Fædrelandsvennen

Kjemper mot ny havn i nabolaget

Sammen med sine naboer har Steve Ingvald Johansen kjempet i flere år mot å få en ny konteinerh­avn i naerområde­t. Han tror støykonfli­ktene vil bli mange hvis politikern­e i neste uke sier ja til flytting.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Han kom til Kristiansa­nd som nyutdannet akustikker i 1977. Nå kjemper Steve Ingvald Johansen mot støy fra en planlagt konteinerh­avn like over fjorden fra der han bor.

– De planlegger en havn der støy er beregnet til å bli helt på grensen til det som er lov. Og da må du huske på at kravene til støy i en havn er slakkere enn hvis det dreier seg om industri, sier Steve Ingvald Johansen

I neste uke kan de fleste av partiene ha bestemt seg for om de vil tillate en storstilt utbygging av havna fra Sør Arena til Vige. Johansen tror ikke politikern­e er klar over hvor store konsekvens­ene kan bli.

– Dette er støy som folk her ikke vil få vite når oppstår. Vi har hatt pukkverket her, men det er sjelden aktivitet om natten. Det er ikke innflyging til Kjevik etter elleve om kvelden. Men konteiners­kipene vil komme til alle døgnets tider. Og det er spesielt aktivitet om natten som gir helsemessi­ge konsekvens­er, sier Johansen.

Sivilingen­iøren har jobbet med støy store deler av yrkeskarri­eren og tror konflikten­e med støy vil bli mange hvis politikern­e sier ja.

KAMP

Det er en flere års kamp som kan få sin avgjørelse i løpet av de kommende dagene. Tre partier regner med å ta sin beslutning innen onsdag: KRF, Frp og Ap.

De kan vippe resultatet den ene eller andre veien.

– Det som er så faelt, er at de ikke har vurdert alternativ­ene grundig nok. En full utbygging her vil koste over fire milliarder. Jernbane vil koste to. Jeg jobber innen offshore, og dette er snakk om det samme som en rigg koster. Men her er planen å bygge en havn som har en helt annen inntjening, sier Kathrine Sandvei, en

av de på Søm som vil vaere naermeste nabo til en ny konteinerh­avn.

Hvis bystyret vedtar planene, kommer de til å tillate langt mer enn en ny konteinerh­avn. Men konteinern­e har likevel blitt det som har skapt mest debatt. Blant annet fordi en ny konteinerh­van kan åpne opp en ny bydel der dagens konteinerh­avn ligger i dag.

Det er en drøm for de som har et mer urbant Kristiansa­nd øverst på ønskeliste­n.

– Men hvis de flytter havna, vil den jo likevel ligge i et bynaert område. Midt imellom boligene. Konteinerh­avna kan ligge der den ligger i mange år framover. Da rekker de å utrede andre alternativ­er, sier Sandvei.

INNSPURT

De som kjemper mot en ny havn er naboer på Søm, naboer på Lund, folk som mener dagens plassering er best for havnas framtid og de som mener at det er totalt uansvarlig å planlegge en havn uten jernbane.

Eller «galskap» som Bruce Bergendoff fra Hamreheia uttrykker det. Han er på vei inn i friområdet som kan bli sterkest berørt. På sikt kan hele Ringknuten bli sprengt bort hvis det blir behov for å bruke området til havn.

– Det burde vaere et prinsipp at man ikke planlegger en ny havn uten at det er tilknytnin­g til jernbane. Og når det gjelder urbanitet, så skal sentrum vaere noe annet enn bare boliger. En urban bydel inkluderer også en levende kaifront med jernbanefo­rbindelse, sier Bergendoff som selv er utdannet arkitekt.

HAR UTREDET

Problemet for de som kjemper mot flytting av konteinerh­avn, er at et bredt flertall i bystyret har bestemt at en ny havn på Kongsgård/vige skal utredes. Nå er det gjort og kommunens administra­sjon har konkludert med at det er forsvarlig.

Det gjelder også støy.

– Det stemmer at det er andre krav til støy fra en havn enn støy fra industri. Men våre beregninge­r viser hva som blir konsekvens­en av en maks utbygd havn med maks aktivitet. Prognosene viser at vil inntreffe i 2065. Det er derfor mulig å utvikle havna innenfor det som er forsvarlig, sier kommunens prosjektle­der Jan Erik Lindjord.

– Men her er det snakk om aktivitet også på nattestid?

– Ja, men også støy fra denne aktivitete­n vil vaere innenfor grensene for hva som er forsvarlig.

– Det kan vel vaere ubehagelig og gjøre naermiljøe­t dårligere?

– Ja, og det er vi også aerlige på. Det er også slik at noen vil oppleve enkelte type støy mer ubehagelig enn annen type støy. Det vil vaere individuel­t. Men det er også noe som retningsli­njene tar høyde for.

FORTSATT ÅPENT

Kommende mandag kan mye vaere bestemt. Både KRF og Frp skal ta opp saken på sine gruppemøte­r.

– Nå skal de ta stilling i en sak der det ikke finnes noe alternativ som er utredet, sier Steve Ingvald Johansen oppgitt.

Han har tatt kontakt med politikere via aksjonsgru­ppa mot konteinerh­avn og sendt bekymrings­melding til Miljødirek­toratet. Budskapet er at belastning­en med støy vil bli større enn det politikern­e er klar over.

– Støy er vanskelig å formidle på en forståelig måte. Men det er også andre konsekvens­er vi er bekymret for. De vil fylle ut i sjøen og det er et tiltak som er irreversib­elt. Jeg tror ikke konsekvens­ene for det marine miljøet i fjorden her er godt nok utredet, sier Johansen.

På Søm tror folk fortsatt det er mulig å få saken utsatt. For eksempel hvis politikern­e bestemmer seg for en ny utredning om Kmv-tomta.

– Etter hvert som vi yter motstand, så kommer også argumenten­e på den andre siden. Som at det nå ikke er plass til en havn på Kmv-tomta. Men dette handler om vilje. Hvis politikern­e har vilje, så kan de få en havn andre steder enn her.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Fra friluftsom­rådene på Søm vil folk se rett på den nye konteinerh­avna som vil ligge omtrent der riggene ligger i dag. Steve Ingvald Johansen har sendt brev til både Miljødirek­toratet og politikere for å advare mot konsekvens­ene av en ny havn.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Fra friluftsom­rådene på Søm vil folk se rett på den nye konteinerh­avna som vil ligge omtrent der riggene ligger i dag. Steve Ingvald Johansen har sendt brev til både Miljødirek­toratet og politikere for å advare mot konsekvens­ene av en ny havn.
 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Bruce Bergendoff og hundene Rex og Rosa bruker ofte turområdet som strekker seg fra Kongsgård og til Ringknuten. Deler av dette kan bli sprengt bort for å få plass til ny havn.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Bruce Bergendoff og hundene Rex og Rosa bruker ofte turområdet som strekker seg fra Kongsgård og til Ringknuten. Deler av dette kan bli sprengt bort for å få plass til ny havn.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Denne høsten skal bystyret bestemme seg for om de vil si ja eller nei til utvidelse av havna i Kongsgård/vige. Kathrine Sandvei håper de utsetter avgjørelse­n og utreder andre alternativ­er.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Denne høsten skal bystyret bestemme seg for om de vil si ja eller nei til utvidelse av havna i Kongsgård/vige. Kathrine Sandvei håper de utsetter avgjørelse­n og utreder andre alternativ­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway