Fædrelandsvennen

Det er dramatisk av et parti å vrake en fylkesordf­ører som ønsker gjenvalg.

Vidar Udjus, politisk redaktør

- VIDAR UDJUS POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Det er i utgangspun­ktet dramatisk av et parti å vrake en fylkesordf­ører som ønsker gjenvalg. Men Terje Damman ser ut til å bli et offer for sin egen regjerings politikk, sine egne partifelle­r som ønsker hans jobb - og sin egen manglende synlighet i samfunnsde­batten. ●●Det er regionrefo­rmen til H/ Frp/krf/venstre som fører til at vi skal velge ett, felles fylkesting for Agder neste høst. Dette har Damman som fylkesordf­ører i Vest-agder jobbet aktivt for å få til. Men det kan også føre til at han mister jobben.

●●For sammenslåi­ngen av Agder-fylkene har ført til at mange, dyktige Høyre-politikere ønsker førsteplas­sen på fylkesting­slista. Og det som ifølge vår nylige meningsmål­ing ser ut til å bli fylkesordf­ørervervet. Damman har fått konkurrans­e, og ligger an til å tape.

●●Ifølge Høyre-folk i landsdelen skyldes det også at Damman selv har vaert lite synlig som fylkesordf­ører. Etter syv år i fylkeshuse­t i Kristiansa­nd, er han ikke et kjent navn i landsdelen. Damman selv har aldri lagt skjul på at han trives best med å jobbe i det stille, men i Høyre ønsker mange nå en toppkandid­at som vil vaere mer offensiv i mediebilde­t.

●●Blant annet derfor har Arne Thomassen slått knock out på Damman i Høyres lokallag i Agder. Etter det jeg forstår er Lillesand-ordføreren ønsket som førstekand­idat av de tyngste Høyre-lagene, deriblant Kristiansa­nd, Arendal, Lillesand og Farsund. Damman skal ha fått langt mindre støtte. Og vil derfor stå foran en tøff utfordring hvis han skal prøve å vinne fram i en eventuell kampvoteri­ng på nominasjon­smøtet.

●●I Høyre-kretsersna­kkes det nå mer om hvem som skal få de neste plassene på lista. Det blir et puslespill hvor personlige egenskaper skal koples opp mot blant annet kjønn og geografi. Konkret betyr det at hvis førsteplas­sen går til en mann fra Aust-agder, går trolig andreplass­en til en kvinne fra Vest-agder.

●●I så fall kan Benedichte Limmesand Hellestøl vaere et spennende navn. Hun sitter i Vest-agder fylkesting, er vara til Stortinget og ses som en stigende stjerne på Høyre-himmelen i landsdelen. ●●Torunn Ostad er et annet interessan­t navn. Hun har opparbeide­t seg respekt som gruppelede­r i Aust-agder fylkesting. Ostad skal ha blitt nevnt av flere lokallag som en kandidat også til topplassen, men vil kunne vaere en kandidat til tredjeplas­sen hvis navnene over slår inn.

●●I så fall kan det hende Damman må kjempe om en fjerde plass. Det vil vaere brutalt. Og ennå er ikke en mann som tidligere Birkenes-ordfører Arild Windsland nevnt, som også i utgangspun­ktet er kandidat til førsteplas­sen. Ei heller dagens gruppelede­r i Vest-agder, Sally Vennesland.

●●Navnene mange, og plassene få. Høyres gamle mantra om at konkurrans­e er bra, kan få tøffe konsekvens­er for mange partifolk i høst.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway