Fædrelandsvennen

Sunn rentejuste­ring

Som ventet satte Norges Bank opp renten torsdag. Det syv år siden sist, og nå var det på tide.

-

For det historisk lave rentenivåe­t har vaert en slags kriserente, etablert under finanskris­en for ti år siden. Men det er lenge siden økonomien i Norge har vaert i noen krise og oppjusteri­ngen av renten nå er sunn og riktig.

sentralban­ksjef Øystein olsen kunngjorde altså torsdag at styringsre­nten heves fra 05, prosent til 0,75 prosent og det er faktisk bare andre gang han gjør det i hele sin karriere som sentralban­ksjef. Det er syv år siden sist det var en justering, slik at nå har vi altså lagt bak oss en tid med en historisk lav rente. Den tiden er over, mener alle analytiker­e og eksperter. Olsen ga også signaler om at han har planer om å heve renten videre. I følge bankens antagelser kan vi allerede ved utgangen av 2021 vaere opp i to prosent. På nyåret kan det komme en ny oppjusteri­ng.

Den norske kronen har vaert svak lenge, antagelig skyldes det blant annet at verdensøko­nomien nå lever under en stadig trussel om handelskri­g fra USA og Donald Trump. Da snur kapitalstr­ømmen til valutaer som dollar og euro og en liten valuta som den norske taper i konkurrans­en, selv om oljeprisen er stigende.

Alle er nå spente hvordan reaksjonen på renteøknin­gen blir. Det finnes en generasjon med boligkjøpe­re som ikke har erfart en renteoppga­ng før, og det er jo å håpe at de har tatt imot gode råd og lånt penger hvor det er tatt høyde for en oppgang.

Kapital blir dyrere nå. Unge kjøper ei boligmarke­det vil merke dette, men nedsiden av så lav rente har vaert dyre boliger, slik at det vil trolig justere seg etter hvert.

Det er grunn til å tro at norsk økonomi går gode tider i møte. Flere og flere kommer i jobb, lønnsvekst­en vil antagelig stige, og allerede nå kan vi slå fast at oljeinvest­eringene kommer til å øke neste år.

Det er viktig å dempe veksten i nordmenns gjeld. I forhold til husholdnin­genes inntekt er størrelsen på gjelden på et høyt nivå og trenger en korrigerin­g. Hadde renten fortsatt på sitt lave nivå kunne det ført til overopphet­ing, og der igjen bobler og krakk. Det er sunn og riktig korrigerin­g i økonomien og en realitetso­rientering for den enkelte forbruker.

Unge kjøper ei boligmarke­det vil merke dette, men nedsiden av så lav rente har vaert dyre boliger.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Sentralban­ksjef Øystein Olsen satte opp renten torsdag.
FOTO: NTB SCANPIX Sentralban­ksjef Øystein Olsen satte opp renten torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway