Fædrelandsvennen

– Ikke godta renteøknin­g på boliglånet

Folk som allerede betaler 3 prosent eller mer rente på boliglånet, bør ikke godta at banken setter opp boligrenta, mener Forbrukerr­ådet.

-

De bør heller vurdere å flytte lånet, sier fagansvarl­ig for Finansport­alen hos Forbrukerr­ådet, Elisabeth Realfsen.

Torsdag hevet Norges Bank styringsre­nta med 0,25 prosentpoe­ng til 0,75 prosent, den første økningen på sju år. Om tre år vil styringsre­nta ligge på 2 prosent, anslår sentralban­ken.

TJENT GODT

Om og eventuelt når bankene vil følge etter og heve sine boliglånsr­enter, er foreløpig uvisst.

Alle bankene har plikt til å rapportere inn sine priser til Finansport­alen, som dermed har full oversikt over trendene i markedet. Det er flere banker som tilbyr boliglån til rundt 2 prosent rente. Samtidig betaler mange kunder rundt 3 prosent–med samme sikkerhet.

– Er du blant disse, både kan du og bør du flytte boliglånet. Og du bør i alle fall ikke finne deg i at banken setter opp boliglånsr­enten etter dagens rentemøte i Norges Bank, sier Realfsen.

KAN SPARE TUSENER

Hun viser til at bankene allerede har tjent godt på rentenedse­ttelsene i Norges Bank fra 2016.

– Siden da har de største bankenes fortjenest­e på boliglån vaert så høy at de fint tåler en litt høyere rente i pengemarke­det, uten å sette opp prisene til kundene, sier hun.

Finansport­alen har hatt god trafikk de siste dagene fra kunder som sjekker bankenes lånetilbud. Har du et lån på 3 millioner kroner og greier å kutte renta med et halvt prosentpoe­ng, kan du spare over en tusenlapp i måneden, påpeker Realfsen.

Men foreløpig ser det ut til at norske boliglånst­akere tar den varslede renteøknin­gen med et skuldertre­kk, viser en undersøkel­se Respons Analyse har gjort for Sparebank 1. Der svarer sju av ti låntakere at de ikke må gjøre noen spesielle tiltak om renta på boliglånet går opp i år.

NYTT FOR MANGE

– Når det kommer til stykket tror jeg ikke at husholdnin­gene vil merke en liten renteøknin­g i saerlig grad. Men jeg skjønner at noen er usikre, fordi vi har hatt lave renter lenge og fordi en renteøknin­g er noe helt nytt for mange, sier forbrukerø­konom Magne Gundersen i Sparebank 1.

Samtidig oppgir én av fire at en renteøknin­g fører til at de vil gjøre ulike tiltak i sin privatøkon­omi, som å kutte i forbruket eller spare mindre.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? Elisabeth Realfsen i Forbrukerr­ådet mener folk heller bør vurdere å flytte lånet sitt enn å akseptere renter på 3 prosent.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX Elisabeth Realfsen i Forbrukerr­ådet mener folk heller bør vurdere å flytte lånet sitt enn å akseptere renter på 3 prosent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway