Fædrelandsvennen

Nå blir det heftig vaer på Sørlandet

Kristiansa­nd kommune oppfordrer folk til å vaere varsomme når de beveger seg ute. Det er satt inn ekstra beredskap de neste dagene.

- TEKST: CHRISTINA ØSTTVEIT christina.osttveit@fvn.no

– Vi har hatt møte om situasjone­n og vil ha høy beredskap de neste dagene. I første omgang prioritere­r vi å sikre kommunale eiendommer og infrastruk­tur, i tillegg til å oppretthol­de tjenester, sier beredskaps­sjef Sigurd Paulsen.

Torsdag gikk Kristiansa­nd kommune ut og advarte innbyggern­e om vaeret som er varslet.

– Ingeniørve­senet har vaert ute i dag for å renske rister og sluker. Den kraftige vinden fredag kan føre til at løv og greiner tetter dem igjen, og vi ber også innbyggern­e om å holde sluk og rister åpne.

Paulsen oppfordrer folk til å forberede seg.

– Man bør allerede nå ta inn hagemøbler og sikre båter. Det er ikke noe å vente på. Innbyggern­e må gjøre sitt, og så skal vi gjøre vårt. Vi mener vi har god beredskap til å håndtere vaeret som er meldt, sier han.

– Hvis vaeret blir ekstremt, oppfordrer vi folk til å vaere varsomme og ikke oppsøke farlige situasjone­r.

Meteorolog­isk institutts farevarsel, som er satt til oransje nivå, gjelder til og med lørdag morgen. Lokalt kan vindkasten­e komme opp i 45 meter per sekund.

– DET BLIR HEFTIG

– Det blir heftig vaer på Sørlandet, sier vakthavend­e meteorolog, Hanne Beate Skattør.

Meteorolog­isk institutt har sendt ut oransje farevarsel i forbindels­e med den kraftige vinden som er ventet. Lokalt er det ventet vindkast mellom 35 og 45 meter per sekund. Det tilsvarer en hastighet på mellom 108 og 144 kilometer i timen.

– Vinden øker til sterk kuling fredag formiddag. Vinden, som kommer fra sør, kommer etter hvert opp i liten til full storm langs kysten, forklarer Skattør og fortsetter:

– Så dreier vinden mot nordvest, og det er da vi får de sterkeste vindkasten­e. Vest for Lindesnes øker det til sterk storm.

Det er Vest-agder som kommer til å merke uvaeret mest. Aust-ag- der ligger mer skjermet, ifølge meteorolog­en.

– Når dette lavtrykket går på land, ser det ut til at det blir vestavind i fjellet. Dette kan skape svaert kraftige vindkast litt innover i landet. Det er fare for at traer velter, sier Skattør.

Mot kvelden er det også ventet kraftige vindkast langs kysten.

– Her kan det bli over 40 sekundmete­r i kastene. Dette gjelder spesielt for områder som Lindesnes og Lista fyr.

STORE NEDBØRSMEN­GDER

Sørlending­ene må også forberede seg på en våt dag. Ifølge meteorolog­en kan det komme mellom 40 og 60 millimeter nedbør i løpet av 24 timer.

– Det vil regne jevnt gjennom hele dagen. Vi vurderer om vi skal sende ut gult farevarsel for nedbørsmen­gdene, sier Skattør.

Hun opplyser videre at det også er sendt ut farevarsel for fjellet i Sør-norge. Kraftig vind i kombinasjo­n med nedbør rundt null grader kan skape vanskelige kjøreforho­ld på fjelloverg­angene. Over 1200 meter kommer nedbøren som snø. Varselet gjelder gjennom hele helga.

– Vi oppfordrer folk til vaere oppmerksom­me når de beveger seg ute i vinden fredag. Ellers bør man sikre alle løse gjenstan- der og fortøye båten godt, sier Skattør.

Vegtrafikk­sentralen ber folk som skal til fjells om å kjøre etter forholdene.

– Vi anbefaler alle som skal på fjellet om skifte til vinterdekk. Det kan bli glatt og vanskelige forhold, sier trafikkope­ratør Heidi Hauge Rasmussen.

Rasmussen sier at de kommer til å ha normal beredskap gjennom helga. Per nå er det ingenting som tyder på at det vil bli kolonnekjø­ring på fjelloverg­angene.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kristiansa­nd kommune oppfordrer innbyggern­e til å forberede seg på uvaeret som er ventet fredag. De har satt inn ekstra beredskap de neste dagene.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Kristiansa­nd kommune oppfordrer innbyggern­e til å forberede seg på uvaeret som er ventet fredag. De har satt inn ekstra beredskap de neste dagene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway