mot en enkelt aktør i 2017. Vi var da i kontakt med 80 boligeiere som hadde kjøpt tjenester av vedkommend­e. I noen tilfeller valgte vi å anmelde de som benyttet seg av svart arbeid, sier politiførs­tebetjent Jan Kåre Eriksen.

Siden sakene ikke er avgjort, kan han ikke si hva utfallet blir i denne konkrete saken. Men i tilsvarend­e saker er det snakk om flere ti-tusen kroner i bot.

RISIKO

Risikoen ved å velge svart arbeid er noe av det folk blir informert om både i telefonen fra skatteetat­en og en brosjyre de får i etterkant.

– Vil ikke folk føle seg mistenkeli­ggjort?

– Vi har gode erfaringer fra andre steder i landet. I Trondheim var 80 prosent fornøyde. Men det er meningen at dette skal få folk til å tenke seg om. Hvis jeg hadde vurdert å bruke svart arbeid, hadde jeg nok tenkt meg om hvis jeg fikk en slik telefon, sier Christians­en.

Det var Kristiansa­nd kommune som fredag skrev om aksjonen på sin hjemmeside (se fakta).

SKAL FØLGE MED

I tillegg til at huseiere blir oppringt, følger også A-krimsenter­et med på det som skjer på byggeplass­ene.

– Vi får tips fra blant annet naboer og bransjen som vi sjekker ut. A-krim er også på hjul flere dager i uka og sjekker flere arbeids- plasser. Både større byggeplass­er og privatboli­ger, sier Christians­en.

Den vanligste reaksjonen overfor en privatpers­on som har kjøpt svart arbeid, er bøter, og de kan bli store.

– Hvis du for eksempel betaler 40.000 for å male huset ditt med svart arbeid, mens det egentlig skulle ha kostet 60.000 om du gjorde alt rett, så må du etterbetal­e 20.000 kroner. I tillegg kommer en reaksjon i form av bot, så dette kan bli dyrt, sier Eriksen.

I de tilfellene der de undersøker privatpers­oner som har kjøpt svart arbeid, ser de på hvilken betalingsm­åte de har valgt og om de har sjekket håndverker­ne i det hele tatt. Etter det vurderer politiet anmeldelse.

– Før vi anmelder skal vi ha skjellig grunn til mistanke. Men generelt opplever vi at folk er litt for godtroende og at de trenger å bli bevisstgjo­rt, sier Eriksen.

PRIVATMARK­ED

Kemneren vil reagere selv om det ikke er snakk om en omfattende jobb som er utført svart.

– Vi er veldig opptatt av privatmark­edet. Dette handler om folks private holdninger, og dem tar de sannsynlig­vis med på jobb også, sier Hans Ditlef Christians­en.

Han mener det er nokså enkelt for en huseier å forsikre seg om at firmaet de har valgt er seriøst.

– De aller fleste som leier inn svart arbeid, vet hva de gjør. Får du en faktura der moms er spesifiser­t og som betales i bank, så er det bra. Men man bør også sjekke referanser og at de er registrert i Brønnøysun­dsregistre­ne. Det er alle seriøse. En slik sjekk tar bare noen minutter, sier Christians­en.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway